Select Page

In mijn vruchtbare leven heb ik ze allemaal wel geprobeerd en gebruikt. Voordat ik kinderen kreeg, was er nog geen maandverband met een luchtje en toen ik dat (per ongeluk) een keertje gebruikte, schrok ik me dood. Wat een chemische bedoening in mijn onderbroek ineens!!

Ik heb 5 jaar lang met veel tevredenheid een cup gebruikt, maar na mijn derde zwangerschap zat ‘ie niet meer lekker. Ik heb nog een andere maat gekocht, het steeltje afgeknipt, nóg een andere maat gekocht, maar het zat gewoon niet meer goed.

Een paar maanden terug kreeg ik een proefsetje Intiemsponsjes toegestuurd. Ik was sceptisch, maar ik ben te nieuwsgierig om iets niet te proberen. En ik ben LAAIEND enthousiast!! Ik voel het niet zitten, ik blijf lang droog en ik krijg geen chemische troep binnen. En ik vind het verschonen minder kliederig dan met mijn cup.

Ik kocht een doosje voor in de winkel en het liep storm! Binnen een paar dagen kochten tientallen vrouwen intiemsponsjes en mijn mailbox en Facebook ontploften met vragen. Ik zet de belangrijkste vragen op een rij:

Zijn er nog zaken waar ik op moet letten of kan ik het sponsje gewoon inbrengen?

Voor het eerste gebruik moet je het sponsje goed reinigen volgens de beschrijving in de bijsluiter. Als je het sponsje wilt gebruiken, maak je het nat onder de kraan en knijp je hem goed uit, daarna kun je hem gewoon inbrengen. Je kunt hem niet te diep inbrengen.

Probeer het sponsje diep in te brengen, zeker voorbij je bekkenbodem spieren. Die kunnen in het sponsje knijpen als je beweegt.

Hoe verwijder je het sponsje?

Je kunt het sponsje verwijderen door hem bij zijn ‘nekvel’ te pakken. Dat vond ik veel makkelijker dan ik had verwacht.

Je kunt ook vrijen terwijl je het sponsje draagt. Daarna zit het sponsje wel wat dieper, maar je kunt het nog steeds zelf verwijderen.

Vind je het spannend om zonder touwtje het sponsje in te brengen? Dan kun je ook met een naald een katoenen draad door het midden van de spons rijgen.

Maar lekt het niet? En hoe lang kun je het dragen voordat het gaat lekken?

Menstruatiesponsjes nemen meer op dan reguliere tampons en ongeveer net zoveel als een cup. Ik heb zelf een gemiddelde menstruatie en kan 8 uur tussen verschoning laten.

Natuurlijke zeesponzen kunnen heel veel vocht absorberen, dat is echt verbluffend!

Hoe doe je dat als je onderweg bent en geen kraan bij de hand hebt?

Er zit een plastic zakje bij het setje. Dan doe je het sponsje in het plastic zakje en breng je een ‘verse’ in. Het scheelt ook heel erg veel dat je niet iedere paar uur hoeft te verschonen.

Heb jij nog vragen? Stel ze gerust hieronder en ik beantwoord ze met liefde.

Wist je dat je sponsjes voor nog veel meer kunt gebruiken? Lees hier 8 redenen en manieren hier.