Select Page

In de vijf jaar dat ik me verdiept heb in de huid en allerlei holistische manieren voor een gezonde huid komen er iedere keer weer een aantal ingrediënten naar boven drijven die problemen veroorzaken. Ingrediënten in huidverzorgingsproducten, een daarvan zelfs in natuurlijke huidverzorgingsproducten. Ingrediënten waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn, maar die iedere keer je huidbarrière een stukje verder verzwakken waardoor je huid stapje voor stapje ongezonder wordt.

1. Sodium Lauryl Sulfate

…en zijn neefje Sodium Laureth Sulfate. Deze jongens ken je misschien beter als SLS en SLES. Ze zijn detergenten, oftewel sterke reinigers. Ze schuimen heerlijk en maken je huid squeaky clean. En dat is nu juist het probleem.

SLS wordt ook gebruikt in garages, om de vloeren lekker schoon te schrobben. Dit synthetische ingrediënt haalt alle viezigheid en vettigheid van je af, maar neemt dan gelijk je eigen huidvet mee. Je eigen huidvet, je talg, is een belangrijk onderdeel van je huidbarrière. 

Voor een gezonde huid heb je een gezonde huidbarrière nodig. Mijdt daarom SLS en SLES in je huidverzorging.

Meer lezen over SLS? Ik schreef ook Een gezonde huid en SLS gaan niet samen.

2. Synthetische parfum

Synthetische parfum is eigenlijk geen ingrediënt. Het is een mix van tientallen ingrediënten, waarvan het recept geheim is. Er kan van alles in zitten en het kan allerlei effecten hebben. Steeds meer mensen krijgen allergische reacties van synthetisch parfum: van een paar jeukende bultjes tot astma en alles daartussen. Sommige mensen hoeven het niet eens aan te raken om een allergische reactie te krijgen: ruiken is genoeg.

Synthetische parfum draagt nooit bij aan een gezonde huid en is nooit gezond voor je.

Als jij een van de gelukkigen bent die er geen last van hebt, is het nog steeds geen goed idee om het te gebruiken. Meer lezen over synthetische parfum? Ik schreef ook Natuurlijke parfum: beter voor je huid, beter voor jou, beter voor je omgeving.

3. Een basis van alcohol

Als liefhebber van natuurlijke huidverzorging kom ik de ingrediënten hierboven niet meer tegen. SLS en synthetische parfum zijn beide synthetisch en komen dus niet voor in de 100% natuurlijke huidverzorging die ik uitzoek. Maar alcohol is wel veel te vinden in natuurlijke huidverzorging.

De ene alcohol is de andere niet.

Alcohol is een stofklasse in scheikunde en het is niet helemaal hetzelfde als datgene wat in je drankje zit en je een buzz geeft. 😉

Grofweg kun je in huidverzorging vet alcoholen en/of harde alcoholen vinden. Vet alcoholen zijn bijvoorbeeld cetearyl alcohol, behenyl alcohol, stearyl alcohol en cetyl alcohol. Deze drogen je huid niet uit. Ik wil het hebben over de harde alcoholen.

Harde alcoholen

Harde alcoholen in huidverzorging zijn meestal ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol of isopropyl. Harde alcoholen zijn hele goede dragers van prachtige plantenextracten en kunnen een conserverende werking hebben. Ze voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in je potje creme. Er is helemaal niets mis met kleine hoeveelheden van deze harde alcohol: ze vervullen een belangrijke rol en schaden je huid niet.

Ik ben een acne veteraan. Iedere week kocht ik wel weer een nieuw product bij de drogist dat ik gebruikte om mijn huid aan te vallen. Heel veel van de producten die ik toen, onwetend, gebruikte, waren anti-acne producten op basis van alcohol. Producten waar een harde alcohol een van de eerste drie op de ingrediëntenlijst is.

Je valt je huid aan

Dit zijn producten die je niet moet gebruiken als regelmatig product dat je op grote delen van je huid gebruikt. Gebruik je zoiets om je gezicht een of twee keer per dag te reinigen dan val je je huid aan.

Een product op basis van alcohol droogt je huid heel erg uit, net als SLS. Ook doodt het bacteriën op je huid. Dat is iets wat misschien een goed idee lijkt, zeker als je acne hebt, maar ze doden alle bacteriën. Net als je darmen heb je ook een huidflora die in balans moet zijn voor een gezonde huid.

Lief voor je huid

Je huid omhult je, beschermt je, houdt je warm en zorgt dat je niet uitdroogt. Ze zorgt ervoor dat je kunt aanraken, knuffelen, kussen en strelen. Hou van je huid en je huid gaat stralen. Hou van je huid en stop met het gebruiken van sterke detergenten, synthetische parfum en producten op basis van alcohol.

Love the skin you’re in!

Pin dit!

Deze 3 ingredienten zijn schadelijk voor je huid