Lokale en natuurlijke verzorgings producten, hét cadeau deze kerst

Lokale en natuurlijke verzorgings producten, hét cadeau deze kerst

Nog maar een paar korte weekjes en dan is het weer kerst en nieuwjaar! Ongelofelijk hoe snel dit, nogal vreemde, jaar gegaan is. Een jaar waarin eens te meer duidelijk wordt hoe fragiel onze gezondheid eigenlijk is, maar ook een jaar waarin we zien hoe veel (kleinere) bedrijven het moeilijk hebben het hoofd boven water te houden.

Een goed moment om jezelf en de lokale, kleinere ondernemer wat extra aandacht te geven dus.

Waarom lokaal (kerstcadeaus) kopen?

Door je cadeaus dichter bij huis te kopen hoeven producten veel minder kilometers te maken om bij jou onder de boom terecht te komen. Beter voor het milieu dus.

Kleinschalige, lokale bedrijven hebben vaak meer ruimte voor creativiteit en diversiteit, waarmee ze unieke, persoonlijkere producten kunnen aanbieden. Natuurlijke, biologische verzorgingsproducten met bijvoorbeeld fairtrade plantaardige oliën en botanische extracten.

En, wat voor mij altijd weer de doorslaggevende factor is, producten worden met trots en liefde gemaakt. Dat zie je niet alleen terug in de kwaliteit van de producten, maar zeker ook in de goede klantenservice en de nazorg.

Enjoy Divine Nature heeft al vele (startende) ondernemers geholpen met het ontwikkelen van hun natuurlijke verzorgingsproducten. Een aantal willen we hier graag in de schijnwerpers zetten. Prachtige producten die niet alleen goed zijn, maar ook goed doen. Perfect voor een natuurlijke, duurzame en verzorgende kerst!

Food for Skin

Food for Skin heeft 5, 100% natuurlijke, vegan en biologische huidverzorgingsproducten gemaakt van groenten: tomaat, wortel, komkommer, pompoen en avocado. De producten zijn dierproef vrij en vrij van synthetische parfum. Bescherm, verzacht, verjong, verfijn, reinig en voed je huid met al het goede van groenten. Wat je kunt eten, kun je nu ook smeren! Bestel hun producten hier.

De vijf huidverzorgingsproducten, Food for Skin

Sooth Face & Body Crème – Sooth Care

Sooth is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van een extreem droge huid door chemotherapie. De natuurlijke ingrediënten in Sooth halen de jeuk uit de huid, helpt de huid herstellen en de huidflora gezond te houden. De Baobab olie en Shea Boter worden met liefde geplukt en met respect voor de natuur geoogst door vrouwen in Afrika dieeen eerlijk loon ontvangen. Bestel Sooth Face & Body Crème hier.

Sooth Face & Body Creme, Sooth Care

Multi-Purpose Jelly – Seed & Essentials

De 100% natuurlijk en vegan Multi-Purpose Jelly heeft een dubbele werking: het verzorgt de buitenste huidlaag en van binnen door de natuurlijk huidbarrière door middel van lipiden te herstellen. Speciaal voor mensen die hun droge en beschadigde huid niet alleen willen verzorgen, maar ook herstellen. En, het is veilig is voor alle leeftijden! Lees meer in onze case study of bestel hun Jelly hier.

Multi-Purpose Jelly, Seed & Essentials

ABC Crème – EsthersLegacy

Ambachtelijk gemaakte, 100% natuurlijke, vegan en biologische huidverzorging speciaal voor de 40+ vrouw en vrouwen in de overgang. Vrij van dierproeven en zonder hormoon verstorende stoffen, parfums en parabenen. In de maand december ontvang je een leuk cadeautje bij je bestelling. Bestel de ABC Creme hier.

ABC Creme, Esthers Legacy

Coconey Handlotion – Coconey Handcare

Coconey Breezy Beach is een puur natuurlijk product en volledig vegan. De geur van kokos gecombineerd met een vleugje munt geeft je een gevoel dat doet denken aan een tropisch strand met een fris briesje. De handlotion trekt snel in de huid en laat geen vet laagje na. Perfect dus voor op het strand, want de korreltjes blijven niet plakken. Bestel Coconey hier.

Coconey Handlotion – Coconey Handcare

Wil je jouw product volgend jaar ook in dit rijtje zien? Neem dan snel contact op met Enjoy Divine Nature!

De lancering van Multi-Purpose Jelly – Dit is Seed & Essentials

De lancering van Multi-Purpose Jelly – Dit is Seed & Essentials

Soms duurt het even voordat een nieuw product het daglicht ziet. In dit geval was er een combinatie van drie landen voor nodig aangelengd met een beetje geduld, een snufje inspiratie, het juiste dosis doorzettingsvermogen en prachtige vrouw met een gemis.

Ik sprak met Linda Kwarteng, eigenaar van Seed and Essentials om meer te leren over haar reis naar haar eerste huidverzorgingsproduct, de Multi-Purpose Jelly.

De in Duitsland geboren en van oorsprong Ghanese Linda verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Na haar verhuizing kreeg ze last van een vervelende huidirritatie waaruit zich eczeem ontwikkelde. Petroleum Jelly (zoals Vaseline) en hormoon crèmes (cortison) werden haar voorgeschreven die haar zouden moeten helpen met wat was gediagnosticeerd als een extreem droge huid.

Toen haar twee kinderen er ook last van bleken te hebben, kregen zij hetzelfde voorgeschreven. Vijftien jaar later en geen enkele verandering in de aanpak van huidirritaties en eczeem? Dat zou toch ook anders moeten kunnen!

“Ik begon met het maken van mijn eigen zalfjes in de keuken.”

Tijdens haar studie Farmaceutische Wetenschappen had Linda geleerd dat met name cortison allerlei bijwerkingen kan veroorzaken en zelfs zou kunnen leiden tot chronische aandoeningen. En een zalf die een droge huid afdekt (zoals petroleum Jelly), maar niet verzorgend en herstellend werkt, schiet sterk te kort. Linda wilde onderzoeken of met plantaardige producten het eczeem en de droge huid zou kunnen worden aangepakt, terwijl het ook de huid zou voeden en herstellen.

Linda verdiepte zich in wat de natuur te bieden had op het gebied van lichaamsverzorging. Aangezien ze het altijd al heerlijk vond om dingen te maken in plaats van in de winkel te kopen, begon ze natuurlijke ingrediënten te mixen in haar eigen keuken. Als ze een mooi product had gemaakt deelde ze deze met haar familie en vrienden.

“Ik begon te fantaseren hoe het zou zijn om een eigen verzorgingslijn te beginnen”

Haar nieuwe hobby bracht haar veel voldoening en vreugde. Ze wilde graag meer mensen helpen die met dezelfde huidproblemen te kampen hadden als zij en haar kinderen. Het was haar eigen motivatie die haar uiteindelijk over de streep trok. Ze besloot het erop te wagen!

Ze sprak met vrienden die als ZZP-er werkte om te kijken hoe ze haar eigen bedrijf op zou kunnen zetten, deed marktonderzoek en ze mailde met verschillende bedrijven die eventueel zouden kunnen helpen bij het verwezenlijken van haar droom. Een eigen bedrijf opzetten had Linda namelijk nog nooit gedaan en ze wist niet goed waar te beginnen.

“Ik zocht een bedrijf die me door het hele proces zou kunnen leiden en adviseren, omdat ik geen ervaring had hiermee”.

Linda vond een bedrijf dat haar helpen kon met de productontwikkeling, maar naar aanleiding van het e-mail contact met het bedrijf besloot Linda echter dat ze niet alleen te duur waren, maar ook erg onpersoonlijk. De producten die ze ontwikkelde voor hun klanten waren ook nogal mainstream, en dat wilde Linda niet!

Na een uurtje op Google kwam Linda op de website van Enjoy Divine Nature terecht. Ze vulde het contact formulier in. “Ik vond het fijn dat Priscilla gelijk een belafspraak wilde inplannen. En vervolgens ook een face-2-face meeting had ingepland. Het was gelijk persoonlijker daardoor”, vertelt Linda me. “Ze luisterde heel goed naar mij en begreep mij en wat ik wilde bereiken”, gaat ze verder, “Ze vertelde dat ze hield van ‘Indie merken’ en beschreef kort hoe ze andere cliënten had geholpen. Haar prijs paste ook in mijn budget, dus dat was helemaal mooi!”

“Het blijft een struggle, met baan, familie en andere verplichtingen”

Omdat alles nieuw was voor haar en ze het allemaal naast haar gewone baan moest doen, wilde Linda zichzelf de tijd geven om zich te verdiepen in wat ze precies wilde met haar product en bedrijf. Ze bouwde haar eigen website en begon met het verwerven van naamsbekendheid door kleine producten voor bruiloften en babyshowers aan te bieden.

Linda woonde ook verschillende workshops en evenementen bij om meer te leren over natuurlijke producten en het opstarten van een eigen bedrijf. Dit alles terwijl ze ook nog gewoon naar haar werk moest elke dag, maar “het fijne van het samenwerken met EDN is dat we op mijn tempo gingen”, vertelt Linda me.

Ondertussen deed Priscilla verder onderzoek naar ingrediënten, regelde dat een safety-assessor het product zou testen, en hielp met het opstellen van de Product Information File. “Priscilla luistert erg goed en geeft adviezen. Ze stuurde mij bijvoorbeeld websites ter inspiratie voor de verpakking van mijn product, maar uiteindelijk liet ze de beslissing bij mij”, herinnert Linda zich, “en ik kreeg ook reminders van dingen die ik zelf moest regelen”.

Naamsbekendheid opbouwen via social media een uitdaging vond Linda een uitdaging, maar inmiddels heeft ze een mooie manier gevonden om haar product op Instagram te laten stralen.

“Ik had angst om te falen, dat ik niet zou kunnen lanceren”.

Het moment van de lancering kwam dichter bij en begin 2020 was Linda van plan een stand te huren tijdens verschillende evenementen met als doel sneller mensen te bereiken met haar product. Maar toen kwam COVID-19 om de hoek kijken.

Ik overwoog om de hele lancering te verschuiven naar 2021” vertelt Linda, “Maar nadat ik een entrepreneur workshop had bijgewoond en Priscilla had gesproken zakte de twijfel weg”.

Seed and Essentials’ eerste product Multi-purpose Jelly is nu een feit. Een mooie vegan Jelly met chiazaad en baobab olie uit Ghana, het land waar haar roots liggen.

Het huidverzorgingsproduct voor lichaam en gezicht heeft een dubbele werking: het verzorgt de buitenste huidlaag en van binnen door de natuurlijk huidbarrière door middel van lipiden te herstellen. De Jelly is gemaakt voor mensen die graag extra vitamines en antioxidanten willen om hun droge huid te verzorgen. Het mooie van dit natuurlijke product is dat het veilig is voor alle leeftijden en dus ook te gebruiken is voor de kwetsbare babyhuid.

“Ik ben trots op mezelf!”

Toen haar product klaar was en op de website verkocht werd was Linda ontzettend blij. “Ik was en ben nog steeds trots als ik de gevulde potjes zie en feedback krijg van anderen”, deelt Linda enthousiast, “Ik heb geleerd dat je je droom werkelijk kunt maken door de juiste stappen te nemen en met de juiste mensen te praten. Als je dit doet kun je je angst opzij zetten en ervoor gaan”.

Momenteel werkt Linda nog niet voltijds aan Seed & Essentials, maar het is wel haar doel. “Ik wil zeker groeien, nieuwe producten maken en mijn producten ook in het buitenland verkopen”.

Wil je ook graag je eigen natuurlijke, vegan en ethisch verantwoorde product op de markt brengen? “Ga met Enjoy Divine Nature praten”, is Linda’s advies, “ze heeft veel ervaring en kan je goed op weg helpen!

De lancering van Multi-Purpose Jelly – Dit is Seed & Essentials

De lancering van Multi-Purpose Jelly – Dit is Seed & Essentials

Soms duurt het even voordat een nieuw product het daglicht ziet. In dit geval was er een combinatie van drie landen voor nodig aangelengd met een beetje geduld, een snufje inspiratie, het juiste dosis doorzettingsvermogen en prachtige vrouw met een gemis.

Ik sprak met Linda Kwarteng, eigenaar van Seed and Essentials om meer te leren over haar reis naar haar eerste huidverzorgingsproduct, de Multi-Purpose Jelly.

De in Duitsland geboren en van oorsprong Ghanese Linda verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Na haar verhuizing kreeg ze last van een vervelende huidirritatie waaruit zich eczeem ontwikkelde. Petroleum Jelly (zoals Vaseline) en hormoon crèmes (cortison) werden haar voorgeschreven die haar zouden moeten helpen met wat was gediagnosticeerd als een extreem droge huid.

Toen haar twee kinderen er ook last van bleken te hebben, kregen zij hetzelfde voorgeschreven. Vijftien jaar later en geen enkele verandering in de aanpak van huidirritaties en eczeem? Dat zou toch ook anders moeten kunnen!

“Ik begon met het maken van mijn eigen zalfjes in de keuken.”

Tijdens haar studie Farmaceutische Wetenschappen had Linda geleerd dat met name cortison allerlei bijwerkingen kan veroorzaken en zelfs zou kunnen leiden tot chronische aandoeningen. En een zalf die een droge huid afdekt (zoals petroleum Jelly), maar niet verzorgend en herstellend werkt, schiet sterk te kort. Linda wilde onderzoeken of met plantaardige producten het eczeem en de droge huid zou kunnen worden aangepakt, terwijl het ook de huid zou voeden en herstellen.

Linda verdiepte zich in wat de natuur te bieden had op het gebied van lichaamsverzorging. Aangezien ze het altijd al heerlijk vond om dingen te maken in plaats van in de winkel te kopen, begon ze natuurlijke ingrediënten te mixen in haar eigen keuken. Als ze een mooi product had gemaakt deelde ze deze met haar familie en vrienden.

“Ik begon te fantaseren hoe het zou zijn om een eigen verzorgingslijn te beginnen”

Haar nieuwe hobby bracht haar veel voldoening en vreugde. Ze wilde graag meer mensen helpen die met dezelfde huidproblemen te kampen hadden als zij en haar kinderen. Het was haar eigen motivatie die haar uiteindelijk over de streep trok. Ze besloot het erop te wagen!

Ze sprak met vrienden die als ZZP-er werkte om te kijken hoe ze haar eigen bedrijf op zou kunnen zetten, deed marktonderzoek en ze mailde met verschillende bedrijven die eventueel zouden kunnen helpen bij het verwezenlijken van haar droom. Een eigen bedrijf opzetten had Linda namelijk nog nooit gedaan en ze wist niet goed waar te beginnen.

“Ik zocht een bedrijf die me door het hele proces zou kunnen leiden en adviseren, omdat ik geen ervaring had hiermee”.

Linda vond een bedrijf dat haar helpen kon met de productontwikkeling, maar naar aanleiding van het e-mail contact met het bedrijf besloot Linda echter dat ze niet alleen te duur waren, maar ook erg onpersoonlijk. De producten die ze ontwikkelde voor hun klanten waren ook nogal mainstream, en dat wilde Linda niet!

Na een uurtje op Google kwam Linda op de website van Enjoy Divine Nature terecht. Ze vulde het contact formulier in. “Ik vond het fijn dat Priscilla gelijk een belafspraak wilde inplannen. En vervolgens ook een face-2-face meeting had ingepland. Het was gelijk persoonlijker daardoor”, vertelt Linda me. “Ze luisterde heel goed naar mij en begreep mij en wat ik wilde bereiken”, gaat ze verder, “Ze vertelde dat ze hield van ‘Indie merken’ en beschreef kort hoe ze andere cliënten had geholpen. Haar prijs paste ook in mijn budget, dus dat was helemaal mooi!”

“Het blijft een struggle, met baan, familie en andere verplichtingen”

Omdat alles nieuw was voor haar en ze het allemaal naast haar gewone baan moest doen, wilde Linda zichzelf de tijd geven om zich te verdiepen in wat ze precies wilde met haar product en bedrijf. Ze bouwde haar eigen website en begon met het verwerven van naamsbekendheid door kleine producten voor bruiloften en babyshowers aan te bieden.

Linda woonde ook verschillende workshops en evenementen bij om meer te leren over natuurlijke producten en het opstarten van een eigen bedrijf. Dit alles terwijl ze ook nog gewoon naar haar werk moest elke dag, maar “het fijne van het samenwerken met EDN is dat we op mijn tempo gingen”, vertelt Linda me.

Ondertussen deed Priscilla verder onderzoek naar ingrediënten, regelde dat een safety-assessor het product zou testen, en hielp met het opstellen van de Product Information File. “Priscilla luistert erg goed en geeft adviezen. Ze stuurde mij bijvoorbeeld websites ter inspiratie voor de verpakking van mijn product, maar uiteindelijk liet ze de beslissing bij mij”, herinnert Linda zich, “en ik kreeg ook reminders van dingen die ik zelf moest regelen”.

Naamsbekendheid opbouwen via social media een uitdaging vond Linda een uitdaging, maar inmiddels heeft ze een mooie manier gevonden om haar product op Instagram te laten stralen.

“Ik had angst om te falen, dat ik niet zou kunnen lanceren”.

Het moment van de lancering kwam dichter bij en begin 2020 was Linda van plan een stand te huren tijdens verschillende evenementen met als doel sneller mensen te bereiken met haar product. Maar toen kwam COVID-19 om de hoek kijken.

Ik overwoog om de hele lancering te verschuiven naar 2021” vertelt Linda, “Maar nadat ik een entrepreneur workshop had bijgewoond en Priscilla had gesproken zakte de twijfel weg”.

Seed and Essentials’ eerste product Multi-purpose Jelly is nu een feit. Een mooie vegan Jelly met chiazaad en baobab olie uit Ghana, het land waar haar roots liggen.

Het huidverzorgingsproduct voor lichaam en gezicht heeft een dubbele werking: het verzorgt de buitenste huidlaag en van binnen door de natuurlijk huidbarrière door middel van lipiden te herstellen. De Jelly is gemaakt voor mensen die graag extra vitamines en antioxidanten willen om hun droge huid te verzorgen. Het mooie van dit natuurlijke product is dat het veilig is voor alle leeftijden en dus ook te gebruiken is voor de kwetsbare babyhuid.

“Ik ben trots op mezelf!”

Toen haar product klaar was en op de website verkocht werd was Linda ontzettend blij. “Ik was en ben nog steeds trots als ik de gevulde potjes zie en feedback krijg van anderen”, deelt Linda enthousiast, “Ik heb geleerd dat je je droom werkelijk kunt maken door de juiste stappen te nemen en met de juiste mensen te praten. Als je dit doet kun je je angst opzij zetten en ervoor gaan”.

Momenteel werkt Linda nog niet voltijds aan Seed & Essentials, maar het is wel haar doel. “Ik wil zeker groeien, nieuwe producten maken en mijn producten ook in het buitenland verkopen”.

Wil je ook graag je eigen natuurlijke, vegan en ethisch verantwoorde product op de markt brengen? “Ga met Enjoy Divine Nature praten”, is Linda’s advies, “ze heeft veel ervaring en kan je goed op weg helpen!

SPF: Minerale zonnefilters in jouw natuurlijke product? Dat kan!

SPF: Minerale zonnefilters in jouw natuurlijke product? Dat kan!

Heerlijk, even in het zonnetje zitten in de tuin, op het terras of uitwaaien op het strand. Nog even lekker bij bruinen voor we die koude, lange en donker winter weer in gaan. Het is herfst, dus zonnebrand met SPF smeren hoeft niet meer.

Althans dat zou je denken. Zelfs de najaars- en winterzon kan je huid negatief beïnvloeden dus een goed zonnefilter aan je gezichts- en huidverzorgingsproduct toevoegen heeft vele voordelen voor je klanten.

Hoe kan dat beetje zon de huid nou beschadigen?

Uv-straling beschadigd, afhankelijk van het type straling, de diepere lagen van je huid (Uv-A) of de bovenste laag (Uv-B) van je huid aan en zijn niet alleen verantwoordelijk voor een mooie bruin kleurtje, maar veroorzaken helaas ook zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.

De elastische vezels van de huid worden aangetast en veroorzaken rimpels en de abnormale cellen die ontstaan door de aantasting, kunnen niet goed door het verzwakte afweersysteem van de huid worden afgebroken. Deze abnormale cellen kunnen zich vermenigvuldigen en zich zo tot huidkanker ontwikkelen.

SPF aan je huidverzorgingsproduct toevoegen geeft dus een absoluut meerwaarde, ook als je niet denkt aan het ontwikkelen van een zonnebeschermingsproduct.

Vanaf nu biedt Enjoy Divine Nature ook de mogelijkheid minerale zonnefilters tot factor 30 toe te voegen aan je natuurlijke huidverzorgingsproduct(en) of om specifieke zonnebeschermingsproduct te creëren. Lees snel verder om meer te weten te komen over waarom dit ook voor jouw product goed nieuws kan zijn.

Al overtuigd van het nut en kun je niet wachten van start te gaan met je eigen zonnebeschermingsproduct? Download dan snel onze brochure om de eerste stap te zetten.

We zitten tegenwoordig veel vaker binnen, bovendien schijnt de zon nauwelijks nu. Mijn product heeft dus niet echt SPF nodig.

Helaas, schadelijke Uv-straling wordt niet tegengehouden door wolken, glas of een parasol. Ook is de zonkracht op sommige dagen (en plaatsen) sterker dan op andere dagen, ongeacht of het warm of koud is, zonnig of (licht)bewolkt. Smeren met SPF is eigenlijk bijna elke dag aan te raden. Dus of je nou een gezichts- of lichaamsverzorgingsproduct aan de markt wilt aanbieden, wat extra bescherming, door middel van een zonnefilter, toevoegen kan nooit kwaad. Mocht je willen zien of je vandaag moet smeren of niet, download dan de app van KWF Kankerbestrijding.

Gelukkig verbrand ik niet snel, dus huidkanker heeft weinig kans.

Dat zit toch een beetje anders. Het totaal aantal uren dat je onbeschermd Uv-straling die je op je huid hebt gekregen speelt een zeer belangrijke rol in het al dan niet krijgen van huidkanker. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet snel verbrand.

Een donkere huidskleur is van nature overigens wel iets beter beschermd, maar het betekent zeker niet dat het huidkanker voorkomt. Smeren dus!

Mijn product is bedoelt voor het lichaam, niet voor het gezicht. Ik denk niet dat SPF nodig is.

Je na het douchen insmeren met een product met zonnefilters is eigenlijk altijd een goed idee. Niet alleen je gezicht, maar alle delen die aan de zon worden blootgesteld, zelfs op een normale werkdag. Denk aan armen, benen, schouders  en voeten in sandalen. Een gezichts- en zeker ook een lichaamsverzorgingsproduct waar SPF aan is toegevoegd is dus geen overbodige luxe en biedt je doelgroep net dat beetje extra. En heb je wel eens aan een handlotion met SPF gedacht? Juist handen geven je leeftijd weg: omdat ze altijd onbeschermd zijn!

Het beste is om met minerale zonnefilters te smeren. Deze zijn zeer waterbestendig en dus perfect als je veel zweet in de loop van de dag of het water in gaat.

Mijn doelgroep heeft en erg gevoelige huid en ik denk dat SPF hun huid wellicht irriteert

Dat is inderdaad vaak een probleem. Veel zonnebrandproducten gebruiken chemische zonnefilters die eczeem, uitslag of jeuk kunnen veroorzaken. Zelfs als je normaal geen gevoelige huid hebt. Nog verontrustender is dat ze volgens sommige onderzoeken zouden kunnen leiden tot hormoonstofwisseling. Niet zo gezond dus! En, het past niet in een natuurlijk verzorgingsproduct.

Enjoy Divine Nature biedt daarom vanaf nu minerale zonnefilters aan. Buiten dat deze veiliger zijn en doorgaans geen huidirritaties veroorzaken, bieden ze ook nog eens veel sneller bescherming dan chemische zonnefilters. Nu kun je jouw natuurlijke lichaamsverzorgingsproduct helemaal af maken met een natuurlijk zonnefilter!

Je eigen natuurcosmetica lijn met natuurlijke SPF

Misschien denk je al een tijdje na over het opzetten of uitbreiden van je eigen verzorgingsproducten lijn op basis van ethisch verantwoorde, natuurlijke en vegan ingrediënten. Daar helpen we graag bij! 

Bij ons kun je terecht voor het creëren van natuurlijke huid- en haarverzorgingsproducten en nu ook voor SPF-producten met minerale filters TiO2 en ZnO

Download onze brochure voor meer informatie over onze productontwikkeling en plan een kennismakingsgesprek in!

Je private label product in de winkel binnen 6 maanden? Dat kan!

Je private label product in de winkel binnen 6 maanden? Dat kan!

private label anti cellulite body boter

Loop je al een tijdje rond met het idee een afslank of lichaamsvormend product op de markt te brengen, maar wil je niet jaren met de ontwikkeling ervan bezig zijn? Enjoy Divine Nature helpt je om je private label product op de markt te brengen in minder dan 6 maanden met onze nieuwe anti-cellulite body boter.

Het werkzame ingrediënt Tisochrysis lutea (micro alg) in de anit-cellulite body boter stimuleert de vetverbranding wat de lichaamscontouren verbeterd. De bioflavonoïden in de boter gaan de ontstekingsreactie tegen die een van de oorzaken is van cellulitis. De biologische amandelolie en fairtrade sheaboter zorgen ervoor dat de boter heerlijk zacht smeert en snel intrekt.

Hoe werkt de body boter?

Het algen extract in de duurzaam geproduceerde body boter stimuleren het bruiningsproces van het beige vetweefsel waardoor deze meer en sneller vet gaat verbranden. Het gevolg, de lichaamscontouren worden verbeterd, de cellulitis neemt af en elasticiteit en stevigheid van de huid neemt toe.

Wetenschappelijk aangetoond

In een onderzoek naar de werking van Tisochrysis lutea onder 20 vrouwen en 10 mannen zijn zeer goede resultaten geboekt. De omtrek van dijbenen waren maximaal 5,7 cm afgenomen, heupen 5,5 cm en de buik bij de mannen maximaal 10.4 cm en bij de vrouwen 5 cm en dit alles na 56 dagen. De conclusie van het onderzoek was dat het algen extract cellulitis met 19% laat afnemen.

In de placebo controlegroep lag dit percentage met 4% beduidend lager.

Een jongere huid met minder opgehoopt vet dus. En, dat alles met duurzame ingrediënten.

Zelf aan de slag

Lijkt jou het ook wel wat om deze anti-cellulitis body boter op de markt te brengen? Enjoy Divine Nature biedt een alles in een prijs aan voor het recept, het benodigde papierwerk en de eerste productie. Bovendien kun je zelf de geur, en natuurlijk de naam, kiezen voor je product.

Neem snel contact op voor meer informatie en een geheel vrijblijvende prijsopgave. We hebben ook samples van de body boter zodat je voordat je van start gaat het product zelf even kunt ervaren.

*Ingredienten anti-cellulitis body boter
Aqua, Sweet Almond Oil, Shea Butter, Glycerin, Triheptanoin, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-2 Stearate, CI 77163, Glyceryl Stearate, Stearyl Alcohol, Parfum, Troxerutin, Benzyl Alcohol, Tocopherol (Vitamine E), Amorphophallus Konjac Root Extract, Sunflower Seed Oil, Dehydroacetic Acid, Plankton Extract

De mooiste arganolie ter wereld

De mooiste arganolie ter wereld

Elke dag als je naar je werk gaat, verwacht je dat je hiervoor een eerlijk loon krijgt, toch? Je moet je huur of hypotheek betalen, de kinderen moeten naar school en gekleed worden en het hele gezin moet gezonde maaltijden kunnen eten.

Wat als het werk niet voor het oprapen ligt in de omgeving waar je woont, bijvoorbeeld omdat je niet voldoende geschoold bent of simpelweg omdat je vrouw bent? Betekent dat dan dat je genoegen moet nemen met een fractie van een minimumloon voor het werk wat wel beschikbaar is? Is dat eerlijk?

De UFCA vindt van niet.

Voor veel vrouwen op het platteland van Marokko is werken om op eigen benen te kunnen staan of een bijdrage te leveren aan het familie inkomen niet zo vanzelfsprekend. Ze zouden graag willen, maar politiek en sociaal gezien blijkt het nog steeds een uitdaging te zijn voor veel vrouwen om toe te treden tot de arbeidsmarkt.

Daarbij zijn er in de buitenstedelijkegebieden slechts weinig banen die goed kunnen worden gecombineerd met hun gezinsleven. De banen die er zijn blijven wat betreft de financiële compensatie sterk achter bij wat mannelijke collega’s voor hetzelfde werk verdienen.

Hierdoor is het vrijwel onmogelijk voor deze vrouwen om economisch en sociaal op eigen benen te staan.

In 1995 vormde zich de UNION DES COOPERATIVES DE FEMMES ARGANES (De unie van Argan Vrouwen Coöperatieven, UCFA). Zij zetten zich in voor fairtrade en duurzame Arganolie productie in het zuiden van Marokko. Vrouwen die werken in de Arganolie industrie staan samen sterker door deel uit te maken van deze coöperatie. Ze ontvangen een hoger loon dan gebruikelijk is in deze landelijke gebieden, waar werk doorgaans schaars is en lonen lager zijn dan in stedelijke gebieden.

credit: instagram.com/cocoonargan/

Het hogere loon dat de vrouwen als collectief kunnen afdwingen geeft niet alleen de werkende vrouwen zélf meer onafhankelijkheid, maar heeft ook een direct effect op de toekomst van hun kinderen. Een beter en regelmatig inkomen stelt moeders in staat hun kinderen naar school te sturen zodat ook zij later op eigen benen kunnen staan. Meer geld betekent ook betere gezondheidszorg voor alle leden van het gezin.

De schoonheid van Arganolie

credit: instagram.com/cocoonargan/

De plantaardige Arganolie wordt gewonnen wordt uit de vruchten van de zeldzame “Boom Der Schoonheid” (Argania Spinosa). De vruchten lijken wat op olijven en na het pellen blijven er twee tot drie pitten over die veel weg hebben van amandelen. Tijdens een lang proces wordt uit deze pitten door koude persing de Arganolie gewonnen. De olie wordt vervolgens in donkere containers verpakt zodat de vitamine E en andere werkzame delen optimaal bewaard blijven.

credit: instagram.com/cocoonargan/

Waarom de Arganboom “De Boom Der Schoonheid” wordt genoemd, wordt duidelijk als we merken hoe goed de olie is voor onze huid en haar. De werkzamen stoffen bestaan vooral uit vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E die diep in huid en haar doordringen en vocht goed vasthouden. De olie zorgt ook voor een mooie glans. Iets wat Marokaanse vrouwen al eeuwen weten, maar de rest van de wereld pas vrij recent ontdekt heeft.

De bomen worden helaas steeds zeldzamer en groeien alleen nog in het zuiden van Marokko. Hier vormen ze, op de grens met de Saraha, een natuurlijke barrière die verwoestijning tegen gaat. Om die reden zijn ze dan ook beschermd onder UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

De UFCA helpt actief mee om ontbossing en aantasting van de Arganbossen tegen te gaan.

Inmiddels omvat de UFCA 22 coöperaties van ongeveer 1000 vrouwen in het Zuidwesten van Marokko.

Enjoy Divine Nature ondersteunt dit prachtige initiatief door uitsluitend fairtrade Arganolie af te nemen van de UFCA. De combinatie van een eerlijk loon voor vrouwen, een biologisch product dat duurzaam wordt verkregen én de bescherming van een UNESCO biosfeerreservaat past precies bij waar wij voor staan. Ethisch verantwoorde cosmetica is binnen handbereik en wij laten zien hoe.

Wil je eigen cosmeticalijn beginnen zonder compromis? Neem dan snel contact op met ons!

De lancering van ABC crème – Dit is Esthers Legacy

De lancering van ABC crème – Dit is Esthers Legacy

Soms kunnen uit de zure appels die het leven je geeft, de mooiste dingen voortkomen. Dit is zeker waar voor Esther Buimer, verpleegkundige, moeder van drie kinderen en mantelzorger voor haar vader. Hoewel ze getraind is als verpleegkundige en veel voldoening kreeg uit haar werk, heeft ze nu haar eigen verzorgingsproduct ABC-Crème op de markt gebracht.

Wat bracht deze verandering teweeg en hoe heeft ze haar eerste stappen gezet naar de lancering van haar eigen product? We vroegen het haar!

Zoals zo vaak is het niet slechts één gebeurtenis die iemand zijn of haar leven laat veranderen.

Ook bij Esther was er sprake van een aaneenschakeling van gebeurtenissen.
“In 2014 kreeg ik last van een frozen shoulder. Ik vermoedde dat dit vanuit mijn nek kwam, na een whiplash die ik als negentienjarige had opgelopen. Maar, in het ziekenhuis luisterden ze niet naar mij. Ze schreven mij injecties voor die de pijn zouden moeten gaan bestrijden. Het voelde niet goed en ik weigerde”. Esther wist zeker dat de pijn een andere oorzaak moest hebben en na een MRI bleek dat ze twee nekhernia’s had. Ze wist nu zeker dat de frozen shoulder hierdoor veroorzaakt moest zijn.

In afwachting van de operatie kreeg Esther zware pijnstillers, maar zelfs morfine hielp niet tegen de zenuwpijn. “Ik kroop over de vloer van de pijn en ’s nachts deed ik geen oog meer dicht”, vertelt Esther. Ze ging op zoek naar alternatieven die wellicht wel verlichting zouden kunnen brengen tot de verlossende operatie een einde aan alle ellende zou brengen. Zo kwam ze bij medicinale wietolie uit die ze zelf ging maken. En, met succes! De ergste pijn werd afgezwakt. Op de dag voor de operatie was ze zelfs al 5 dagen pijnvrij, wat de arts uiteindelijk deed besluiten de operatie af te blazen.

ZO BEGON HET

Esther begon zich steeds meer te verdiepen in de samenstelling van medicatie, met name na het plotselinge overlijden van haar moeder nadat ze was overgestapt naar nieuwe medicatie en andere producten die ze dagelijks of regelmatig gebruikte. Ze vroeg fabrikanten naar de functie van ingrediënten en de exacte samenstelling.

“Ik vond geen enkel product wat transparant was over wat erin zat.”

Ze ontdekte dat in bijna alle producten niet alleen ingrediënten zaten die onnodig of zelfs ongezond waren. Sommige konden huidproblemen veroorzaken of erger.
“Oneerlijke voorlichting, geen transparantie over ingrediënten, onnodige vulstoffen die de huid niet dienen, te veel troep in producten die de huid geen goed doen en zelfs kunnen schaden. Ik wilde bewustzijn voor de huidgezondheid creëren, valse voorlichting ten val brengen".

Wat Esther tijdens deze zoektocht vooral opviel was dat veel fabrikanten al die vragen helemaal niet op prijs stelden. Waarom niet eigenlijk? Zou het niet normaal moeten zijn dat we precies weten wat we op onze huid smeren, waarmee we onze tandenpoetsen of onze haren wassen? Dat zou ook anders moeten kunnen vond ze.

“In de jaren 70, wisten we niet veel over stoffen die de huid konden schaden. Vrouwen van mijn leeftijd hebben heel wat troep op onze huid gesmeerd, in de veronderstelling dat het goed voor onze huid zou zijn”, vertelt ze. Ze wilde haar familie graag een gezonder alternatief bieden dan de bestaande producten. Ze begon zelf tandpasta, crème, zeep en deodorant te maken.

“Het plotselinge overlijden van mijn moeder heeft alles eigenlijk in gang gezet”.

De bedrijfsnaam was snel gekozen, EsthersLegacy, EL, het koosnaampje voor haar moeder.
"Ik wilde een legacy nalaten, niet alleen voor haar, maar ook voor mijn kinderen en mijn medemensen, om bij te dragen aan ons grootste goed namelijk onze gezondheid.” Esthers idee was, en is dat wat ze ook zou produceren, de samenstelling van het product volledig te controleren zou zijn. Iedereen zou kunnen nalezen wat er precies in zat en weten waarvoor elk ingrediënt bedoeld was. En, ze zou geen hoge prijzen vragen voor een snelle winst.

Omdat Esther inmiddels zelf te vroeg in de overgang zat, besloot ze allereerst een product te ontwikkelen voor vrouwen die, net als zij, te maken kregen met veel hormonale veranderingen die een groot effect hebben op de huid, het haar en het gevoel van welzijn.

“Ik heb een klein marktonderzoekje opgezet, om te kijken of er behoefte was naar een natuurlijk huidverzorgingsproduct voor vrouwen van mijn leeftijd. Ik had een missie, visie en droom, maar duidelijke cijfers had ik niet”, en die behoefte was er. En terugkoppeling was er ook. Het moest transparant en effectief zijn, betaalbaar en met een heerlijke weldadige geur.

Esther volgde een cursus “Dermatherapie op natuurlijke basis” en ging eerst thuis aan de slag met experimenteren.

Al snel ging ze op zoek naar een cosmetica laboratorium die haar kon helpen en die in kleine batches kon produceren. Op die manier zou ze vraag en aanbod beter op elkaar af kunnen stemmen en zou ze niet met een enorme voorraad komen te zitten die ze thuis niet kwijt kon.

Haar man was degene die Priscilla vond, eigenaresse van Enjoy Divine Nature, het enige kleinschalig laboratorium in Nederland die bovendien werkt met natuurlijke ingrediënten. Beter kon deze startende ondernemer het niet treffen!

Esther werd door Priscilla meegenomen door het hele proces van het starten met een eigen cosmeticalijn.

Ze gingen op zoek naar de beste ingrediënten en testen deze uitgebreid. “Het conserveringssysteem wat we uitgezocht hadden, heeft 2 keer gefaald; de eerste keer in de challengetest, daarna in de stabiliteitstest”. Dat was een kleine terugslag.

Ze had zichzelf niet echt een deadline voor de lancering van haar product gesteld, maar ze wist dat ze niet zou opgeven tot het door haar gezette doel was behaald. De zoektocht naar een alternatief ging dus door.

Hoe staat het nu?

De ontwikkeling van het product heeft meer tijd gekost dan verwacht, maar het eindresultaat is prachtig geworden en, zoals voorgenomen houdt ze de prijs zo laag als mogelijk, zodat het voor meer vrouwen mogelijk is gezonde huidverzorgingsproducten te kopen. Ook kan iedereen op haar website precies nalezen welke ingrediënten er zijn gebruikt en waar ze voor dienen. Bovendien, vragen staat vrij. Meer openheid van zaken kan eigenlijk niet!

Esther heeft veel geleerd in de afgelopen anderhalf jaar, maar het was ook veel werk en af en toe ook gestres, geeft ze toe. “Ik heb een ontzettend groot doorzettingsvermogen. Het stug doorgaan en ploeteren gaat niet altijd even goed, maar met vallen en opstaan kom ik er wel. Ik voel me nu opgelucht, dankbaar en hoopvol!”, de ABC-Crème is een feit. De eerste succesvolle stap in haar legacy is gezet.

Esther kijkt nu al vol vreugde en positieve energie uit naar de toekomst waarin ze graag nog meer producten wil gaan produceren met hulp van Priscilla. Op de vraag welke tips ze heeft voor andere beginnende ondernemers, vertrouwd ze mij toe “Nooit opgeven! Geen enkele vraag is teveel. En, duidelijk communiceren naar je relaties en klanten”.

Wil jij ook graag je eigen verzorgingslijn beginnen, maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kunt doen? Vraag hier een vrijblijvende prijsopgave.

Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Onze huid heeft vet nodig. Of je nu een droge huid hebt of snel last hebt van onzuiverheden, om je huid echt te voeden heb je vet nodig. Dat komt omdat de huidbarrière een hoofdrol heeft in de gezondheid van je huid. En ceramiden houden je huidbarrière bij elkaar.

Baby's en jonge kinderen hebben zo'n heerlijke volle huid. Hun huid zit boordevol elastine, collageen, vocht en vooral vet. Ze hebben onderhuids vet, maar ook tussencel-vet intercellular lipids.

De huidbarrière is het buitenste laagje van je huid, de stratum corneum. Je kunt dit zien als een muurtje van bakstenen met cement ertussen. Huidcellen worden diep in de huid geboren en reizen naar het huidoppervlak. In die tijd worden ze steeds platter en ze verliezen zelfs hun celkern. Als een soort envelopjes liggen ze dan op de huid, samen gelijmd door de intercellular lipids. Deze cementlaag bestaat voor het grootste deel uit ceramides.

ceramiden versterken de huidbarriere

In de loop der tijd verliest de huid ceramiden. En dit is niet als je 80 bent, maar op het moment dat je 30 bent, ben je al 40% van je ceramiden kwijt! Hoe ouder je wordt, hoe minder ceramiden er in je huid zitten en dit maakt de cementlaag zwak. Je krijgt gaten in je huidbarrière waardoor vocht makkelijk verdampt uit de huid en je huid ook gevoeliger wordt voor micro organismen.

Niet alleen bij ouderdom

Ceramides nemen niet alleen af bij ouderdom, maar ook mensen met huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne hebben minder ceramiden in hun huid dan mensen zonder deze huidproblemen. Dit maakt de huid gevoeliger voor ontstekingen en het droogt de huid uit. Ceramiden toevoegen aan de huid, brengt de huid rust en maakt haar soepeler.

Vegan & natuurlijke ceramiden

Hoewel ceramiden dus 'gewoon' in je huid voorkomen, betekent dat niet dat alle ceramiden die je op cosmetica verpakkingen ziet natuurlijk zijn. En sommigen zijn wel natuurlijk, maar afkomstig van dieren.

Bij Enjoy Divine Nature zijn we van mening dat dieren geen product zijn en dus ook niet verwerkt hoeven te worden in cosmetica. En dat is ook helemaal niet nodig om goede cosmetica te maken, want plants rule!

Plantaardige natuurlijke ceramiden, dát is wat de klok slaat hier bij EDN. Als actief ingrediënt kunnen ze in iedere olie, balsem of emulsie verwerkt worden. Ze kunnen op ieder moment van de dag gebruikt worden en op ieder deel van het lichaam. Voor je voeten, lippen, gezicht, handen, maar ook je hoofdhuid. Ceramiden zijn een geweldige aanwinst in een hoofdhuid verzorgingsproduct bijvoorbeeld.

Wil jij een natuurlijke verzorgingslijn starten met ceramiden? Download de brochure productontwikkeling bij Enjoy Divine Nature.

De lancering van Shealover – dit is From Shea With Love

De lancering van Shealover – dit is From Shea With Love

Maak kennis met Kaat van Oystaeyen. Een Belgische moeder van twee kinderen uit Werchter, Vlaams-Brabant. Toen een van haar kinderen last bleek te hebben van een buitengewoon gevoelige en droge huid ging ze op zoek naar een product dat hem daarvan af kon helpen. Zonder veel (blijvend) succes. Totdat ze zelf aan het experimenteren sloeg.

“Toen mijn zoon last bleek te hebben van een extreem gevoelige huid, soms tot bloeden aan toe, ging ik op zoek naar meer informatie en probeerde de oorzaak van zijn rauwe huidje te achterhalen”, vertelt Kaat ons. “Ik kocht oneindig veel tubes en zalven om zijn huid te beschermen en te herstellen. Sommige producten deden helemaal niets, andere hielpen voor even”.

Al snel kwam ze tot de conclusie dat bepaalde ingrediënten zoals Sodium Laureth Sulfaat (wat zeep zo lekker laat schuimen) beter vermeden konden worden. Buiten dat het de huid schoonmaakt, kan het ook je huidvet oplossen.

Online las ze over functies van bepaalde boters en oliën, de heilzame werking van etherische oliën en zo meer. Ze kocht wat basismaterialen en ging aan de slag.

Elke vrij moment experimenteerde ik.

“Ik maakte zelf een zalf, toen nog op basis van bijenwas, Aloë Vera maceraat en Sheaboter en het resultaat was top!”, herinnert Kaat zich. Omdat Kaat een grote voorliefde heeft voor tatoeages is ze haar eigen zalf gaan gebruiken als nazorg. “En daar begint voor mij het hele Shealover verhaal”, zegt Kaat. Ze ging op onderzoek uit naar hoe ze haar eigen lijn kon beginnen. De naam van het bedrijf had ze al snel: From Shea With Love.

Alle begin is moeilijk…en tijdrovend.

De kosten en de papierwinkel die gepaard ging met het beginnen van een eigen lijn liet haar nog een jaar lang twijfelen of het allemaal toch wel zo een goed idee was.

Uiteindelijk begin Kaat met het opstellen van een zakenplan. Als onderdeel van het zakenplan deed ze ook grondig marktonderzoek. Ook verdiepte ze zich in wat de concurrentie deed. "Wat de financiele kant betreft had ik een duidelijke kostenraming gemaakt, dus ik wist waar ik voorstond".

Kaat weet nog goed hoe ze online veel onderzoek deed en vele labs vond, maar “toch vaak wat miste waardoor ik geen samenwerking ben aangegaan”.

Ik vond wat ik miste bij Priscilla.

Eind 2018 nam ze contact op met Enjoy Divine Nature en sprak met Priscilla. “Zij gaf me onmiddellijk een duidelijk beeld over wat ze me kon aanbieden” vertelt Kaat, “Op de ene of andere manier voelde ik aan dat dit de vrouw was die me kon helpen”. Het fijne vlotte contact en het feit dat ze een vrouwelijke mede-ondernemer kon ondersteunen droeg ook bij aan haar keuze, want “ik ben van mening dat onze huidige samenleving nood heeft aan sterke vrouwelijke onderneemsters!”.

Priscilla gaf Kaat de begeleiding, raad en het advies waar zo al zo lang naar zocht. Ze hielp haar om haar receptuur te perfectioneren, met de laboratoriumtesten en ze gaf duidelijke en stap voor stap aan hoe het hele proces zou verlopen. Van safety assesments en stabilitytesten tot het opstellen van het Product Information File (PIF).

En, hoe staat het nu?

Inmiddels is Shealover al 6 maanden op de markt en het verkoopt goed! “De feedback van klanten is enorm positief”, vertelt Kaat ons, “en ‘mijn’ Shealover wordt ondertussen in een 7 tal top tattooshops verkocht waar ik enorm fier en dankbaar voor ben”.

“Voor mij staat het vast dat elk product ik ooit aan mijn lijn toevoeg via Enjoy Divine Nature zal verlopen”.

Droom jij net zoals Kaat van een eigen verzorgingsproduct of lijn? Kies ook voor de gulden middenweg tussen alles zelf uitvogelen en het uitbesteden en regel je papierwerk zelf met het Papierwerk Pakket. Klik hier voor meer informatie.

Een gezonde huid, zonder SLS

Een gezonde huid, zonder SLS

Heb jij last van een droge en jeukerige huid? Dat kan komen omdat je sodium lauryl sulfate (SLS) gebruikt. SLS is een sterk reinigend synthetisch ingrediënt dat, bijvoorbeeld, zeep en shampoo laat schuimen. Helaas heeft het als bijwerking dat het de huidbarrière verzwakt en vaak irritaties veroorzaakt. (bron)Ik kwam een tijdje terug op de markt langs een kraam met biologische voedingsmiddelen en wat verzorgingsproducten. Nieuwsgierig als ik ben, pakte ik enkele producten die ik niet kende en ging lezen. 'No chemical bleech' staat op de voorkant van de tandpasta die ik bekeek en het merk bevat de term 'Herbals'. Het pretendeert ook vegetarisch te zijn en geen parabenen te bevatten. Dan verwacht je iets goeds toch? Iets wat geschikt is voor de bewuste gebruiker die niet houdt van harde chemicaliën op haar lijf?

Helaas niet.

Deze tandpasta bevat sodium lauryl sulfate. SLS wordt in de 'Environment Canada Domestic Substance List' geclassificeerd met de verwachting dat dit giftig of schadelijk kan zijn. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit een sterk irriterend chemisch stofje is, als het te vaak of te lang gebruikt wordt. Door de jaren heen is SLS uitvoerig getest op dieren en op mensen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat SLS de huidbarrière verzwakt. Dit veroorzaakt huidirritatie, droge huid, jeuk en het maakt je kwetsbaar voor allerlei huidinfecties.

Wat is Sodium Lauryl Sulfate?

Sodium Lauryl Sulfate (in het Nederland natriumdodecylsulfaat) is een ftalaat en een super-reiniger. Het is veel gebruikt om vloeren van garages mee schoon te schrobben, omdat het heel effectief ontvet. Sodium Lauryl Sulfate heeft nog een kleiner neefje die íets (met nadruk op iets) milder is, en dat is Sodium Laureth Sulfate, afgekort SLES.

SLS is spotgoedkoop: voor 100 euro koop je 64 kg!

Hoeveel procent er precies te vinden is in een shampoo is vaak beroepsgeheim, maar in een Head 'n Shoulders is het tweede en derde ingrediënt (SLS is het tweede ingrediënt, en SLES het derde). Het is niet vreemd als dat samen 10% is. De gebruikelijke reinigende producten, zoals badschuim, douchegel, shampoo, vloeibare handzeep, maar zelfs tandpasta bestaan vooral uit water met SLS. En vergeet je huishoudelijke producten niet zoals afwasmiddel en allesreiniger. Je krijgt het op je huid, waar het voor flinke irritaties kan zorgen. Wel eens van huisvrouwen-eczeem gehoord? Dat is een contacteczeem op de handen, wat voorkomt bij mensen die voor hun beroep veel in aanraking komen met irriterende stoffen.

Evanescence

Goed wassen

SLS schuimt zo lekker. Het is het schuim waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn en ons het gevoel geven van reinheid. Dát klopt. SLS is een sterke reiniger. Dat vele schuim wast goed. Zo goed dat het ook de hydrolipidenfilm in je huidbarrière oplost. Die film heeft een belangrijke functie: het bij elkaar houden van je huidbarrière die vocht binnen houdt en slechte bacteriën en virussen buitenhoudt. Als je deze film vaak weg wast, kun je last krijgen van een droge en jeukerige huid, maar ook van eczeem en puistjes.

Jouw huid is jouw omhulsel en die moet je goed verzorgen.

Het is je grootste orgaan en beschermt je van de buitenwereld. Beschermt je tegen bacteriën, virussen, hitte, uitdroging en simpelweg houdt het ook je organen bij elkaar. Dat is een belangrijke én zware taak. Zo'n hardwerkend orgaan wil je toch niet belasten? Die wil je verwennen, verzorgen, pamperen. En dat doet SLS niet. De laatste jaren heb ik geleerd dat heel veel huidproblemen ontstaan of verergeren, omdat iemand reinigingsmiddelen gebruikt met SLS. Van afwasmiddel tot make-up remover, van het pompje handzeep naast je fonteintje tot je shampoo. Zodra iemand van deze spullen afstapt en natuurlijke huidverzorging zonder SLS gaat gebruiken, verbetert of herstelt hun huid snel.

Om problemen met schadelijke ingrediënten te voorkomen, gebruik ik natuurlijke gezichtsreinigingsproducten. Veel daarvan maak ik zelf, zonder toevoegingen van chemische goedjes die mijn huid kunnen uitdrogen of irriteren. Wil je wat inspiratie opdoen? Lees dan ook eens 12 soorten gezichtsreinigers.