Select Page

Rosacea steekt meestal zijn kop op rond het dertigste levensjaar. Dan lijkt het alsof je bloost, terwijl er geen ‘bloosmoment’ is. Je wangen, neus en kin worden rood. Het komt en het gaat, met ups & downs. Couperose (haarvaatjes die als spinnetjes zichtbaar blijven) is ook Rosacea. Het ene moment heb je een ‘flare-up’ waarbij je gezicht rozerood tot paarsrood wordt, wat gepaard kan gaan met puistjes, huidverdikking of (soms blijvende) zwelling van het weefsel van je neus, wangen en kin. Dan kom je weer in een remissie en is je huid een stuk rustiger. Hoewel de meeste mensen alleen last van Rosacea hebben op hun neus, wangen en kin, kan het ook op je voorhoofd, nek, borst, hoofdhuid en oren voorkomen.

Vaak denken mensen dat ze last hebben van acne: het zijn immers puistjes. Maar iemand met acne heeft mee-eters, en de puistjes die door Rosacea komen gaan niet gepaard met mee-eters. Je huid is ook niet vettig, maar droog.

Rosacea is chronisch: de klachten nemen langzaam maar zeker toe. De klachten zijn vervelend en je kunt je flink ongemakkelijk voelen, maar Rosacea heeft gelukkig geen ernstige gevolgen. De roodheid wordt intenser en blijft langer en bloedvaatjes kunnen zichtbaar blijven. Het kan wel zijn dat je last van je ogen krijgt en dat je hoornvlies erdoor beschadigd raakt.

Het is onbekend wat de oorzaak is van Rosacea en er is geen geneesmiddel voor. 

De behandeling van Rosacea is gericht om verergering te voorkomen. Gelukkig kun je heel veel doen met kruidentherapie en natuurlijke huidverzorging om erger te voorkomen en er goed mee te kunnen leven. Maar het belangrijkste is dat je weet wat je hebt en wat bij jou flare-ups veroorzaakt zodat je die kunt voorkomen of in de kiem kunt smoren.  

Triggers die een rosacea flare-up veroorzaken

Rosacea heeft een aantal triggers die maken dat je een ‘flare-up’ kan krijgen.

triggers van rosacea

Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, zijn er een aantal dingen in je leven die een flare-up kunnen veroorzaken. Een aantal van deze triggers verwijden de bloedvaten in je huid en veroorzaken daarom een flare-up. Maar anderen zijn minder duidelijk: zon hoeft niet persé dat effect te hebben en stress ook niet. Men denkt dat deze triggers een flare-up veroorzaken omdat ze zorgen voor meer vrije radicalen in het lichaam.

Bij Rosacea is het belangrijk om het aantal flare-ups zoveel mogelijk te beperken om progressie naar een ander subtype te voorkomen.

Natuurlijke huidverzorging

Bij de behandeling van Rosacea ligt de nadruk op preventie. Het voorkomen van nieuwe flare-ups en het goed behandelen van je huid. Natuurlijke huidverzorging is superieur aan reguliere huidverzorging, dat geloof ik uit de grond van mijn hart. In mijn ervaring weten mensen met huidproblemen dit heel goed: ze merken snelle wat een product met hun huid doen dan de mensen met een zorgeloze huid.

Gebruik alleen producten voor de gevoelige huid en voorkom veel wrijving en irritatie.

Als je natuurlijke huidverzorging gebruikt, is het wel belangrijk te voorkomen dat je producten gebruikt op basis van alcohol of waar menthol, munt of eucalytpus in zit. Op je gezicht moet je ook geen rozemarijn of gember gebruiken. 

Zachtheid

Bij Rosacea is het toverwoord zachtheid. Gebruik producten voor de gevoelige huid en gebruik geen heet water. Dep je huid droog met een zachte handdoek. Wees voorzichtig met je huid: niet trekken of wrijven.

Zonnebrand

Zon is een belangrijke Rosacea trigger en daarom is het voor jou extra belangrijk om een goede bescherming tegen de zon te gebruiken, het liefst dagelijks. Je kunt een natuurlijke zonnebrand gebruiken, maar de minerale foundation van PHB heeft ook SPF 30.


Make-up

Ik kan me dan goed voorstellen dat je tijdens een flare-up make-up wilt gebruiken om de roodheid te verdoezelen. Gewone make-up is helaas niet goed voor je huid: er ontstaan meer vrije radicalen en deze make-up zit vaak vol irriterende stoffen.

Gelukkig is er nu ook ruime keuze in minerale make-up. Ik heb goede ervaring met PHB
Cosmetics: de grondstoffen worden ethisch gewonnen en de cosmetica met de hand gemaakt in Canada.