Select Page

Is het echt zo’n wondermiddel?

I hate to burst your bubble, maar wondermiddelen bestaan niet.

Azijn is niet nieuw. Het is oud. Heel oud. Cleopatra gebruikte het uitwendig en Romeinse soldaten dronken een zuur drankje op basis van azijn om infecties te weren. De Japanse Samurai trouwens ook.

Ik trek mijn conclusies altijd vanuit 3 basisprincipes: Inhoudsstoffen, onderzoek en ervaring. Over inhoudsstoffen kan ik kort zijn: *men* zegt dat appelciderazijn vol met enzymen, bacteriën, vitaminen, pectine en goede zuren zit. Maar als er gezocht wordt naar deze inhoudsstoffen, valt het toch flink tegen. Er werd geen pectine gevonden en al die geweldige vitaminen zijn ook niet teruggevonden. Over mijn tweede basisprincipe, onderzoek, is er weinig.

Zoals heel veel alternatieve methoden om je huid en haren mee te verzorgen, is er ook weinig onderzoek beschikbaar over appelciderazijn voor cosmetisch gebruik.

Het derde basisprincipe, ervaring, valt niet tegen: verschillende Hollywood-sterren zeggen minder onzuiverheden te hebben omdat ze ‘ACV’ (apple cider vinegar) gebruiken.

ACV is hip and happening peeps!

Appelciderazijn heeft een lange geschiedenis, ook cosmetisch. Wel is er een casus gemeld van chemische brandwonden van iemand die een behandeling deed met pure appelciderazijn. (bron) Een wijze les over appelciderazijn: verdun het altijd voordat je het gebruikt.

Dus ondanks dat de meeste inhoudsstoffen die genoemd worden als reden voor dit wondermiddel helemaal niet te vinden zijn in appelciderazijn en ondanks het gebrek aan steekhoudend onderzoek, wérkt appelciderazijn wel.

Waarom werkt azijn?

Zuurgraad

Ik denk dat het vooral komt door de zuurgraad van azijn. Appelciderazijn heeft een pH-waarde van ongeveer 2,9 en je huid van 4,5-5,5. Water heeft een pH-waarde van rond de 7.

Met douchen en reinigen kan de pH-waarde van je huid wat minder zuur worden, tussen de 5,5 en de 7 dus, wat minder goed voor je huid is. Daardoor kun je irritaties krijgen. Door je huid wat te verzuren, wat je met een toner doet, breng je je huid weer in balans.

Maar zie je ook dat appelciderazijn té zuur is om puur te gebruiken op je huid?

De Fashion & Beauty blogger Courtney Leiva ondervond dit aan de lijve. Ze deed een experiment waarbij ze een week lang haar gezicht ging wassen met appelciderazijn. De eerste dag smeerde ze zo pure appelciderazijn op haar gezicht en had het gevoel alsof ze in brand stond en bleef met een rood gezicht achter.

Halverwege het experiment besefte ze dat haar huid droger was dan ooit en vroeg zich af of de appelciderazijn niet beter zou zijn als toner in plaats van een reiniger.

AHA!

En last but not least: fruitzuur. In appelciderazijn zit AHA, ook wel fruitzuur genoemd. AHA is ook hip in cosmetica-land. Het wordt toegevoegd aan veel producten omdat het een exfoliërende werking heeft. Dit haalt dode huidcellen weg en laat een vernieuwde huid zien. Dat is goed, maar je moet hierin niet overdrijven. Als je een gevoelige huid hebt: niet iedere dag gebruiken.

Kan je ieder azijnsoort pakken?

Is het je opgevallen dat je alleen maar mensen hoort over appelciderazijn en niet over andere azijnsoorten? Het lijkt een traditie te zijn geworden, maar rode en witte wijnazijn blijken eigenlijk hetzelfde te doen als appelciderazijn. In dit soort azijnen zit de meeste ‘mother’, een wolkje cellulose met azijnzuur bacteriën. Aan deze bacteriën worden de meeste heilzame eigenschappen toegedicht.

Als je op zoek gaat naar azijn, kies dan niet de heldere azijn, maar azijn met wolken erin. Kies de ongeraffineerde azijn met ‘mother’, zoals een biologische, ongefilterde, ongeraffineerde appelciderazijn. Er is veel gedestilleerde azijn op de markt, die wil je niet.

Het is juist dat viezig uitziende wolkje dat je wilt hebben!

Waarom zou je azijn gebruiken?

Je kunt het gebruiken tegen en voor van alles *wink*.

Er wordt op het internet veel gesproken over je gezicht wassen met azijn. Hmm… laten we eens kijken naar wat wassen eigenlijk is: het verwijderen van vuil en bacteriën. Als je gemiddeld vuil wilt verwijderen, los je het ergens in op en spoel je het eraf. Je hebt vuil dat oplost in water, vuil dat oplost in vet en vuil dat zo hardnekkig is dat het door allebei niet weg wil gaan. Dat vuil doet het vaak geweldig in bijvoorbeeld alcohol óf azijn.

Op je huid en in je haren zit meestal een combinatie van vet-oplosbaar vuil en water-oplosbaar vuil. Het vuil dat oplost in azijn doet dat met deze reiniging ook en kan je dus wegspoelen. Het meeste vet-oplosbare vuil is niet oplosbaar in azijn en blijft dus zitten.

Goede hygiëne gaat verder dan de viezigheid eraf halen. Het is ook belangrijk tegen bacteriën. De meesten bacteriën overleven een zuren omgeving niet en gaan dus dood door de appelciderazijn. Dus wassen met azijn heeft zin tegen deze bacteriën.

Trouwens… Acne en Impetigo zijn bacteriële huidaandoeningen waarbij je graag wat bacteriën de nek om wil draaien voor een gezondere huid.

Appelciderazijn is ook geweldig tegen allerlei schimmels. Een regelmatig voetenbad met appelciderazijn (verdund!) helpt tegen zwemmerseczeem. 

DIY Appelciderazijn toner voor je huid en haren

Cleopatra herself zou azijn als toner gebruikt hebben voor haar gezicht. Dat kan jij ook!

Wat heb je nodig?

  • Espressokopje water
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Meng de appelciderazijn in het water en roer goed. Breng het aan met een wattenschijfje of een natuurlijke spons (wat heel fijn is, want die absorberen veel beter dan een watje, dus het is niet zo’n geklieder) en laat het drogen. Done!

Dit hoef je echt niet iedere dag te doen. 3 à 4 keer per week is genoeg.

Zoals het werkt als een toner voor je huid, zo werkt het ook als een toner voor je hoofdhuid. Maar azijn werkt ook op je haren zelf. Je haren bestaan uit haarschubben. Door wassen met warm water gaan ze open staan, waardoor de haarkern onbeschermd is en het haar sneller beschadigd raakt. Als je je haren na het wassen spoelt met appelciderazijn, dan sluit je de haarschubben. 

Als je spoelt met azijn, spoel je ook de zeepresten eruit die maken dat je haar stroef voelt. Je kunt dezelfde verdunning gebruiken als de DIY appelciderazijn toner hierboven.

There you have it. Appelciderazijn. Ga jij appelciderazijn gebruiken? Deel je ervaring hieronder!

Bronnen:

  • Dr. Mercola, What the Research Really Says About Apple Cider Vinegar, https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/06/02/apple-cider-vinegar-hype.aspx
  • Carol S. Johnston, PHD, Cindy M. Kim, MS and Amanda J. Buller, MS, Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes, Diabetes Care January 2004 vol. 27 no. 1 281-282, https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.full.pdf+html
  • https://www.webmd.com/diet/obesity/apple-cider-vinegar-and-health?page=2
  • Lorraine Dallmeier, Apple Cider Vinegar – Natural Beauty throughout History, https://www.herbhedgerow.co.uk/apple-cider-vinegar-natural-beauty-throughout-history/#ixzz3yZSi43YI