Select Page

Wat een achtbaan hebben wij in ons lijf, hè? Van de eerste menstruatie tot ver na de laatste menstruatie wordt ons lijf en leven behoorlijk beïnvloed door onze geslachtshormonen. 

Een van de redenen waarom ik zo geobsedeerd gepassioneerd ben over de huid, is dat het een eindstation is.

Is er wat mis met je darmen? Je ziet het in de huid.

Heb je stress? Je ziet het in je huid.

Het is altijd puzzelen waar de disbalans zit, waar het mis gaat. Ik ben gek op puzzelen. 

Veel puzzelstukjes gaan over hormonen, maar hoe zit dat nu precies? Ik vond dat het tijd werd om er meer over te leren, dus schreef me in voor de driedaagse cursus Hormonale veranderingen bij de vrouw van het Care for Women instituut. 

Care for Women is een prachtig instituut dat ik al heel lang volg. Ooit, voordat ik begon met Westerse Kruidengeneeskunde bij Herba Sanitas, keek ik al naar Care for Women als vervolgopleiding. Toen dacht ik nog dat ik me zou gaan specialiseren op de vrouw (tot die eerste les over de huid bij Kruidengeneeskunde, waar ik vreselijk boos werd). 

Geen enkele eerste- of nuldelijns therapeut of specialist weet meer over hormonen en de vrouw als een Care for Women specialist. 

Zwangerschap

Na mijn drie zwangerschappen was mijn lijf vreselijk uit balans. Jarenlang roofbouw eisten zijn tol. Nu, na de cursus bij Care For Women, snap ik nog heel veel beter wat er mis ging. Ik ruste niet als zwangere en ging gewoon hard door. Een flinke verbouwing erbij en een bedrijf opzetten. Want ik kon dat. Dacht ik. Een baby trekt je leeg: als je niet goed voor jezelf zorgt voor, tijdens en na de zwangerschap, eist dat zijn tol. 

Wist je dat een baby in de laatste drie maanden van de zwangerschap zich vol zuigt met jouw omega-3? Ik slikte niet bij en kreeg fried mommy brain. Ik werd vergeetachtig, mijn huid en haren werden dof en ik werd somber. Pas nu ik een tijd omega-3 slik (en andere supplementen), ga ik me weer een beetje mezelf voelen. 

PMS

Door die roofbouw en de ontdekking dat ik hemochromatose heb (een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, hetgeen soms leidt tot ijzerstapeling in organen wat na lange tijd symptomen kan veroorzaken) flipte ik de pan uit in de week voordat ik ongesteld moest worden. Ik ging meerdere keren naar de huisarts, die dacht aan burn out. Dat was het niet. Dat is het niet. Want een ruime week per maand voelde ik me prima. 

Ik ging naar een Care for Women specialist, kreeg de diagnose van hele heftige PMS, een bak met tips en een kruiden-complex waardoor ik me beter ging voelen. 

Tijd voor een cursus

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet verder ging zoeken. Hoe zit dat nou? Hoe komt dat nou? Toen de cursus Hormonale veranderingen bij de vrouw in mijn mailbox aangeboden werd, besloot ik het te doen. Met het excuus dat veel vrouwen mij om advies vragen hoe ze hun hormonale acne aan moeten pakken. 

Hormonale acne

Na mijn pubertijd dacht ik ervan af te zijn, maar de hormonale achtbaan kwam na de laatste zwangerschap weer flink op gang en is geen achtbaan waar kleine kinderen in mee mogen rijden. Al dat geslinger maakt mijn huid het ene moment droog en het andere moment vet. Ik ben acne gevoelig, dus krijg uiteraard ook hormonale acne. 

Ik weet nu wat ik er tegen kan doen en het integreren met de liefdevolle huidverzorging. 

Ik help je graag.