Select Page

Mensen parfumeren zichzelf en anderen al sinds de prehistorie. Vroeger deden parfumeurs de grootste moeite om de geur van delicate bloemen en sterke harsen te vangen en er luxe parfumoliën van te maken. De geuren werden gemengd tot het helemaal perfect was, zodat iedereen ge-wel-dig rook. Dat was tot de 17e eeuw. Toen gingen mensen dicht op elkaar wonen en hadden een beroerde hygiëne; ze gingen stinken. Heel erg stinken. Parfum werd belangrijker dan ooit, om die stank te verdoezelen.

Van natuurlijk naar synthetisch

In de vorige eeuw werd door groeiend kapitalisme van alles synthetisch: kleding, voedsel, medicijnen, huidverzorging en ook parfum. Tenzij er nadrukkelijk gemeld wordt dat een parfum natuurlijk is, is het bijna zeker synthetisch. Een synthetisch parfum is een mix van chemicaliën, die vaak onbekend blijven voor de kopende massa. Want de mix is een ‘geheim ingrediënt’. Lekker is dat. Ik moet iedere milligram product op mijn label zetten, maar als het een chemische vraagteken is, hoeft het opeens niet meer. Grote kans dat het een selectie is van de 3.000 gebruikte chemicaliën. In de EU zijn 1.300 daarvan verboden trouwens, dus dan is de keus wat kleiner.

Ftalaten

75% van de chemicaliën die gebruikt worden in synthetische parfum, zijn ftalaten. Ftalaten zijn esters (een organische verbinding in de scheikunde) en worden  vooral gebruikt als weekmakers van plastic, in drukinkt, lijm en parfum.

Ftalaten worden ook toegepast in andere kunststoffen, verf en lak, rubber, lijm, cosmetica, oplosmiddelen, inkt, en pesticiden. De productie van PVC is wereldwijd echter goed voor 80% van de ftalaat-consumptie.” (citaat uit een rapport van Greenpeace). Say what? Cosmetica in 1 zin met pesticiden en kunststoffen? Klinkt niet gezond…

Meerdere studies hebben aangetoond dat ftalaten inhaken op je hormonen, vooral de mannelijke hormonen. En als iets inhaakt op je hormonen, dan haakt het in op alles. Zo was er een studie die een verband legde tussen miskramen en ftalaten en meerdere studies die opperde dat ftalaten aanlegfouten in mannelijke geslachtsorganen veroorzaken als de moeder er te veel mee in contact kwam tijdens de zwangerschap.

Wat zegt EWG hierover?

Ik wilde weten wat Environmental Working Group hierover zegt. Het EWG is een non-profit groep die zich bezighoudt met onderzoek en registratie van allerlei consumentenproducten met het doel mensen en milieu te beschermen. My kind of people. Vinden zij parfum veilig?

Fragrance heeft een lange pagina bij EWG. En da’s niet goed. Synthetisch parfum is een mengsel van verschillende geurende chemicaliën en ingrediënten die voor hun geur worden gebruikt, waaronder ftalaten, zegt ook de EWG. En dan komt het misselijke nieuws. Parfum wordt in verband gebracht met tal van vervelende dingen: allergieën, eczeem, huidirritaties, ademhalingsproblemen en mogelijke effecten voor de vruchtbaarheid. En EWG roept niet zomaar wat: ze halen het uit een hele berg onderzoeken, die ze ook vermelden.

Parfum intolerantie

Ik had er 20 jaar terug al last van: mensen met zo’n wolk parfum dat je keel ervan dicht knijpt. Docenten die dachten dat ze daar iemand een plezier mee deden, maar alleen veroorzaakten dat ik het een uur lang benauwd had en weg wilde. Achteraf had ik dan knallende hoofdpijn. Werd ik toen nog neergezet als een aansteller, blijk ik nu toch veel meer medestanders te hebben.

Parfum is het nieuwe roken. Dat doe je niet. Mensen hebben er last van.

Ongeveer 30% van de mensen ervaart parfum in meer of mindere mate irritant. Niet ‘goh, dat vind ik niet leuk’, maar ook letterlijk irritant. Ze krijgen een aanval van astma of eczeem. Er zijn mensen die dagelijks zware medicatie moeten gebruiken om te kunnen ademen op hun werk omdat ze omringd zijn door mensen die ‘s morgens in de parfumfles vallen.

Contact eczeem

Mensen met constitutioneel eczeem hebben een groter risico dan anderen om allergisch te worden voor parfum. Het aanraken van parfum kan een eczeem-aanval uitlokken. En parfum zit bijna overal in: schoonmaakmiddelen, huidverzorgingsproducten en oh ja, parfum. Het immuunsysteem reageert op de irriterende stoffen met huiduitslag of ontstekingen. Dit kan overal op het lichaam gebeuren, maar het is vaak in het gezicht of op de handen. De plekken kunnen opzwellen, knalrood worden en jeuken. Soms is het direct na het contact, maar soms duurt het zelfs twee dagen totdat de irritatie opkomt.

Meestal moeten mensen het parfum echt aanraken om last te krijgen van contacteczeem. Maar in zeldzame gevallen, krijgen mensen ook contacteczeem door parfum in te ademen.

Huidveroudering

Voor de parfumdragers is er ook een nadeel. Je hoeft er geen eczeem of astma van te krijgen om de nadelen van parfum te krijgen. Het luchtje dat je opspuit, bestaat voornamelijk uit alcohol. Dat spuit je waarschijnlijk in je nek.

Wist je dat je nek minder talgklieren heeft dan je gezicht en dat deze daardoor ook gevoeliger is voor huidveroudering? En wist je ook dat alcohol je huid sterk uitdroogt en dat een droge huid sneller veroudert? Zie je het verband? Juist: parfum spuiten maakt dat je sneller een rimpelige nek krijgt.

Wil je niet zonder je luchtje? Kies dan voor een natuurlijk parfum.

Bronnen: