Van een paar heipalen naar starten met de tegelvloer in twee maanden. Het bouwen van een cosmetisch lab, zeker als je de ruimte zelf nog moet bouwen, is best een klus.

In dit blog neem ik je mee op onze bouwreis van de laatste twee maanden en geef ik een impressie van de toekomst. Wil je weten wat hieraan vooraf ging? Klik hieronder naar de eerdere blogs over ons bouw avontuur.

Persoonlijk: It takes a village to raise a child; we are building that village in Giraffendorp
Persoonlijk: Ons huis in Almere Oosterwold
De bouw van een cosmetisch lab: de fundering ligt

het skelet van een cosmetisch lab
De dakbalken worden gelegd door het team van Purlive

Ons energieneutraal huis wordt gebouwd door het Tjechische bedrijf Purlive, met Wonen in Hout als intermediair. Binnen 2 weken na de start van de opbouw, stonden de buitenmuren en lag het dak erop.

Het was een feest om iedere dag even langs te rijden en de voortgang te zien.

de achterkant van het cosmetisch lab
De eerste buiten stuclaag is aangebracht. De finish moet nog aangebracht worden. De ramen en deuren zitten erin, maar zijn met plastic afgeplakt.

Binnen bij een cosmetisch lab

Het lab zelf is ongeveer 20m2. Geen grote oppervlakte, maar dat is ook niet nodig voor de kleinschalige productie van cosmetica. Het is gemaakt om productie te draaien met 2 a 3 personen of om een workshop te geven aan 6 deelnemers.

het werkblad van het cosmetisch lab
De plek waar een werkblad van ruim 2 meter komt, waar de apparatuur op komt die tussendoor niet verplaatst wordt, zoals een weegschaal en mengapparatuur.

Batches van 15 – 25 kg, niet groter.

Als je een huidverzorgingslijn start, is het belangrijk dat je eerst weet wat je doel is. Voor wie doe je het? Waarom doe je het?

Dat is niet anders met het opzetten van een cosmetisch lab. Mijn droom was en is het maken van een kleinschalige productiestudio voor opstartende en kleine merken.

Een thuis bieden voor het merk van mensen met een passie die te klein zijn voor de reguliere labs. Waar je 10.000 stuks af moet nemen voordat je gelanceerd hebt.

Batches tot 25 kg kun je maken met tafelapparatuur. Een homogenizer die op het werkblad staat en beakers die nog door mijn sterke armen te tillen zijn. Dat maakt het verschil of ik in een productiestudio sta te werken of in een fabriek.

Meubilair in een cosmetisch lab

Een cosmetisch lab moet in Nederland een aparte ruimte zijn: je mag hier niet vanuit je keuken producten maken en verkopen. Wij bouwen die aparte ruimte.

Echte verplichtingen zijn er weinig: zolang de ruimte schoon, veilig en overzichtelijk is, kun je heel veel kanten op. Van steriel wit met rvs meubels tot een IKEA keukenblok in je favoriete kleur. En dat laatste wordt onze inrichting!

de inrichting van het cosmetisch lab
Een zelf in elkaar geknutseld lab in de online IKEA keukenplanner. 30 november laat ik het doen door een IKEA keukencoach, die hopelijk handiger is met de software.

Business Angels

Door een paar geweldige Business Angels is het mogelijk dat ik binnen enkele weken de keuken kan gaan bestellen en met een bouwlamp mijn eerste klusuurtjes kan stoppen in de productiestudio. Ik heb zelfs de eerste apparatuur, een professionele pH meter van Hanna, al gekocht.

Maar we zijn er nog niet! Voor grote batches heb ik meer apparatuur nodig.

Dat betekent dat jij nog kunt investeren en 5% rente per jaar ontvangen. Binnen 3 jaar krijg jij jouw investering terug. Wil jij ook investeren?

Klik hier om een Business Angel te worden.