Voordat ik jouw natuurlijke verzorgingsontwerper werd, had ik 6 jaar lang een webshop in natuurlijke verzorgingsproducten. Ik verkocht 50 merken, waaronder mijn eigen merk. Ik heb de route van producten naar consument goed leren kennen.

Verkoop jij producten in je salon of praktijk?

Dan koop je deze waarschijnlijk bij een groothandel. De groothandel koopt het waarschijnlijk van een distributeur of direct bij de producent.

Wat is je verkoopmarge? Grofweg 40%?

Door het tussenstation van een distributeur en groothandel eruit te halen, kun jij je winstmarge verdubbelen.

Een kleine rekensom

Stel, je verkoopt 20 potten gezichtscreme van merk X per maand. Een pot kost € 35.
20 x € 35 = € 700. Exclusief BTW is dat € 700 / 1,21 = € 578,51
Jouw winstmarge is 40%, dat is € 578 x 0,40 = € 231,20 per maand

Nu ga je jouw eigen gezichtscreme ontwikkelen.
Als stoere onderneemster maak je een plan, stop je tijd, geld, liefde en energie in het opzetten van een merk en dat mag ook wat opbrengen.

Als je een gezond bedrijf of gezonde bedrijfstak op wilt zetten, is het nodig dat je je product ongeveer voor 5 maal de productiekosten verkoopt. De hele grote traditionele cosmeticamerken komen hun bed niet voor minder dan 7 keer, maar voor een ambachtelijk merk is dit vaak niet haalbaar. 5 keer is wel een gezonde marge, omdat je anders je producten niet meer kan verkopen aan wederverkopers zoals groothandels, distributeurs en webwinkels.

Stel dat je jouw eigen creme ook voor € 35 euro wilt verkopen:
€ 35 / 1,21 = € 28,93 exclusief BTW. Dit deel je door 5 voor je marges, dan kom je op € 5,78. Voor maximaal € 5,78 kun je een natuurlijke gezichtscreme in een eenvoudige verpakking op kleine schaal produceren. Zodra je 250 of meer potjes tegelijk laat maken, gaat de prijs naar beneden en ook je verpakkingen worden veel goedkoper als je ze per 1000 inkoopt.

De ontwikkeling van een gezichtscreme kost ongeveer, afhankelijk van je precieze wensen en eisen, € 2499. Laat je je label en verpakking door een echte professional ontwikkelen, kost dit ongeveer € 1000.

Als je van je eigen creme net zoveel potjes verkoopt als van merk X , dan verdien je per maand € 463. Je investering verdien je in € 3499 / € 463 = 7,6 maanden terug. Zonder extra effort om meer potjes te verkopen. En daarna ga je dus winst maken. Helemaal voor jezelf.

Dat is een plan om mee naar de bank te gaan!

Sneller terugverdienen

Als je je eigen product op de markt brengt, wil je deze aan meer mensen verkopen dan alleen in je eigen praktijk.

Je kunt jezelf laten zien op lokale markten, specialistische fairs en een webwinkel openen en overal jouw prachtige producten laten zien. Verdiep je in marketing en PR en zorg dat je in de tijdschriften komt. Is dit onbekend terrein voor je? Investeer dan in een coach of boek mijn VIP-begeleiding. Je verdient het snel weer terug!

The sky is the limit.

Droom jij ook van een eigen natuurlijk cosmeticamerk of wil je naast je andere producten en diensten enkele natuurlijke producten op de markt brengen?

Het kan, in 8 stappen. Download het stappenplan en laat je droom uitkomen.

Zet je eigen merk op. Hoe? Volg gewoon het stappenplan!