Select Page

Korte geschiedenis 

Alle geneeskunst begon met kruiden en chirurgie. Er zijn Neanderthalers gevonden met geneeskrachtige kruiden tussen hun kiezen, waardoor we aannemen dat Neanderthalers kruiden gebruikten om zichzelf te genezen. 

Tot nog geen halve eeuw geleden waren alle geneesmiddelen natuurgeneesmiddelen: gemaakt van stoffen die direct in de natuur gevonden worden en dus niet chemisch geïsoleerd zoals nu binnen de reguliere geneeskunde gedaan wordt.

Fytochemie

Moderne, serieuze, kruidengeneeskunde (ook wel fytotherapie) kijkt naar de inhoudsstoffen van planten. Dat is fytochemie. 

Laat je even meevoeren: je kunt je voeten niet meer bewegen. Je kunt niet lopen, rollen, kruipen. Je zit vast. Dit is het leven van een plant. Ze zijn geworteld en kunnen dus niet lopen. Ze kunnen niet ontsnappen. En toch moeten ze overleven in een wereld waar ze opgegeten worden door mens en dier, ziek kunnen worden én voort willen planten. Hun inhoudsstoffen helpen ze te overleven.

Wij mensen hebben een immuunsysteem. Een systeem van verschillende soorten cellen in ons lichaam dat reageert op indringers, zoals virussen en schadelijke bacteriën. Planten hebben dit niet. Zij hebben bepaalde stoffen om zich te beschermen tegen allerlei ziektes. Elke plantensoort, ook planten onderling, hebben andere inhoudsstoffen. 

Zo heeft de Brandnetel bijtende zuren op haar brandharen om te voorkomen dat iedereen haar zomaar opeet. Andere planten hebben zoete inhoudsstoffen in hun vruchten, om te zorgen dat vogels hun zaden opeten en ergens anders, bemest, uitpoepen.

Fytochemie is een onderdeel van scheikunde dat zich bezig houdt met de chemische samenstelling van planten, en moderne kruidengeneeskundigen houden zich bezig met fytochemie.

Holistisch

Kruidengeneeskunde is een holistische manier van genezen. Holisme is de visie dat alles met elkaar verbonden is: een mens is meer dan een opsomming van zijn organen, cellen en lichaamsdelen en een plant is meer dan een opsomming van zijn inhoudsstoffen. In de wetenschap betekent holisme dat een geheel wel de kenmerken heeft van de losse delen, maar ook dat er een samenhang en samenwerking is tussen de losse delen. 1+1= 2 3 .

Omdat alles met elkaar samenhangt en je meer bent dan een som van onderdelen, ben je ook meer dan je kwaal. Je kunt niet alleen een kwaal behandelen zonder de mens mét de kwaal te behandelen.

Kruidengeneeskunde past geweldig binnen de holistische benadering: planten werken niet alleen op die ene kwaal. Zo neem je regulier een Temazepam om je te helpen slapen en kies je binnen de Fytotherapie uit veel verschillende kruiden. Je kiest een heel ander kruid als je slecht slaapt door stress, dan wanneer je slecht slaapt door opvliegers.

Een advies van een kruidengeneeskundige is dus meer dan een kruidenadvies dat je op Facebook krijgt.

‘Je moet Lindebloesemthee drinken! Deed mijn buurvrouw ook en voor jou werkt dat ook geweldig!’.

Een goed advies houdt rekening met voeding, omgeving, lifestyle, stresslevels, gezondheid en alle andere mogelijke aspecten. Iemand met de juiste kennis en opleiding weet ook dat je geen Saliethee moet adviseren aan een vrouw met keelpijn die borstvoeding geeft. Een goede kruidengeneeskundige weet dit, omdat zij weet dat kruiden serieuze geneesmiddelen zijn. Kruiden kunnen bijwerkingen hebben of reageren met medicijnen die je al gebruikt. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind of invloed hebben op je suikerspiegel. Een goede kruidengeneeskundige zoekt dit uit voordat ze adviseert.

Dat is toch hetzelfde als homeopathie?

Als ik toch eens een euro had gekregen voor iedere keer dat ik die vergelijking had gehoord, dan had ik volgend jaar geen crowdfunding te hoeven doen voor de inrichting van mijn skincare laboratorium en workshopruimte!

Homeopathie is een theorie en werkt met verdunningen van kruidenpreparaten. De theorie is het lichaam in gang zetten om zichzelf te genezen door oplossingen te gebruiken die in pure vorm de kwaal zouden veroorzaken: ‘het gelijke wordt met het gelijke genezen’. De verdunningen binnen de homeopathie zijn zo ver verdund dat er geen inhoudsstoffen meer te vinden zijn in de oplossingen.

Kruidengeneeskunde maakt wél gebruik van die inhoudsstoffen en geneest niet met het gelijke. Wij gebruiken bijvoorbeeld een plant met een slaapverwekkende inhoudsstof om iemand te helpen met zijn slaapproblemen.

De verwarring was helemaal compleet toen de Geneesmiddelenwet in 2012 zo veranderde dat veel fytotherapeutische geneesmiddelen-fabrikanten op hun verpakking ‘Homeopatisch geneesmiddel’ zetten. Wat is het nou? Een trucje zit in de letter D: die letter staat voor ‘potentie’ = verdunning. Vind je een geneesmiddel met een D6 of hoger, heb je te maken met een homeopatisch geneesmiddel, als het lager is, is het meestal een fytotherapeutisch geneesmiddel. De meeste kruiden worden niet verdund om een geneesmiddel te maken, maar soms is het nodig om een sterk werkend kruid te verdunnen naar een D1 of D2. 

Kruidengeneeskunde is geneeskunde met planten 

Kruidengeneeskunde heet ook fytotherapie. Fyto betekent plant. Dít is het. Kruidengeneeskunde is geneeskunde met planten. Er zijn veel vormen van kruidengeneeskunde in de wereld: een deel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen en de Ayurveda is ook kruidengeneeskunde. De kruiden worden anders gebruikt of anders gemaakt. De filosofie erachter kan anders zijn, maar ze maken allemaal gebruik van planten als geneesmiddelen.

Moderne kruidengeneeskunde is gebaseerd op traditie én op wetenschap.

Ik heb de opleiding Westerse Kruidengeneeskunde afgerond bij Herba Sanitas en Kruidengeneeskunde vormt ook de basis van mijn werk en advies.

Zoek je kruidengeneeskundig advies bij huidproblemen? Ik geef je graag Persoonlijk Huidadvies.