Milieuvriendelijk, huidvriendelijk, planeetvriendelijk, biologisch afbreekbaar, gerecycled, groen, biologisch, natuurlijk, vegan, composteerbaar, CFK-vrij, hergebruikt, gereduceerd, waterbesparend, toxin-free, klimaatneutraal, zero plastic, duurzaam, FSC-gecertificeerd. De lijst van “groene” termen in de cosmetica-industrie lijkt al behoorlijk compleet, maar toch niet helemaal. De nieuwste milieu trend is blauwe cosmetica, Blue Beauty.

Blue beauty vindt haar oorsprong in de missie oceanen te herstellen van en beschermen tegen schadelijke effecten van cosmeticaproducten. Productie, ingrediënten en verpakkingen van veel cosmetica hebben niet alleen een negatieve impact op de natuur in het algemeen, maar met name op onze rivieren, meren en oceanen.

Microplastics in tandpasta’s en scrubs komen in rivieren en oceanen terecht, waarna ze via, met name, ons drinkwater hun weg vinden naar ons heerlijke kopje koffie, een glas fris water of dat stukje vis. Onderzoek naar de inname van microplastics door Het Wereldnatuurfonds heeft uitgewezen dat we per week ongeveer 5 gram plastic eten en drinken, de hoeveelheid van een creditcard.

microplastics in tandpasta

Maar het zijn niet alleen de ingrediënten van cosmetica die problemen veroorzaken, maar ook de verpakkingen. Vaak zit er in een verpakking meer water dan in het product zelf en plastic verpakkingen eindigen meestal op de stortplaats en komen ook op die manier uiteindelijk in ons (grond)water terecht.

Project Blue Beauty

Jeannie Jarnot, jarenlang werkzaam in de spa industrie en health beauty expert, had al vrij vlot door dat producten niet alleen veilig voor onze huid moeten zijn, maar ook voor de oceanen en op die manier uiteindelijk ook voor ons lichaam. Jeannie levert met de website Beauty Heroes een platform voor merken die dezelfde visie hebben als zij.

Hoewel aanvankelijk alleen oceaanveilige verzorgingsproducten bedoelt werden met blue beauty, omvat de term inmiddels veel meer. De merken die Beauty Heroes op haar website presenteert maken onder andere gebruik van hergebruikt, gerecycled of biologisch afbreekbaar materiaal, geven terug aan de natuur, gebruiken koraalrif producten gemaakt van non-GMO ingrediënten, werken met lokale leveranciers en investeren in groene technologie.

Wat jij kunt doen

Het is fijn om te weten dat steeds meer cosmetica merken producten produceren die onze gezondheid van binnen en buiten, inclusief de natuur om ons heen, in acht nemen. Maar, het is ook van belang dat we zelf weten waar we op moeten letten als we voor het schap staan of zelf een verzorgingsproduct willen ontwikkelen. Wat tips op een rijtje:

  • Vermijd producten in (niet-hergebruikt, single use) plastic, met overbodige verpakkingen zoals een flesje in een kartonnen doosje met cellofaan er omheen.
  • Kies voor producten die je kunt navullen, die in biologisch afbreekbare verpakkingen worden verkocht of die je kunt tappen in zelf meegebrachte flesjes of potjes.
  • Laat producten met ingrediënten die niet biologisch afbreekbaar zijn zoals siliconen, dimethicon, cyclopentasiloxaan, dimethylsilaandiol, parafine en minerale oliën, links liggen.
  • Gebruik geen producten met ingrediënten die onze koraalriffen aantasten zoals Oxybenzone en Octinoxate. Pak liever producten met natuurlijke zonnefilters.
  • Steun goede doelen die zich bezighouden met voorlichting over en het reduceren van plastic verpakking en ingrediënten, zoals de Plastic Soup Foundation en het Wereldnatuurfonds.
  • Let op het “Zero Plastics Inside” logo.
  • Gebruik de gratis pocket guide van Beauty Heroes en de app van Plastic Soup Foundation om na te gaan welke huidverzorgingsproducten onze oceanen respecteren.
  • Maak je eigen huidverzorgingsproducten!

Zelf aan de slag?

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je toch zeker weten dat je de natuur in acht neemt als je je lichaam verzorgt? Enjoy Divine Nature stopt niet bij vegan en green beauty, de receptuur die wij ontwikkelen passen helemaal in het plaatje van blue beauty!

Neem snel contact met Enjoy Divine Nature. We kunnen dan bespreken hoe jij je oceaan veilige, blue beauty cosmetica binnen een jaar in productie kan nemen.