Zodra je in de wereld stapt van het maken van huidverzorging, hoor je vrij snel over hydrolaten. Maar wat zijn dat nou? En kun je zelf maken?

Stel nou dat je broccoli stoomt. Je zet een pan met zo’n gaaf stoommandje vol broccoli op het vuur en doet de deksel erop. De stoom gaat door het mandje en door de broccoli. Stel nou dat je de stoom op zou vangen die door de groenten is getrokken en deze weer afkoelt totdat het weer vloeibaar is. Dan heb je een broccoli hydrolaat.

Stoomdestillatie

Een hydrolaat is het product van het proces van stoomdestillatie. In planten zitten stoffen die oplosbaar zijn. Sommige stoffen zijn oplosbaar in alcohol, sommigen in vetten en sommigen in water. Als je stoom door planten heen laat gaan, gaan de wateroplosbare delen met de stoom mee. Maar niet alleen de wateroplosbare stoffen worden meegesleurd, ook de etherische oliën in de plant worden mee genomen.

destillatieketel voor hydrolaten
Hierboven een destillatieketel: waarschijnlijk één die gebruikt wordt om alcohol te stoken, zoals whisky of likeur. Maar dit soort ketels kunnen heel goed gebruikt worden om hydrolaten mee te maken.

 In 2012 had ik een praktijkdag van de opleiding Westerse Kruidengeneeskunde bij Herba Sanitas. Sinds die tijd gaat er geen week voorbij dat ik niet denk aan hydrolaten. Ik had aan het begin van mijn opleiding al een liefde voor de huid, en hydrolaten passen daar zo goed bij.
Veel van de stoffen in hydrolaten zijn goed voor je huid; ze werken vaak ontstekingsremmend, maar zijn wel zacht genoeg dat ze je huid niet uitdrogen.

Zelf maken van hydrolaten

Je kunt hydrolaten zelf maken. Ik gebruik hier een alambic voor die ik gekocht heb vanuit Portugal. Leren destilleren is deels kennis, deels ervaring.

Wil je zien hoe ik het doe? Reserveer dan een kruk bij de workshop Kruidige Huidverzorging.

Als grondstof in huidverzorging

Veel huidverzorgingsproducten bestaan voor een deel uit waters. Gels, crèmes, body washes en heel veel meer bevatten een waterdeel. Je kunt hier water voor gebruiken, maar dit heeft geen toegevoegde waarde voor de huid. Je kunt dit waterdeel vervangen door hydrolaten: die wél een toegevoegde waarde hebben!

Door hydrolaten te gebruiken stop ik de producten vol met actieve botanische extracten die stuk voor stuk iets voor je huid en je hele lijf doen.

Wil jij leren hoe hydrolaten gemaakt worden en hoe je ze verwerkt in huidverzorging? Of hoe je meer kruiden kunt verwerken in je producten?

Reserveer een kruk bij de Formula Botanica workshop Kruidige Huidverzorging en wordt meegesleept in de wereld van Kruidenverzorging.

Bron: Refurbished blog van oktober 2016 van mijn oude webshop, toen Natuurlijk en gezonde huid.