Select Page

Tijdens mijn driedaagse cursus Hormonale veranderingen bij de vrouw leerde ik vooral heel veel over de overgang. Ik stond versteld van hoe weinig ik eigenlijk wist over dit proces waar bijna iedere vrouw doorheen gaat. 

Allereerst is de overgang wat anders dan de menopauze. De menopauze duurt 1 dag en is achteraf vast te stellen: het is de eerste dag van je laatste menstruatie. De overgang begint eerder, veel eerder.

De overgang is de transitie van je vruchtbare tijd naar je onvruchtbare tijd. 

Bij vrouwen is oestrogeen eigenlijk de motorolie in ons lijf. Het heeft invloed op alles: van je eetlust, libido, temperatuurregeling, geheugen tot het onderhoud van onze vaten en botten. 

Oestrogeen als motorolie

Als jonge vrouw heb je hoge oestrogeenlevels in je lijf, zeker in de tijd net voor je ovulatie. In de loop der tijd neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af. In plaats van de piek van 1000 oestrogeen-spuitjes in je lijf, komt de meter rond je 40e onder de 500 en krijg je vaak klachten. Je kunt niet meer zo goed multitasken, krijgt het warm, koud of allebei. Van nachtzweten tot minder zin in sex en alles ertussen. Je krijgt (meer) stemmingswisselingen en wordt misschien ook wel somber en onzeker. De motorolie raakt op en je lijf sputtert. 

Oestrogeen maakt je huid prachtig. Je huid is egaler dan ooit in de paar dagen voor je ovulatie en is soepel en glad. Je ruikt zelfs anders. Je kijkt ‘s morgens in de spiegel en ziet een good hair day. Jurkje aan, hakjes aan en gaan! 

Alles wordt droger

Als de oestrogeen minder wordt, krijgen de slijmcellen in je lijf minder prikkels om aan de slag te gaan. Je droogt letterlijk op. Je huid wordt droger, je krijgt een droge mond en een droge vagina. 

De teruglopende oestrogeen en progesteron in je lichaam maakt dat je huid minder of geen collageen en elastine meer aanmaakt: je huid verliest daardoor zijn stevigheid en ‘bounce’. De afbraak van collageen en elastine heb je zelf voor een heel groot deel in de hand. Preventie is hierbij de sleutel. Ik schreef hierover voor Eat.Pure.Love.

Er is nog een ingrediënt in je huid die je een jong uiterlijk geeft: hyalureenzuur. Een geweldig stofje wat maakt dat je huid vol en soepel voelt. Het houdt vocht vast en…. breekt ook af in de overgang 🙁 

Een droge huid met minder elastine en collageen krijgt rimpels. Van fijne lijntjes en kraaienpootjes naar diepere rimpels. Allemaal door de overgang. 

Is er iets te doen tegen dit proces? 

Ouder worden gaat vanzelf en uiteindelijk komt die overgang. Maar de effecten en klachten van de overgang hoeven niet zo heftig te zijn: je kunt genoeg doen. Ook kun je proces heel goed uitstellen, wat verstandig is. Wij vrouwen zijn evalutionair helemaal niet gemaakt om in de overgang terecht te komen: onze oermoeders waren al dood voor die tijd. De overgang heeft niet alleen een groot effect op je huid, maar onder andere ook op je hart & vaten en je botten. Vrouwen worden wel ouder dan mannen, maar wel in veel mindere gezondheid. Dat komt door de overgang. 

Het is helemaal niet gek om al voor je 40e te beginnen met natuurlijke huidverzorging met actieve anti-aging bestanddelen erin.

Producten die je huid diep hydrateren, de afbraak van collageen en elastine tegengaan en vocht inbrengen. Ik kan je persoonlijk ook helpen met advies om je oestrogeenlevels hoger te brengen, zodat je geen last hebt van overgangsklachten.