Select Page

Iedereen kent ze wel: van die zwarte puntjes op je gezicht. Heel vaak zitten ze op je neus, op je kin, maar de rest van je gezicht of lichaam is ook niet veilig.

Hoe krijg je een stralende huid zónder mee-eters?

Mee-eters (aka comedonen) ontstaan als een porie verstopt raakt. Poriën verstoppen door een mengsel van talg en dode huidcellen. De porie zit nu vol en daardoor kan de wand hiervan barsten, gaan ontsteken en een puistje veroorzaken.

Als de verstopte porie open is, ontstaat er een zwart puntje: een mee-eter. Veel mensen denken dat het zwarte puntje viezigheid is, dit is niet zo. Het zwarte puntje is je huideigen pigment wat aan de lucht is blootgesteld. Verstopte poriën kunnen ook gesloten zijn, dan zie je een wit bobbeltje.

Hoe voorkom je dat je mee-eters krijgt?

Er zijn twee dingen die je doet als je wilt voorkomen dat je mee-eters krijgt: je zorgt dat je talgproductie niet meer verhoogd is en je verwijdert je dode huidcellen.

Een verhoogde talgproductie wordt beïnvloed door hormonen, aanleg, voeding, stress, lifestyle én verzorgingsproducten. Als je talgproductie aan wilt pakken, zou je dat kunnen doen met kruidentherapie. Ga nou niet die kennis opdoen bij de Google Academy, want over kruiden is er veel onzin verspreid op het internet. Niet alles is waar, veel is overtrokken en sommige dingen ook gevaarlijk. Je kunt contact opnemen met mij voor hulp bij het stabiliseren van je hormonen of (inwendige) behandeling bij huidproblemen.

Overmatige talgproductie kan ook komen omdat je je huideigen vet (talg!) stript door producten te gebruiken met SLS of alcohol. Talg is in het geval van mee-eters vervelend, maar het heeft een enorm belangrijke functie. Het voorkomt vochtverlies van de huid en beschermt je tegen bacteriën en schimmels. Als je het weghaalt, haal je ook deze belangrijke functie weg én stimuleer je je talgklieren om hard door te werken om het talg weer aan te vullen. Huidirritanten zoals parfum, parabenen, maar ook bepaalde etherische oliën kunnen ook de talgproductie verhogen.

Wat doe je wel tegen mee-eters?

Ga mee-eters grondig te lijf door eens per week dit stappenplan te volgen. Voor je dagelijkse blackhead-be-gone-routine doe je dit stappenplan zonder stap 4 en 5.

1. Exfolieer die dode huidcellen weg!

Exfolieer regelmatig je gezicht om dode huidcellen te verwijderen. Geen dode huidcellen die je poriën meer kunnen verstoppen! Scrubben en exfoliëren lijkt op elkaar, maar scrubben is een stuk grover en is niet geschikt om iedere dag te doen; als je actieve puistjes hebt, zou je deze ook kapot kunnen scrubben. Hier kun je weer littekens van krijgen. Exfoliëren is een goed idee om iedere dag te doen en kun je doen voordat je je gezicht reinigt.

2. Je gezicht goed reinigen

Mee-eters worden niet veroorzaakt door vuil, dus dat is niet de reden dat je je gezicht goed moet reinigen tegen mee-eters. Wel krijg je meer mee-eters als je je huid afsluit en is de kans op ontstekingen groter als je je huid niet reinigt. Als je producten gebruikt die je huid afsluiten, zoals producten met paraffine of minerale olie, heb je een veel grotere kans op mee-eters. Naar bed gaan met je make-up op is ook een no-go. Niet alleen veroudert je huid Veel Sneller, maar je kunt dus ook mee-eters veroorzaken.

Reinig je gezicht bijvoorbeeld met de Calendula & Lavendel Twee-fase gezichtsreiniger. Je kunt het hierbij laten, maar het is effectiever als je nu gaat stomen of een warm kompres doet.

3. Stomen of warm kompres

Reinig eerst je gezicht goed en ga je gezicht dan verwarmen door te stomen. Stomen kan in een stoomcabine in de sauna, met een speciale gezichtsstomer of old school boven een pannetje met heet water. Ik vind dat laatste fijn. Hang een tijdje met een handdoek over je hoofd boven de stoom, maar kijk uit dat je niet verbrandt. Je poriën gaan nu wijd open staan en de smurrie die de poriën verstopt wordt vloeibaarder en daardoor makkelijker te verwijderen. Na het stomen reinig je je gezicht weer grondig.

Ik heb niet altijd tijd of zin voor een stoombad. Een warm kompres is dan een uitkomst. Drenk een klein handdoekje in heet water en leg het op je gezicht. Het tweezijdige reinigingsdoekje heeft precies de goede afmeting. Kijk uit dat het doekje niet te heet is, want verbranden is natuurlijk niet de bedoeling. Verwijder het doekje wel voordat het koud wordt. Nu ben je helemaal klaar voor een masker!

4. Kleimasker

Een absolute favoriet van me. Een kleimasker is geen gezichtsverzorging, maar gezichtstherapie.

Geen klei in huis? Probeer eens een eiwitmasker. Dit masker kom je op veel blogs tegen als dé remedie tegen mee-eters. Hoewel ik netjes met een kwastje meerdere lagen eiwit op mijn gezicht aanbracht (en tussendoor liet drogen), vond ik het heel tijdrovend én hielp het mij niet. Misschien jou wel? Hier vind je een beschrijving, waar ook citroensap in zit. Citroensap bleekt, wat maakt dat de mee-eters onzichtbaar worden. Maar het is ook een huidirritant, dus ik zou het niet aanraden als je een gevoelige huid hebt. De honing dan weer wel.

5. Honey Pat down

Een leuke DIY is de Honey-Pat-Down. Je brengt een klein beetje honing aan op je probleemgebieden en blijft tikken tot het een kleverig gebeuren wordt. Je trekt de verstopte porie op deze manier leeg, terwijl je huid geniet van de antibacteriële eigenschappen van de honing. Ik vond het leuk om te proberen, maar mijn huid bleef wat rood achter. Dit ging snel weg toen ik mijn gezicht afspoelde, reinigde en wat olie aanbracht.

6. Natuurlijke huidverzorging

Je huid is nu geëxfolieerd, gereinigd, verhit, gekoeld, diep gereinigd en ge-pat en kan nu echt voeding gebruiken. Sluit het stappenplan af met een goede fijne crème.

En knijpen?

De mee-eters uitknijpen is bevredigend, maar niet zonder risico’s. Je handen zitten vol bacteriën die juist weer kunnen zorgen voor ontstekingen en de kans is groot dat je de wand van de porie stuk knijpt waardoor je alsnog een puistje krijgt. Ook kan het uitknijpen van een mee-eter (of puistje) littekens veroorzaken. Dus doe voorzichtig en gebruik een comedonenlepel.

Pin dit!

Stappenplan tegen mee-eters