Mooie sprankelende make-up, oogschaduw, wit glanzende tandpasta en schitterende metallic auto’s. Wonder mineraal mica zorgt ervoor dat we goed voor de dag komen. En, we betalen veel geld om er zo goed uit te zien en in een mooie auto te rijden.

Maar, wie betaalt er echt de prijs?

Het mica mineraal is een bijzonder mineraal wat uit mijnen gedolven wordt. Het is bestand tegen hoge temperaturen, geleid elektriciteit en heeft een prachtige glans. Vanwege deze eigenschappen wordt het veelvuldig gebruikt in de auto-industrie, voor het vervaardigen van huishoudelijke apparatuur en in make-up.

Ruim 20.000 kinderen werken in mica mijnen

Hoewel er mica mijnen over de hele wereld te vinden zijn, wordt het overgrote merendeel van het mica gedolven in China en India. Ongeveer een kwart van de totale wereldwijde micaproductie komt uit India, waarvan 75% uit de regio's Jharkhand en Bihar, de armste regio's van India. In de mijnen werken ruim 20.000 kinderen die de werkelijke prijs betalen om ons mooier voor de dag te laten komen. Het werk is gevaarlijk, het loon minimaal en doordat ze niet naar school kunnen, wordt hen de kans op een sprankelende toekomst afgenomen.

Officieel mogen in India kinderen onder de 14 niet in mijnen werken, maar het merendeel van de mijnen is illegaal en worden niet gecontroleerd. Armoede drijft kinderen ertoe in deze meestal gevaarlijke mijnen te gaan werken. Terre Des Hommes is actief bezig om kinderen uit de mijnen en in scholen te krijgen, zodat ze aan een betere toekomst kunnen werken.

Uiteraard willen wij van Enjoy Divine Nature geen mica uit illegale mijnen gebruiken in onze producten!

Wil jij kinderarbeid vrije cosmetica laten ontwikkelen? Ontvang een vrijblijvende prijsopgave.

Eerlijke mica zonder kinderarbeid

Wij hebben daarom onze leverancier, Merck KGaA uit het Duitse Darmstadt, gevraagd hoe zij ervoor zorgen dat het mica die wij gebruiken, eerlijke mica is. Dat er geen kinderen worden uitgebuit om de mooie producten voor al onze klanten te maken. En, dat de mensen die in de mijnen werken een eerlijk loon krijgen en op een veilige en menswaardige manier kunnen werken.

Mica zonder kinderarbeid

Voor Merck, lid van het door Terre Des Hommes geïnitieerde The Responsible Mica Initiative, bleek het minstens net zo belangrijk als voor ons dat de mica die ze leveren eerlijk en op een gezonde manier gedolven wordt. Ze zetten een protocol op om de naleving van sociale en milieunormen te onderzoeken en te controleren.

Allereerst werd een directe zakelijke relatie opgebouwd met de mijnen van wie ze mica afnamen, waarin duidelijke verwachtingen gecommuniceerd werden. Zo worden meerdere malen per maand de mijnen, onaangekondigd, bezocht. Er wordt dan gelet op verschillende punten, waaronder de werkomstandigheden en naleving van de wet op kinderarbeid.

Verder stelde Merck in dat mijnwerkers beschikking hebben over veilig drinkwater, dat er genoeg toiletten zijn en dat er geen diep mijnbouw plaatsvindt, maar alleen open mijnbouw. Ze nemen werknemer interviews af om zich ervan te verzekeren dat er geen gedwongen arbeid plaatsvindt, loon wordt dagelijks uitbetaald en is boven de standaardlonen voor hetzelfde werk.

Fantastisch nieuws dat kinderen niet langer gedwongen kunnen worden om in de mijnen te werken en dat de mensen die nog wel in de mijnen werken, waaronder vaak de ouders, goed betaald krijgen! Maar zonder scholen kunnen ze nog steeds geen opleiding volgen natuurlijk.

Onderwijs is de lange termijn oplossing

Ook daar heeft Merck een plan voor opgesteld en succesvol geïmplementeerd. In het gebied waar Merck zijn mica laat delven staan inmiddels 4 scholen met in totaal 700 leerlingen die hard op weg zijn naar een betere toekomst. Ook is er een gezondheidscentrum opgezet waar dagelijks een dokter en een verpleegster goede gezondheidszorg bieden aan de 20.000 inwoners van het gebied.

Middels deze, en vele andere, initiatieven streven Merck en The Responsible Mica Initiative er, samen met nog 60 andere organisaties, naar om "…onaanvaardbare werkomstandigheden (in de mica mijnen) een halt toe te roepen en kinderarbeid uit te roeien voor 2022".

En, wat kunnen wij doen?

Dat is altijd het lastige, nietwaar? Het is namelijk lang niet altijd mogelijk om na te gaan waar ruwe materialen vandaan komen en hoe ze worden gedolven. Hierdoor zijn we ons vaak niet bewust wat het werkelijk kost om de door ons gekoesterde producten te produceren. We kunnen enkel vragen stellen aan leveranciers en producenten en hopen dat we snel en eerlijk antwoord krijgen. En dat kost soms veel tijd.

Wij hebben nauw contact met onze leveranciers. Hier geeft Christine Eykmans van Merck een presentatie in onze locatie aan geïnteresseerden en geeft antwoord op onze kritische vragen over dierproeven en kinderarbeid.

Werk samen met partijen die jouw waarden delen

Een goede oplossing om zeker te stellen dat een gekocht product eerlijk geproduceerd is, is om partners te kiezen die betrouwbaar zijn en die dezelfde normen en waarden hebben als jij. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor Merck gekozen en zo ben jij bij ons terecht gekomen. Op die manier kun je erop vertrouwen dat ook jouw product eerlijk en kinderarbeid vrij is. Zonder de moeite.

Wil jij een ethische verzorgingslijn starten? Vraag hier een vrijblijvende prijsopgave.