Zelfstandig ondernemer zijn betekent schakelen. Schakelen tussen een telefoontje, een formulatie, een blog post, administratie en zoveel meer. Dit is niet anders als je een verzorgingslijn hebt of gaat lanceren. Daarom geef ik je graag aanbevelingen voor samenwerkingen.

Schakelen staat focus werk in de weg

Een beetje schakelen hoort erbij en geeft de dag ook sjeu. Maar te veel schakelen is te vermoeiend en maakt focus werk lastig. Het schrijven van een masterclass of het uitpuzzelen van een formulatie wordt dan een opgave, terwijl dát precies is waarom ik mijn bedrijf begon!

schakelen als zelfstandig ondernemer

Voor mij een teken aan de wand dat het tijd was het niet meer alleen te gaan doen. Zo neemt Livia me uren per week uit handen door alle documentatie rondom de formulaties in orde te maken en Peter helpt me met mijn administratie. Bianca van Administratiekantoor Van der Zwet houdt de financiele gezondheid van mijn bedrijf in de gaten.

Hulp inschakelen om te kunnen groeien

Ik wil de helft van mijn werktijd in mijn lab staan om te doen waar ik voor gevraagd word. Mijn dagen bestaan, net als die van jou, uit 24 uur per dag en aan het einde van mijn werkdag heb ik ook nog energie nodig voor mijn grote gezin.

Nu rinkelt mijn telefoon steeds vaker met nieuwe opdracht vragen (yes!!!!) en dat is fantastisch. Maar deze telefoontjes kunnen niet tussendoor als ik nét een lastige formulatie sta uit te puzzelen, een emulsie sta te draaien of op een mama dag kwaliteit tijd heb met de kinderen. Ik kan niet 24/7 bereikbaar zijn én een leuke moeder zijn én mooie producten ontwikkelen.

Daarom is het team nu uitgebreid met een telefooncentrale. En niet zomaar één, maar een centrale die mijn bedrijf heeft leren kennen zodat ze écht vragen kunnen beantwoorden. Een bedrijf die in kan schatten dat een telefoontje NU naar mij doorgeschakeld moet worden of dat het kan wachten tot na mijn focus tijd. Dit voelt voor mij als loslaten en een grote stap, maar wel een die ik moet zetten om de productontwikkeling te beschermen.

Je hoeft het echt niet alleen te doen

Toen ik begon als ondernemer in 2009 dacht ik nog dat ik het allemaal alleen moest doen. Zelf een website bouwen, zelf marketing en sales doen, zelf de administratie doen en alle andere taken. In de 10 jaar dat ik onderneem, weet ik dat het niet hoeft.

samen hebben we succes

Als je een cosmetica merk begint of een lijn lanceert, hoeft dit ook niet. Huur een professional in die het design doet, als dat niet jouw forte is. Regel een fulfillment center die de pakketjes inpakt en verstuurd, zodat jij je kunt richten op jouw taken. Maak tijd voor de ontwikkeling, of besteed dit uit als marketing je beter ligt. Kies wijs en kies de juiste mensen om je heen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Aanbevelingen

Nettl Leiderdorp – de allereerste hulp die ik zakelijk vroeg, was van Sandra. Sandra is een van drie partners van Nettl Leiderdorp. Sandra is dé beelddenker die mijn woorddenken aanvult. Sandra maakt de mooiste logo's, huisstijlen, etiketten, omdoosjes, presentatiemateriaal maar vooral de beste websites. Ze zijn super goed en super snel en ik zou niemand anders mijn branding in handen durven geven.

Administratiekantoor Van der Zwet – Bianca gaat beyond boekhouding. Ze helpt je zelf je boekhouding op te zetten en te leren hoe je een goede administratie kunt voeren, maar haar echte kracht zit bij de financiele gezondheid van je bedrijf. Ondernemen vanuit geldstromen en vooruitzien zodat je echt kunt groeien. Mijn bedrijf ging van verliesdraaiend naar maandelijks salaris sinds ik samenwerk met Bianca.

Ben jij een fulfilment center voor kleine ondernemers? Heb jij een etiketteringsbedrijf? Verkoop jij duurzame cosmetica verpakkingen? Ben jij geweldig in social media marketing of copy writing?

Ik leer je graag kennen om wellicht samen te werken en/of je aan te bevelen bij de Indie brands waar ik mee samenwerk. Mail me op priscilla@enjoydivinenature.com of plan een belafspraak in.