Select Page

Aan mijn gezicht kon je altijd goed zien waar ik was in mijn menstruatiecyclus. Na mijn ovulatie begon het al: premenstrueel acne. Ongeveer een week voordat ik mijn menstruatie verwachtte, was mijn gezicht veranderd in dat van een puber. Geen goed moment voor foto’s of facebook live video’s. 

Ik was er zo klaar mee, dat ik de cursus Hormonale veranderingen bij de vrouw deed om het beter te begrijpen. Zodat ik het ook op kan lossen bij mezelf en anderen. 

Eerste helft

Je mentruatiecyclus begin je in het rood: al menstruerend. Hier zijn al je hormonen lekker kalm en stabiel. Het is dat je misschien krampen hebt, maar verder voel je je waarschijnlijk net zo stabiel als je https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-942c06923578d4b3bfc55a2f49bc4129-chormonen zijn. Aan het einde van deze eerste week ga je de oestrogeentijd in. 

In de oestrogeentijd voel je je steeds lekkerder, letterlijk. Je bent op je mooist en scherpst. Je huid heeft zo’n glow en je hoofd doet zijn werk geweldig. 

Je oestrogeenlevels stijgen nog een beetje en je bent een topmodel.

Tweede helft

 

 

 

En dan… BAM. Ovulatie. Misschien voel je wel zo’n *pang* in je buik en heb je ovulatiekramp. Hierboven in de grafiek is deze tijd geel gemarkeerd. Je oestrogeenlevels dalen flink en je zit een paar dagen in een hormonen achtbaan. Je huid wordt vetter en de kans op onzuiverheden wordt groter. Ben je acne gevoelig, dan is het nu geen pretpark. Dit is het moment van de… 

Hormonale acne

Acne is, heel kort door de bocht, een verstopte porie die ontstoken raakt. Als je acne gevoelig bent, is jouw talg wat hoger in oliezuur en lager in linolzuur dan anderen. En daar houdt de huidbewoner Propionibacterium acnes van.

In de tweede helft van je cyclus wordt je huid vetter. Porien hebben een grotere kans om verstopt te raken door dit overtollige talg waar de Propionibacterium acnes zo gek op is. 

Verzorging voor de tweede helft

Als je hormonen flink uit balans zijn en je ook last hebt van bijvoorbeeld PMS of problemen rondom je menstruatie, kun je hulp gebruiken om je hormonen in balans te brengen. Dit kan en wil ik niet in een algemeen blog delen, omdat dit advies persoonlijk is. Je kunt niet zomaar met je hormonen aan de gang gaan. Ik help je graag in een consult

In deze tweede helft kun je Jojobaolie, Teunisbloemolie of Bernagieolie gebruiken om mee te oilcleansen. Je kunt deze olie ook gebruiken met een paar druppels Citroenolie (als je geen gevoelige huid hebt), Atlasceder en/of Bergamot olie als facial oil. Een extra gezichtsmasker halverwege de week kan zeker geen kwaad! 

Ik adviseer je graag wat je nog meer kunt doen om je hormonale acne aan te pakken.