Select Page

1. Natuurlijke huidverzorging voedt je huid echt

Ergens in de jaren ’50 was er een opkomst in synthetische ingrediënten; niet alleen voor huidverzorging, maar ook voor voeding. Sinds die tijd is steeds meer van wat we eten, smeren en poetsen kunstmatig geworden. Door de opkomst van de industrie werd het mogelijk om veel goedkoper voeding en cosmetica te produceren. Natuurlijke ingrediënten zijn soms wel 10 keer duurder dan synthetische ingrediënten zoals SLS en minerale olie (wat ‘officieel’ natuurlijk is, omdat het gewonnen wordt uit aardolie).

Voeding en cosmetica werden ruim 60 jaar terug producten waar je grof geld mee kan verdienen. Daardoor is de focus verschoven. Van ‘wat heeft de huid nodig?‘ naar ‘wat doet ongeveer hetzelfde, maar is goedkoper?’.

Het resultaat is dat veel reguliere producten vooral bestaan uit water. Water speelt geen rol voor je huid: je huid is gemaakt om waterdicht te zijn. Vul dat water aan met een goedkope synthetische emulgator en een flinke scheut minerale olie en je hebt een product dat de illusie geeft dat je huid gevoed en gehydrateerd wordt.

Jouw huid, en jij, wordt voor de gek gehouden.

De ingrediënten die gekozen worden in natuurlijke huidverzorging zijn plantaardige oliën, actieve planten-extracten, hydrolaten en Aloë Vera gel. Ingrediënten die bol staan van de therapeutische eigenschappen. Door die geweldige ingrediënten voedt natuurlijke huidverzorging je huid echt.

2. Natuurlijke huidverzorging is beter voor het milieu

Veel van de synthetische ingrediënten in reguliere huidverzorging zijn niet biologisch afbreekbaar en komen dus in de natuur terecht.

De grootste schade komt van het wegspoelen van deze producten door het riool.

De meest bekende veroorzaker van problemen zijn de microbeads. Lees meer over de microbeads.

3. Natuurlijke huidverzorging beschadigt je huidbarrière niet

Je huidcellen gaan in een cyclus van ongeveer 28 dagen van geboorte naar dood en reizen daarbij van binnen naar buiten. De cellen worden steeds platter en vormen aan de buitenkant een soort muurtje. Ze zijn de bakstenen die de muur vormen tussen jou en de wereld. Tussen jouw kwetsbare binnenkant en de bacteriën en virussen in de buitenwereld. Tussen de bakstenen zit een cementlaag: de hyperlipiden film. Deze film bestaat uit talg, zweet en bacteriën. De bakstenen en het cement samen zijn je huidbarrière en onmisbaar voor een gezonde huid. Een beschadigde huidbarrière kan allerlei problemen veroorzaken; van een droge huid tot infecties.

In reguliere huidverzorging wordt vaak SLS, parfum of alcohol gebruikt. Deze ingrediënten strippen je huid van talg en beschadigen daarmee je huidbarrière. In het begin voelt je huid daardoor droog (en ga je smeren met lotions vol met minerale olie die dát probleem niet oplossen, maar verdoezelen), maar uiteindelijk kun je allerlei huidproblemen krijgen.

4. Heel vaak diervriendelijk en regelmatig veganistisch

In heel Europa is het al vanaf 2004 verboden om cosmetica op dieren te testen, óók reguliere cosmetica. Vanaf 2013 mogen in Europa ook de ingrediënten in cosmetica niet meer getest worden op dieren. Je kunt er eigenlijk dus vanuit gaan dat ieder stuk cosmetica of huidverzorging dat je in Nederland koopt, gemaakt is zonder dierproeven.

Maaaarrrr…. veel merken verkopen hun producten wél in China, waar veiligheid gegarandeerd MOET worden door op dieren te testen of laten het testen door een moederbedrijf uitvoeren. Zo houden ze hun handen vrij van dierenbloed.

Het product dat jij hier in Nederland gekocht hebt, is waarschijnlijk proefdiervrij, maar het merk hoeft dat zeker niet te zijn. Dove, L’Oreal, Nivea en uiteraard mijn doorn in het oog Herbal Essences zijn merken die niet proefdiervrij zijn (bronbronbron, meer lezen hierover, begin bij Sophie).

Wij maken natuurlijke huidverzorging omdat we zo houden van de plantaardige oliën, de levende botanische extracten, het effect op je huid en omdat het zo puur is. Zo puur, daar hoort geen dierenleed bij. Zelfs al weet ik (uit eigen mensproef;-) ) dat mijn gezichtsreiniger geen oogbeschadiging oplevert als je het IN je oog spuit, dan nog betekent het niet dat een konijntje gebruikt moet worden om te testen. Ik zou niet meer kunnen slapen, zeg!

5. Je lichaam houdt energie over om gifstoffen kwijt te raken

Je huid heeft een eigen immuunsysteem. In de buitenste laag van je huid zitten Langerhans cellen. Langerhans cellen lijken een beetje op octopussen. Zodra er iets op je huid komt wat ze niet herkennen als voeding, trekken ze het naar binnen en voeren ze het onbekende stofje naar je lymfestelsel.

Je lymfestelsel is het rioolsysteem van je lichaam. In een uitgebreid vatensysteem zit niet alleen lymfevocht, maar ook allerlei gifstoffen, bacteriën en virussen die naar lymfeklieren worden gebracht om daar onschadelijk gemaakt te worden.

Als je stoffen op je huid smeert die voor de Langerhans-octopussen herkenbaar zijn als voedsel, blijven de Langerhanzen rustig tussen je huidcellen zitten tot ze voor iets anders in actie moeten komen. Ze gaan niet je lymfestelsel belasten met onbekende stoffen. Je immuunsysteem wordt niet onnodig belast.

Hierdoor heeft je immuunsysteem veel meer energie over om zich bezig te houden met het volgende griepvirus, ziekmakende bacteriën of het afvoeren van gifstoffen die op andere manieren in je lichaam komen. Gifstoffen die je binnenkrijgt door luchtvervuiling, pesticiden op voedsel of medicatie die je slikt.

Natuurlijke huidverzorging wordt gemaakt van ingrediënten die de Langerhans cellen niet in actie brengen en die je immuunsysteem niet belasten. Daardoor houdt je lichaam energie over om gifstoffen kwijt te raken.

6. Je steunt vaak kleine ondernemers

Verreweg de meeste natuurlijke huidverzorgingsmerken zijn kleine ondernemers. Mensen (vaak vrouwen) met een enorme liefde voor het ambacht van het maken van huidverzorging. Soms is het een eenvrouwsbedrijf, soms is het een familiebedrijf en soms is er een team. Natuurlijk zijn er ook grotere bedrijven, zoals Dr. Haushka, Weleda en Ringana, maar ik hou zo van kleine ondernemers.

Waarom kopen bij kleine ondernemers? Omdat de koopervaring zoveel meer passie heeft, zoveel persoonlijker is. Omdat je echt een groot verschil maakt met je aankoop. Als ik voor mijn kinderen speelgoed koop bij een kleine ondernemer die ik ken van een van de beurzen waar ik een kraam had, weet ik dat ik bijdraag aan de dansles van haar dochter, niet aan het derde huis van de directie. Het geld dat je bij mij uitgeeft, wordt besteed aan dagelijkse boodschappen, de groei van mijn bedrijf én extra’s die ik koop bij andere kleine ondernemers.

Kleine ondernemers geven vaak veel meer terug aan hun omgeving. Een zeepmaker die ik online ken uit Amerika, deelde pas haar verzorgende en superzachte zepen uit aan patiënten met kanker. Omdat hun huid zo gevoelig is door de medicatie en de kanker én omdat (juist in Amerika!) heel veel reguliere bodywashes vol met kankerverwekkende stoffen zitten.

Uit een peiling kwam naar voren dat 45% van het geld dat je uitgeeft bij een kleine ondernemer, in de lokale economie blijft. Je steunt de landelijke economie heel veel meer als je je geld uitgeeft bij een kleine ondernemer dan bij een grote keten. En wees nou eerlijk: het is toch veel leuker om te kopen bij een kleine ondernemer?

7. Je vertraagt het huidverouderingsproces met natuurlijke huidverzorging

Voor een deel is het verouderingsproces van de huid slijtage, zoals de knieën van een broek van een kleuter sneller slijten. Hoe ouder je wordt, hoe minder het herstellend vermogen van je huid wordt en hoe langer het duurt tot de huid herstelt. De ‘knieën’ van de huid gaan sneller stuk dan dat het lichaam het zelf weer maakt. Daardoor wordt je huid droger, dunner en kwetsbaarder als je ouder wordt. Ze wordt wat hobbeliger en slapper. Rimpels verschijnen en de contouren van je gezicht gaan hangen.

Je huid dankt haar stevigheid aan collageen, elastine en hyaluronan. Als je ouder wordt, gaat je lijf minder collageen aanmaken en gaat de elastine steeds meer lijken op een elastiekje wat je al heel veel gebruikt hebt. Er zit niet meer zoveel rek in.

 Ga je even met mee naar het scheikundelokaal?

We leven in een wereld met lucht om ons heen. Letterlijk lucht. Ongeveer 21% daarvan is O2, wat zorgt voor oxidatie. Oxidatie in de chemie is dat een atoom, molecuul of ion een elektron verliest. Als een atoom, molecuul of ion een elektron verliest, wordt dit een ‘vrije radicaal’ waardoor ze sneller op andere atomen, moleculen of ionen reageren. Onder invloed van zon, luchtvervuiling, roken en medicatie kunnen er meer vrije radicalen ontstaan. Een paar vrije radicalen is echt niet het einde van de wereld, maar als er veel vrije radicalen in je lijf zitten, dan gaan al die vrije radicalen elektronen plunderen bij andere cellen en laten een spoor van vernieling achter. Vrije radicalen zijn eigenlijk de hooligans in je lijf.

Uit onderzoeken blijkt dat huidveroudering te maken heeft met het spoor van vernieling dat de hooligans achterlaten. Het is heel aannemelijk dat huidveroudering het resultaat is van die vernieling.

Het overgrote deel van het huidverouderingsproces is afhankelijk van je levensstijl. Een aantal veroorzakers van vrije radicalen kun je kleiner maken of vermijden door goede natuurlijke huidverzorging te gebruiken: door iedere avond vrij van make-up, luchtvervuiling en chemicaliën naar bed te gaan geef je je huid rust om zichzelf beter te herstellen. Om de kapotte knieën te herstellen, zeg maar. Laat het er allemaal op zitten, en het proces van het vormen van vrije radicalen gaat de hele nacht door. Sluit je dag af met een voedend serum zodat je huid niet uitdroogt. Een droge huid veroudert veel sneller dan goed gevoede huid. Voorkom dat de zon vrije radicalen veroorzaakt, door een natuurlijke zonnebrand te gebruiken zonder chemicaliën.

8. Geen onbekende effecten van chemicaliën

Ooit ging men asbest gebruiken in de bouw. Dat is sterk, isolerend en veilig. Veilig… dat dacht men toen nog. Asbest is heel veel gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren ’80. De meesten droegen niet eens handschoenen als ze ermee werkten. Nu weten we hoeveel risico werklui liepen die werkten met asbest. Nu weten we dat het levensgevaarlijk is.

In de tijd dat asbest opkwam als bouwmateriaal, was er ook een opkomst in synthetische ingrediënten; niet alleen voor huidverzorging, maar ook voor voeding. Sinds die tijd is steeds meer van wat we eten, smeren en poetsen kunstmatig geworden. Kunstmatige kleur- en geurstoffen geven de illusie dat je iets eet, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

Maar wat wéten we nu precies van al die chemicaliën? Het is altijd achteraf dat je de effecten leert kennen. Door ze niet te gebruiken, loop je ook dat risico niet.

“Het gaat niet alleen om je huid, maar om je gezondheid en die van de wereld om je heen” 

In jouw keuze voor natuurlijke huidverzorging ligt ook een keuze om mensen, dieren en de natuur niet langer uit te buiten voor jouw cosmetica. Je smeert niet alleen een rimpel dicht of een pukkel weg. Alles is met elkaar verbonden.

“Jij maakt een positief verschil in de wereld door te kiezen voor natuurlijk huidverzorging. Begin vandaag.”

Bronnen: