Select Page

Minerale oliën komen van petroleum en aardolie . Door de term ‘minerale’ zou je kunnen denken dat deze olie mineralen bevat, maar dat is niet zo. De olie wordt gedestilleerd uit petroleum en dan heel erg gezuiverd zodat het niet meer kankerverwekkend is. Het is goedkoop en stabiel.

Grappig feitje is dat dit een natuurlijke product is, omdat het uit de aarde komt. Dus het kan ook in je 100% natuurlijke product zitten. Hiermee kan ik gelijk onderstrepen dat natuurlijk niet gelijk staat aan gezond. Natuurlijk betekent ‘afkomstig uit de natuur’. 

Hoe herken je minerale olie op het etiket?

Ieder cosmetica- en huidverzorgingsproduct is verplicht om een ingrediëntenlijst in INCI te dragen. Minerale oliën herken je als Mineral Oil, Petrolatum, Vaseline, Paraffin, Liquid paraffin, Paraffinum liquidum, Liquid petroleum, Petroleum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, Micro Wax, Eucerin (is een mengeling van plantaardige olie en mineralie olie), Isoparaffin (C11-12-13-14) of Eucerit Microcrystalline wax. 

Wat doet minerale olie met je huid? 

Minerale olie legt een laagje over je huid, dat zijdezacht voelt. Omdat het de huid afsluit, voorkomt het ook dat de huid vocht verliest. Dit maakt dat dit ingrediënt heel veel voorkomt in producten voor de droge huid. Helaas voorkomt het ook dat eventuele goede ingrediënten in een product in de huid komen. Heel veel mensen gebruiken minerale olie bij droge plekken en als lippenbalsem. Heb je wel eens gehoord van de paraffineverslaving?

Paraffineverslaving werd voor het eerst besproken door de allergoloog Theron Randolph (bron) . Hij beschrijft het als een aandoening waarbij de huideigen vetten verminderen en dat de huid minder talg gaan aanmaken. Eigenlijk wordt je huid lui. Je luie huid maakt nu nog minder vet dan daarvoor aan, waardoor de algehele conditie van je huid nóg droger wordt. Je helpt je droge vel dus echt niet door een dikke dot minerale olie erop te smeren. Omdat de huideigen barrièrefunctie steeds zwakker wordt, gaat je huid ook nog eens steeds gevoeliger reageren.

Een voorbeeld: Labello zegt dat in hun gewone Labello Classic ‘Kostbare Jojobaolie en Natuurlijke Sheaboter’ zit. Dat klopt: ver in hun ingrediënten-opsomming zijn deze te vinden (dus er zit een ienimini beetje in). Het hoofdingrediënt is Cera Microcristallina, wat INCI-taal is voor een wax die uit petroleum wordt gehaald. En dit sluit de huid af voor die ‘Kostbare Jojobaolie en Natuurlijke Sheaboter’.

Na het smeren van Labello voelen je lippen zijdezacht en soepel. Precies zoals je wilde! Dat top-spul geeft pas snel resultaat zeg! Maar al snel is het laagje van je lippen af doordat je praat, ademt, eet en drinkt en dan voelen je lippen weer gortdroog. Snel weer smeren! Poeh. Wat een opluchting. Weer zijdezachte lippen.

Zie je de vicieuze cirkel? Waarom los je het probleem niet op in plaats van het te verbergen met minerale olie? Minerale olie doet verder niets voor je huid: het bevat geen werkzame stoffen voor je huid en het is volledig huidvreemd. Je huid heeft er dus niets aan. Waarom zou je het dan gebruiken om je huid te verzorgen?

Minerale olie kom je niet alleen heel veel tegen in de reguliere huidverzorging, maar ook in de middelen die dermatologen voorschrijven. Zij vinden smeren met minerale olie namelijk ontzettend belangrijk bij de behandeling van eczeem en weten dat minerale olie hypoallergeen is. Het is een fijne dragende olie waar niemand bultjes van krijgt. De meeste dermatologen wijzen de theorie af dat de talgklieren beïnvloed worden door het smeren van minerale olie. 

Do or don’t? 

Of paraffineverslaving nou wel of niet bestaat, die mening mag je zelf vormen. Ik geloof erin: het strookt met mijn eigen ervaring en kennis en ik hoor veel herkenning om me heen. Er zijn ook verschillende studies die aangeven dat langdurig gebruik van minerale oliën nadelige gevolgen heeft voor je huid. Beauty Journaal publiceerde hier een goed blog over als je hier meer over wilt lezen.

Minerale olie legt een laagje over je huid. Wolvet (lanoline) heeft trouwens dezelfde afsluitende eigenschappen en raad ik daarom ook niet aan voor langdurig gebruik. Maar voor die vurige luieruitslag die op dit moment even in een luier moet, is het heel fijn. 

Het is geen goed idee om je huid te foppen. Je hebt wel het gevoel dat je een gezonde soepele huid hebt, maar ondertussen lijdt je huid onder het minerale olie-laagje. Doordat je huid lui wordt, verzwakt de huidbarrière, wat veel meer problemen kan veroorzaken dan een droge huid. Zonder dat laagje minerale olie hebben huidinfecties dan vrij spel. 

Afkicken?

Misschien ren je na het lezen van dit blog wel naar je badkamer en check je de ingrediëntenlijst van je producten. Misschien kom je je er wel achter dat je iedere dag je lichaam, je gezicht en je lippen vol smeert met minerale olie. Misschien wil je daar wel mee stoppen.

Als je stopt met het gebruiken van minerale oliën merk je wat het met je huid gedaan heeft. Je huid heeft echt tijd nodig om zich te herstellen en je kunt jeuk, uitslag, rode plekken en ontstekingen krijgen. Je kunt je huid helpen door 100% plantaardige huidverzorging. Je kunt de barrière van je huid ondersteunen met een plantaardige olie.

Je huid heeft ongeveer 28 dagen nodig om te herstellen en vandaag is een goede dag om te beginnen. 

Vandaag is een geweldige dag voor een gezonde stralende huid.

Ik verkoop niets wat op basis is van minerale olie of wat minerale olie bevat.