Verkoop jij je zelfgemaakte producten? De lipbalsem die je in je eigen keuken maakt, je eigen kruidenbalsem of handgemaakte zeep?

Lees dan verder: dit blog kan jou uit de problemen houden.

Wist je dat huid- en haarverzorging geregistreerd moet worden voordat je het mag verkopen? En dat je de Voedsel en Warenautoriteit (met flinke boetes!) op je dak kunt krijgen als je dat niet doet?

Ik maak en verkoop al sinds 2011 producten die ik zelf maak. Ik vond het leuk om zelf zeep te maken en ging zoveel maken dat zelfs de buren van de vrienden van mijn schoonouders genoeg hadden en besloot dus de zeep te gaan verkopen. Tijdens mijn studie kruidengeneeskunde leerde ik ook zalven en crèmes maken, die ook ‘gewoon’ de verkoop in gingen. Dat mag dus niet. Wist ik veel.

Nu weet ik beter.

Ieder cosmetica product, dus ook een kruidenbalsem of handzeep, wat je verkoopt moet geregistreerd worden. Het is een papierwinkel, maar jij kan dat. Ik heb op een rijtje gezet waar je aan moet voldoen.

Is jouw product cosmetica?

Bij het woord cosmetica denken veel mensen aan make-up en vermoeden dus niet dat ook een kruidenbalsem cosmetica is. De wettelijke definitie van cosmetica is:

‘’Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.” (Artikel 1)

Kort door de bocht is alles wat je op je huid smeert of sprayt of waar je je lichaam mee wast (inclusief tandpasta en mondwater) cosmetica.

Een kruidenbalsem tegen spierpijn of blauwe plekken kan een medisch zelfzorgmiddel zijn. Wetgeving rondom medische zelfzorgmiddelen is een stuk strenger dan de Europese Cosmeticaverordening waar cosmetica aan moet voldoen. Veel kruidenbalsems worden daarom verkocht, zonder medische claims, als cosmetica.

Als het product wat jij verkoopt cosmetica is, moet het voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening.

Zo voldoe jij aan de Europese Cosmeticaverordening

Om je product te mogen verkopen, moet je Europa laten weten wat voor een product je hebt en dat je het gaat verkopen. Dit doe je door een registratie te doen bij de CPNP, het Cosmetic Products Notification Portal. De registratie kost niets en betekent nog niet dat je product veilig is. Je laat zien dat jij de verantwoordelijkheid draagt dat de cosmetica die je verkoopt de gezondheid van de gebruiker niet schaadt bij normaal gebruik.

Product Information File

Bij het registreren verstrek je allerlei informatie. Samen is dat het PIF, het Product Information File. Dit is een uitgebreid dossier met:

  • De beschrijving van je product
  • Het veiligheidsrapport
  • Het recept en methode van produceren
  • Veiligheidsbeschrijvingen van de ingredienten die je gebruikt
  • Een verklaring de producten volgens de Good Manufactoring Practise (GMP) gemaakt worden
  • Bewijs van eventuele (cosmetische) claims
  • Een verklaring over (het ontbreken van) dierproeven

Veiligheidsbeoordeling

Als jouw product cosmetica is, moet je een veiligheidsrapport hebben om te bewijzen dat jouw product niet schadelijk is. Dit rapport moet worden opgesteld door een safety assessor en bevat ook de uitslagen van verschillende tests die uitgevoerd moeten worden door een onafhankelijk cosmetisch test laboratorium.

Testen

Welke testen jouw product moet ondergaan, verschilt per product. Als er geen water in je product zit, zoals bij een kruidenbalsem of een massageolie, dan red je het met een stabiliteitstest alleen. Zit er water in je product, heb je ook microbiologie en challenge testen nodig.

De papierwinkel

Het is een papierwinkel. Hoewel het registreren zelf zo geregeld is, is het opstellen van een PIF best een flinke klus, maar het is te doen. Bijt jezelf vast en ga aan de slag, want het is de enige manier om legaal je cosmetica te verkopen in Europa.

Zie je het niet zitten om de papierwinkel te regelen? Ik help je graag of neem het helemaal uit handen als je wilt.

Zet je eigen merk op. Hoe? Volg gewoon het stappenplan!

Bouw de fundering van jouw cosmeticamerk

Registreer je voor de gratis masterclass en leg de basis voor jouw cosmeticamerk. 

De online masterclass is op
7 september om 10:00 uur*

*ja, er komt een replay

Je bent geregistreerd!