Select Page

Stel nou dat je broccoli stoomt. Je zet een pan met zo’n gaaf stoommandje vol broccoli op het vuur en doet de deksel erop. De stoom gaat door het mandje en door de broccoli. Stel nou dat je de stoom op zou vangen die door de groenten is getrokken en deze weer afkoelt totdat het weer vloeibaar is. Dan heb je een broccoli hydrolaat.

Stoomdestillatie

Een hydrolaat is het product van het proces van stoomdestillatie. In planten zitten stoffen die oplosbaar zijn. Sommige stoffen zijn oplosbaar in water. Als je stoom door planten heen laat gaan, gaan de wateroplosbare delen met de stoom mee. Maar niet alleen de wateroplosbare stoffen worden meegesleurd, ook de etherische oliën in de plant worden mee genomen.

Ik ben een acne-veteraan: in mijn puberteit kreeg ik acne en het bleef tot na mijn twintigste. Als ik nu een paar dagen stress heb of slecht eet, breekt het me gelijk weer uit. Hormonen zijn ook op mijn gezicht af te lezen. Ik heb dus veel alcohol-houdende producten gebruikt, want dat is wat regulier te koop is voor de huid met acne.

Alcohol doodt de bacteriën wel, maar droogt vooral je huid ook uit. Het haalt al het vet van je huid af waardoor je talgklieren nóg harder gaan werken. Een oplossing van niets dus. In 2012 had ik een praktijkdag van de opleiding Westerse Kruidengeneeskunde bij Herba Sanitas. Sinds die tijd gaat er geen week voorbij dat ik niet denk aan hydrolaten. Ik had aan het begin van mijn opleiding al een liefde voor de huid, en hydrolaten passen daar zo goed bij. Veel van de stoffen in hydrolaten zijn goed voor je huid; ze werken vaak ontstekingsremmend, maar zijn wel zacht genoeg dat ze je huid niet uitdrogen.

In mijn eigen producten

Ik gebruik geen water in de producten van Ivy’s Herbal Skincare. Het heeft simpelweg geen toegevoegde waarde voor je huid, waar hydrolaten dat wél hebben! Door hydrolaten te gebruiken stop ik de producten vol met actieve botanische extracten die stuk voor stuk iets voor je huid en je hele lijf doen. 

Het rozenhydrolaat in de Rozen & Amandelcrème helpt cellen te vernieuwen en het is ontstekingsremmend. Het is goed voor de ouder wordende huid, voor een droge huid, maar ook voor mensen met acne.

Het lavendelhydrolaat dat ik in mijn gezichtsreiniger en toner gebruik, verzacht en kalmeert een geprikkelde huid en helpt tegen onzuiverheden. Dat is gelijk de reden dat ik meestal het lavendelhydrolaat pak om mijn Muddelicious gezichtsmasker mee af te maken. Dan sla ik gelijk twee vliegen in één klap: de geur van Lavendel werkt ontspannend en wie wil er nu geen ontspannend gezichtsmasker? 

Zo gebruik je hydrolaten

Hydrolaten zijn heel erg veelzijdig: je kunt ze in bad gebruiken, als spray op je gezicht of beddengoed, je kunt een hydrolaat gebruiken om je baby’s billen mee schoon te poetsen of te verzorgen tegen luieruitslag. Je kunt hydrolaten ook gebruiken om mee te koken. Ze zijn zo veelzijdig, dat ik een apart blog schreef over hoe je ze kunt gebruiken: Zó gebruik je hydrolaten.

Nieuwsgierig geworden naar hydrolaten? Bestel een flesje!