Select Page

Ik kwam pas bij een kraam met biologische voedingsmiddelen en wat verzorgingsproducten. Nieuwsgierig als ik ben pakte ik een aantal producten die ik niet ken en ging lezen. ‘No chemical bleech’ staat er op de voorkant en het merk bevat de term ‘Herbals’. Het pretendeert ook vegetarisch te zijn en geen parabenen te bevatten.

Dan verwacht je iets goeds toch? Iets wat geschikt is voor de bewuste gebruiker die niet houdt van nare chemicaliën in haar lijf?

Dus niet. Deze tandpasta bevat Sdium Lauryl Sulfate, oftewel SLS. SLS wordt in de ‘Environment Canada Domestic Substance List’ geclassificeerd met de verwachting dat dit giftig of schadelijk is. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit een sterk irriterend chemisch stofje is.

In 1983 kwam er een rapport uit waaruit bleek dat bij opname van SLS via huid of spijsvertering het zorgt voor degeneratie van je cellen. Ze spoten SLS in de oogjes van konijnen en keken hoe geïrriteerd ze werden. Als ze een oplossing met 10% SLS niet snel uitspoelden, kregen de beestjes schade aan hun hoornvlies.

Ze testten het ook op de huid van mensen, waar het ook irritatie opleverde. Het algemene advies van dit rapport is dat SLS veilig is in producten die je afspoelt, zoals ‘zeep’ een shampoo. Als het langer op de huid zit, mag het niet meer dan 1% van het recept zijn.

Wat is SLS?

Sodium Lauryl Sulfate (in het Nederland natriumdodecylsulfaat) is een ftalaat en een super-reiniger. Het wordt veel gebruikt om vloeren van garages mee schoon te schrobben omdat het heel effectief ontvet. Sodium Lauryl Sulfate heeft nog een kleiner neefje dat íets (met nadruk op iets) milder is, en dat is Sodium Laureth Sulfate, afgekort SLES.

SLS is spotgoedkoop: voor 100 euro koop je 64 kg. Hoeveel procent er precies te vinden is in een shampoo is vaak beroepsgeheim, maar in een Head ‘n Shoulders is het het tweede en derde ingrediënt (SLS is het tweede ingrediënt, en SLES het derde). Het is niet vreemd als dat samen 10% is (en vergelijkbaar met de oplossing die ze bij konijnen in hun ogen spoten).

De meeste reguliere reinigende producten, zoals badschuim, douchegel, shampoo, vloeibare handzeep, maar zelfs tandpasta bestaan vooral uit water met SLS. En vergeet je huishoudelijke producten niet: afwasmiddel, allesreiniger? Je krijgt het op je huid, waar het voor flinke irritaties kan zorgen. Wel eens van huisvrouwen-eczeem gehoord? Dat is een contacteczeem op de handen, dat voorkomt bij mensen die voor hun beroep veel in aanraking komen met irriterende stoffen.

Goed wassen

SLS schuimt zo lekker. Het is het schuim waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn en dat ons het gevoel van reinheid geeft. Dát klopt. SLS is een sterke reiniger. Dat vele schuim wast goed. Zo goed, dat het ook de beschermde vetlaag van je huid wast. Die beschermende vetlaag van je huid heeft een belangrijke functie: deze heeft een belangrijke rol in het binnenhouden van vocht en helpt bacteriën buiten te houden. Als je die vaak weg wast, kun je last krijgen van een droge en jeukerige huid, maar ook van puistjes.

Jouw huid is jouw omhulsel. Het is je grootste orgaan en beschermt je van de buitenwereld. Beschermt je tegen bacteriën, virussen, hitte, uitdroging en simpelweg houdt het ook je organen bij elkaar. Dat is een belangrijke én zware taak. Zo’n hardwerkend orgaan wil je toch niet belasten? Dat wil je verwennen. Verzorgen. Pamperen. En dat doet SLS niet.

De laatste jaren heb ik geleerd dat heel veel huidproblemen ontstaan of verergeren omdat iemand reinigingsmiddelen gebruikt met SLS. Van afwasmiddel tot make-up remover, van het pompje handzeep naast je fonteintje tot je shampoo. Zodra iemand van deze spullen afstapt en natuurlijke huidverzorging gaat gebruiken, wordt hun huid beter. Omdat ze stoppen met SLS.

Doe je huid een plezier en laat SLS en zijn neefje SLES niet meer binnen in je huis. Kies 100% natuurlijke lichaamsverzorging en shampoo.