Select Page

Melanine

Als je huid wordt blootgesteld aan de zon, aan de UVA en UVB stralingen, dan maakt je huid melanine aan, een stofje dat je huid kleur geeft en maakt dat je bruiner wordt in de zon. Melanine beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van de zon. 

Door een plotselinge te grote blootstelling aan de zon kunnen ophopingen van melanine ontstaan, wat vlekken geeft. Dat is de reden dat de meeste mensen deze vlekken op hun gezicht en op hun handen krijgen: de delen van je lichaam die het meest in de zon komen.

Zwangerschapsmasker

Zelf heb ik ondervonden dat mijn hormonen hier een hele grote invloed op hebben: toen ik pril zwanger was van mijn derde ging ik onbeschermd in een vroege lentezon wandelen. Mijn baby van toen is nu 3,5 jaar oud en mijn zwangerschapsmasker van die dag staat nog steeds op mijn voorhoofd. Door de invloed van de zwangerschapshormonen toen, was mijn huid nóg gevoeliger voor zonnestralen dan normaal.

Photoaging

Onvoorzichtige omgang met de zon maakt niet alleen dat je pigmentvlekken krijgt. Naast een verhoogde kans op huidkanker, veroudert je huid ook vele malen sneller als je jezelf niet beschermt. Het sneller verouderen van je huid door onverstandig zongedrag heet photoaging. Door de combinatie van de schade aan de bovenste laag van je huid door UVA stralingen en de schade aan de middenlaag door UVB stralingen, wordt je huid slap, krijg je rimpels en pigmentvlekken. Een lichte huid heeft meer last van photoaging dan een donkere huid.

We leven niet meer in een wereld waar we buiten leven en onze huid dus de tijd krijgt om zelf bij de eerste zonnestralen in de lente bescherming op te bouwen tegen de heftigere stralingen in de zomer. We zitten grote delen van onze tijd binnen en gaan opeens in de zon als de zon al een heel stuk sterker is. Dat is de reden dat we meer bescherming nodig hebben om onze huid te beschermen tegen de zon. 

Om pigmentvlekken te voorkomen is het belangrijk dat je je huid beschermt tegen de zon.

Chemische zonnebrandcrèmes worden steeds vaker in een voorzichtig verband gebracht met het ontstaan van huidkanker omdat de chemicaliën in de crèmes reageren op je huid in de hitte van de zon. Draag een hoed en smeer je goed in met veilige natuurlijke zonnebrandcrèmes. Je kunt ook in je gezicht een minerale foundation met een beschermende factor gebruiken.

Geniet en zon met mate 😉