Select Page

Daarom kies ik voor natuurlijke huidverzorging. Omdat natuurlijke huidverzorging superieur is aan reguliere huidverzorging. Ja. Superieur. S U P E R I E U R. Dat is nogal iets om te zeggen. En ik meen het. 

Een van de redenen dat natuurlijke huidverzorging superieur is, wordt zo goed verteld in dit YouTube filmpje van Safe Cosmetics. Het is zó treffend dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg. 

Het oude systeem klopt niet

Ik zag dat het systeem rondom huidverzorging niet klopt. Het is niet gericht op verzorgen, het is gericht op resultaat. Mensen met een droge huid die vaseline gebruiken. Dat hélpt niet. Echt niet. Het geeft een zacht-voelend laagje op de huid dat je huid zelf lam legt. Het is symptoom bestrijding, maar verergert het probleem. Waarom?

De producten zijn pleisters, maar geen oplossingen. Deze pleisters zitten ook nog eens vol met chemicaliën waarvan we denken, of soms zelfs weten, dat ze kankerverwekkend zijn. Dat ze ingrijpen op de hormonen en/of sperma van dieren. En ehh… wij mensen zijn toch ook dieren?!? 

Niemand wordt er beter van. Jouw huid niet, jouw lichaam niet, de wereld niet. 

Al die chemicaliën die niet in je lichaam komen bij het gebruik van reguliere huidverzorgingsproducten, plas je uit of spoel je door het doucheputje. 

En al die chemicaliën gaan via het riool de wijde wereld in. Dat wil ik niet.

Geld boven veiligheid

De meeste producenten van cosmetica en huidverzorging denken vooral aan geld. Ze gebruiken de goedkope chemische ingrediënten boven de hoogwaardige oliën of therapeutische kruidenextracten. En ze komen er gewoon mee weg, omdat je praktisch een scheikundige opleiding nodig hebt om de ingrediënten te snappen die op het etiket staan. Hoe weet je nou wat veilig is en wat niet? Klinkt butylparaben veilig? Of Butyrospermum parkii?

Butylparaben is een soort parabeen dat hormoonverstorend werkt en gelinkt wordt aan kanker en problemen in de ontwikkeling van hersenen. (bron) Het tweede, Butyrospermum parkii is overheerlijke Sheaboter. Rijk en voedend voor je huid en haar. Geperst uit de pit van de vruchten van de Sheaboom die in Afrika groeit. Veel Sheaboter is ook nog eens fair trade en ondersteunt een goed doel: het wordt traditioneel alleen maar door vrouwen verzameld en geperst en zíj krijgen betaald om hun gezin te onderhouden.

Misleidende marketing 

Het is een hele studie om erachter te komen wat veilig is en wat niet. En om zelf te bepalen wat jij veilig vindt. Niet iedere chemische toevoeging is slecht en niet ieder natuurlijk ingrediënt is goed.

Het helpt niet dat je ook enorm misleid wordt door de marketing van de huidverzorgings- en cosmeticaproducenten. De termen ‘Natuurlijk’ en ‘Biologisch’ mag je overal op zetten. Je ziet een groene fles, er staan plaatjes van kruiden op en het product heeft een natuurlijke naam. Je bent je waarschijnlijk niet eens bewust van wat het met je doet en voelt dat het veilig is.

Je wordt in de maling genomen. Waarom? Het kán ook eerlijk!

Waarom maak ik natuurlijke huidverzorging?  

Ik maak producten waar ik echt achter kan staan. Als ik een product maak, laat ik mijn dochter van 6 zichzelf insmeren met wat er aan de binnenkant van de kom kleeft. Ik experimenteer met een haargel die ik in het haar van mijn zoons van 2 en 4 smeer. Omdat ik weet dat het oké is. Omdat je de ingrediënten kan opeten.

Ik verkoop de producten omdat ik vind dat het nodig is. Omdat er zo weinig echt veilige producten zijn en omdat ik geen leuker werk zou kunnen bedenken. En omdat mijn rechtvaardigheidsgevoel opspeelt als ik weer een reclame langs zie komen van een product vol troep dat claimt zo goed te zijn.

Ik zoek de hele wereld af naar ethische huidverzorging en cosmetica om jou het beste te kunnen bieden. Met liefde voor jouw huid, dieren en de natuur.