Select Page

Volgens de Europese wetgeving mag je de cosmetica die je hier op de markt brengt, niet op dieren testen. Je kan nu dus denken dat alle cosmetica cruelty free is. 

Helaas. 

Helaas zijn er nog steeds bedrijven die het oke vinden om konijntjes kaal te scheren en hun producten in hun ogen te spuiten, omwille van schoonheid. Bedrijven die in Europa verkopen en hier verkondigen dierproefvrij te zijn. 

Soms is de term ‘dierproefvrij’ hypocriet 

Stel nu dat ik een crème ontwerp (wat ik gedaan heb) en dat ik dat op de Nederlandse markt breng (wat ik deed) en dat ik het over de heeeeele wereld wil verkopen (wat natuurlijk gaaf is). Dan verscheep ik mijn potjes crème naar Amerika, naar Australië en naar China. Aan de grote deur bij China zegt de overheid daar: ‘ik wil de crèmes eerst laten testen op dieren, anders mag je hier niet verkopen’. Dan sta ik, als eigenaar van Ivy’s Herbal Skincare, voor een keuze. Volg ik dan mijn hart of mijn portemonnee? Laat ik mijn crème in de ogen van konijnen smeren? Of neem ik mijn doos crèmes mee naar huis en laat China voor wat het is? (quote van het blog Priscilla Approved)

Veel, heel veel merken, kunnen het niet laten om in China te verkopen. Het is een heel groot land met heel veel mogelijke kopers voor hun producten. Je laat miljoenen liggen door het niet te doen. 

Je laat miljoenen liggen. Maar houdt je hart. 

Met Enjoy Divine Nature wil ik geen cent uitgeven aan bedrijven die direct of indirect opdracht geven om hun producten op dieren te testen. Ik werk er niet aan mee. 

Het is een zoektocht

Merken zetten niet op hun tube ‘getest op weerloze dieren‘. Dat verkoopt natuurlijk voor geen meter. Ze zijn er geheimzinnig over. Daarom stuur ik met een prive mailadres mails naar merken, met het verhaal dat ik binnenkort op een lange reis naar China ga: of ik daar hun producten kan kopen. Of ik mail distributeurs en bekijk webwinkels. 

Gelukkig ben ik niet de enige onderzoeker. Sophie van het blog Naoki is een die hard onderzoekster die zich in het onderwerp vastbijt. Ieder jaar brengt ze een echte cruelty free lijst uit. 

Wij kiezen alleen huidverzorgingsproducten die NIET verkocht worden in landen waar men verplicht is om dierproeven uit te voeren. Dus ook geen Urtekram, Weleda, Burts Bee’s, Lavera, Logona of Annemarie Börlind die hun producten wel in China verkopen en daarmee, direct of indirect, dierproeven doen. 

Certificering

Er zijn twee grote certificeringsorganisaties die zich bezighouden met dierproefvrije cosmetica: PETA met het cruelty free certificaat en Leaping Bunny. PETA geeft haar certificaat aan bedrijven die akkoord gaan met de dierproefvrije voorwaarden en Leaping Bunny doet daarnaast ook audits bij de bedrijven en is daarmee strenger. 

Er zijn eigenlijk 3 soorten cruelty free merken: merken die zich laten certificeren door PETA, merken die zich laten certificeren door Leaping Bunny en merken die wel cruelty free zijn, maar (nog) niet gecertificeerd zijn. Het ontbreken van een certificaat zegt niet dat een merk op dieren test, maar simpelweg dat er (nog) geen gecertificering is. 

Schoon je badkamer op en ga cruelty free.

Shop cruelty free bij Enjoy Divine Nature