Vaak vragen mensen me of ik natuurlijke huidverzorging kan maken om een bepaald effect te bereiken. Natuurlijk kan ik dat! Dat is wat ik het meeste doe!

Wil jij weten hoe ik dat doe? Het zijn maar 3 stappen. Ik maak stap voor stap een Mommy Tummy Bodylotion met active ingrediënten die zwangerschapsstriemen vervangen en huid verstevigd.

En als bonus, geef ik je het recept van deze bodylotion cadeau. Omdat we allemaal wel wat extra’s kunnen gebruiken in deze tijd.

* Cadeau betekent dat jij het recept mag gebruiken en een bodylotion mag weggeven. Dit recept is puur voor educatieve doeleinden en mag niet verkocht worden. Het is en blijft mijn eigendom.

zo ontwerp je een effectief verzorgingsproduct

Stap 1: Wat wil je dat het product doet?

Ik heb drie kinderen en jojo al sinds mijn pubertijd. Alle drie de zwangerschappen ging ik naar formaat Enorm en dat is te zien. Ik heb een Mommy Tummy. Echt erg vind ik het niet, want het is het huis geweest van mijn drie bloedjes. Maar als ik morgenochtend opeens mijn pre-kinderen buik weer terug heb, ben ik wel heel erg blij.

Het doel is om een product te maken wat zwangerschapsstriemen vervaagt en de huid verstevigd. Ik ben een drukke moeder, dus ik wil iets wat snel smeert en razendsnel intrekt zodat ik door kan met de dag.

Stap 2: Onderzoek

Met de droom van een makkelijk smeerbaar, razendsnel intrekbaar product wat mijn zwangerschapsstriemen vervaagt en mommy tummy steviger maakt in gedachte zoek ik naar ingrediënten.

Bij een fantastische producent van botanische cosmetica grondstoffen, Provital Group, vond ik twee ingrediënten die precies mijn mommy tummy probleem aanpakken.

Striover is een extract van Astralagus en het Windeklokje. Deze twee planten worden in de Chinese heelkunst gebruikt om de Qi te herstellen. Op 3D nagemaakte huid in een lab is gebleken dat dit extract de collageen in de huid een enorme boost geeft. De huid kreeg een egalere dikte en stretch marks werden minder. Gelukkig deden ze ook In vivo testen waar een groep vrouwen 8 weken lang dit extract smeerden. De ‘kraters’ in de striemen werden smaller, de huid werd elastischer en steviger, roodheid werd minder en die ‘ribbels’ die je krijgt bij hele grote striemen werden minder ribbelig. Als je striemen hebt zoals die van mij, weet je precies wat ik bedoel!

Lipout is gemaakt van een microalg, Tisochrysis lutea. Het is een hernieuwbare bron die gekweekt wordt om de impact op de natuur zo klein mogelijk te maken. Lipout verbrandt vet. Jaja… ik hoor je denken: het zal wel. Doe mijn zo’n bad. Niemand die het geloofd. Daarom zijn er testen gedaan. Het zou de cellen activeren om te stoppen met het opslaan van vet. In vivo is dit getest door mannen en vrouwen die twee keer per dag smeerden in een periode van twee maanden. Uit de test kwam duidelijk dat de proefpersonen slanker werden en minder cellulite hadden. Hun vetpercentage daalde.

Nou… dat wil ik ook! Op naar een strakke buik! (en ja, ik smeer ook mijn billen en benen in, ik ben niet gek!)

Wil jij een van deze geweldige ingrediënten de ster laten zijn in een natuurlijk huidverzorgingsproduct wat jij op de markt brengt? Ik ontwikkel het graag voor je! Lees hier hoe je mij jouw producten kunt laten ontwikkelen.

Dit zijn de ingrediënten die de sterren van dit product zijn. De Striover is oplosbaar in water en de Lipout is olie oplosbaar. Om ze allebei te gebruiken, heb ik dus beide fasen nodig. En hoera! Dat betekent dat ik weer een emulsie mag maken.

Stap 3: Een schets maken

Voor een emulsie met deze 2 prachtige ingrediënten heb ik nodig:

 • Striover
 • Lipout
 • Olie fase
 • Water fase
 • Emulgator
 • Conservering
 • Een blend van etherische oliën voor een heerlijke geur

Hier komt jarenlange ervaring en kennis van pas: ik heb veel geëperimenteerd met emulgatoren en weet welke ik wil gebruiken voor het zijdezachte, supersnelle insmeren. Iedere emulgator geeft een ander huidgevoel en kan een ander percentage olie aan in de formule. Onderzoek jouw emulgator en pas het recept aan als het nodig is. Ik heb nu gekozen voor een emulgator die een stabiele lotion geeft zonder dat je meer ingrediënten nodig hebt.

Ik heb keus uit een verscheidenheid van ECOCERT conserveermiddelen en pak voor deze bodylotion een sample Cosphaderm MultiMeg. Dit conserveermiddel is gemaakt uit plantaardige olie, suikerriet, GMO vrij maïs en magnolia extract en werkt ook als een conditioner voor de huid. Belangrijk is dat hij de houdbaarheid maar met ongeveer 1,5 jaar verlengd en een pH van 3.5-7 nodig heeft om te functioneren. Ik heb voor dit conserveermiddel gekozen omdat een product wat je vers maakt en weggeeft geen hele lange houdbaarheid nodig heeft en omdat het een standalone middel is. Keep it simple, honey!

Geen idee wat ik hierboven allemaal zeg? Bouw je kennis dan rustig op. Hou het even bij watervrije producten tot je echt snapt hoe conservering werkt. Niet conserveren of verkeerd conserveren kan gevaarlijk zijn.

Stap 4: Het recept

Na het maken van een schets schrijf je je recept uit. Je gaat het product echt maken en kijkt hoe je research bij elkaar komt in een volledig product. Tijdens en na het maken, maak je aantekeningen over hoe het product beter kan, zodat je steeds een betere versie krijgt. Tot perfectie bereikt is!

Mommy Tummy Bodylotion

Bodylotion om mommy tummy te verstevigen

Een supersnel smerende en razendsnel intrekkende bodylotion die zwangerschapsstriemen vervagen en je mommy tummy een stuk strakker maakt.

Oliefase:

 • 5% Camellia olie
 • 5% PolyAquol 2W

Waterfase:

 • 81,8% Gedemineraliseerd water

Cooling down fase:

 • 3% Lipout
 • 2,5% Striover
 • 0,4% Roos Otto Blend olie (Let op: dit is een 5% verdunning. Pure Rose Otto mag je niet in deze percentage gebruiken)
 • 0,4% Frankinsense essentiële olie
 • 0,5% Petitgrain essentiële olie

Conservering:

 • 1,4% Cosphaderm MultiMeg

Methode

 • Doe de oliefase en de waterfase apart in glazen maatbekertjes en verhit ze au-bain-marie tot 75C
 • Voeg de oliefase bij de waterfase en homogenizeer zeker 90 seconden terwijl het nog in het warme water staat.
 • Als je nu een hele dunne lotion ziet, zet je de beaker in een koud water bad en blijf je rustig roeren tot de lotion onder de 40C is.
 • Voeg de cooling down fase toe en homogenizeer enkele seconden.
 • Meet de pH van je lotion. Je hebt een pH van 3,5 – 7 nodig voor je conserveermiddel. Pas aan als nodig is.
 • Voeg je conserveermiddel toe en roer goed door.
 • Meet je pH nog een keer. Het moet binnen 3,5 – 7 zijn, maar 5,5 is perfect voor de huid. Pas aan als het nodig is.

Maak jij deze bodylotion? Als je je resultaat deelt, give me some credit. Dit kun je doen door me in jouw foto/beschrijving door op Instagram @enjoydivinenature en op Facebook Enjoy Divine Nature te taggen. Ik kijk uit naar je resultaat!