Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Wat zijn ceramides en waarom jij ze in jouw product wilt hebben

Onze huid heeft vet nodig. Of je nu een droge huid hebt of snel last hebt van onzuiverheden, om je huid echt te voeden heb je vet nodig. Dat komt omdat de huidbarrière een hoofdrol heeft in de gezondheid van je huid. En ceramiden houden je huidbarrière bij elkaar.

Baby's en jonge kinderen hebben zo'n heerlijke volle huid. Hun huid zit boordevol elastine, collageen, vocht en vooral vet. Ze hebben onderhuids vet, maar ook tussencel-vet intercellular lipids.

De huidbarrière is het buitenste laagje van je huid, de stratum corneum. Je kunt dit zien als een muurtje van bakstenen met cement ertussen. Huidcellen worden diep in de huid geboren en reizen naar het huidoppervlak. In die tijd worden ze steeds platter en ze verliezen zelfs hun celkern. Als een soort envelopjes liggen ze dan op de huid, samen gelijmd door de intercellular lipids. Deze cementlaag bestaat voor het grootste deel uit ceramides.

ceramiden versterken de huidbarriere

In de loop der tijd verliest de huid ceramiden. En dit is niet als je 80 bent, maar op het moment dat je 30 bent, ben je al 40% van je ceramiden kwijt! Hoe ouder je wordt, hoe minder ceramiden er in je huid zitten en dit maakt de cementlaag zwak. Je krijgt gaten in je huidbarrière waardoor vocht makkelijk verdampt uit de huid en je huid ook gevoeliger wordt voor micro organismen.

Niet alleen bij ouderdom

Ceramides nemen niet alleen af bij ouderdom, maar ook mensen met huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne hebben minder ceramiden in hun huid dan mensen zonder deze huidproblemen. Dit maakt de huid gevoeliger voor ontstekingen en het droogt de huid uit. Ceramiden toevoegen aan de huid, brengt de huid rust en maakt haar soepeler.

Vegan & natuurlijke ceramiden

Hoewel ceramiden dus 'gewoon' in je huid voorkomen, betekent dat niet dat alle ceramiden die je op cosmetica verpakkingen ziet natuurlijk zijn. En sommigen zijn wel natuurlijk, maar afkomstig van dieren.

Bij Enjoy Divine Nature zijn we van mening dat dieren geen product zijn en dus ook niet verwerkt hoeven te worden in cosmetica. En dat is ook helemaal niet nodig om goede cosmetica te maken, want plants rule!

Plantaardige natuurlijke ceramiden, dát is wat de klok slaat hier bij EDN. Als actief ingrediënt kunnen ze in iedere olie, balsem of emulsie verwerkt worden. Ze kunnen op ieder moment van de dag gebruikt worden en op ieder deel van het lichaam. Voor je voeten, lippen, gezicht, handen, maar ook je hoofdhuid. Ceramiden zijn een geweldige aanwinst in een hoofdhuid verzorgingsproduct bijvoorbeeld.

Wil jij een natuurlijke verzorgingslijn starten met ceramiden? Download de brochure productontwikkeling bij Enjoy Divine Nature.

De lancering van Shealover – dit is From Shea With Love

De lancering van Shealover – dit is From Shea With Love

Maak kennis met Kaat van Oystaeyen. Een Belgische moeder van twee kinderen uit Werchter, Vlaams-Brabant. Toen een van haar kinderen last bleek te hebben van een buitengewoon gevoelige en droge huid ging ze op zoek naar een product dat hem daarvan af kon helpen. Zonder veel (blijvend) succes. Totdat ze zelf aan het experimenteren sloeg.

“Toen mijn zoon last bleek te hebben van een extreem gevoelige huid, soms tot bloeden aan toe, ging ik op zoek naar meer informatie en probeerde de oorzaak van zijn rauwe huidje te achterhalen”, vertelt Kaat ons. “Ik kocht oneindig veel tubes en zalven om zijn huid te beschermen en te herstellen. Sommige producten deden helemaal niets, andere hielpen voor even”.

Al snel kwam ze tot de conclusie dat bepaalde ingrediënten zoals Sodium Laureth Sulfaat (wat zeep zo lekker laat schuimen) beter vermeden konden worden. Buiten dat het de huid schoonmaakt, kan het ook je huidvet oplossen.

Online las ze over functies van bepaalde boters en oliën, de heilzame werking van etherische oliën en zo meer. Ze kocht wat basismaterialen en ging aan de slag.

Elke vrij moment experimenteerde ik.

“Ik maakte zelf een zalf, toen nog op basis van bijenwas, Aloë Vera maceraat en Sheaboter en het resultaat was top!”, herinnert Kaat zich. Omdat Kaat een grote voorliefde heeft voor tatoeages is ze haar eigen zalf gaan gebruiken als nazorg. “En daar begint voor mij het hele Shealover verhaal”, zegt Kaat. Ze ging op onderzoek uit naar hoe ze haar eigen lijn kon beginnen. De naam van het bedrijf had ze al snel: From Shea With Love.

Alle begin is moeilijk…en tijdrovend.

De kosten en de papierwinkel die gepaard ging met het beginnen van een eigen lijn liet haar nog een jaar lang twijfelen of het allemaal toch wel zo een goed idee was.

Uiteindelijk begin Kaat met het opstellen van een zakenplan. Als onderdeel van het zakenplan deed ze ook grondig marktonderzoek. Ook verdiepte ze zich in wat de concurrentie deed. "Wat de financiele kant betreft had ik een duidelijke kostenraming gemaakt, dus ik wist waar ik voorstond".

Kaat weet nog goed hoe ze online veel onderzoek deed en vele labs vond, maar “toch vaak wat miste waardoor ik geen samenwerking ben aangegaan”.

Ik vond wat ik miste bij Priscilla.

Eind 2018 nam ze contact op met Enjoy Divine Nature en sprak met Priscilla. “Zij gaf me onmiddellijk een duidelijk beeld over wat ze me kon aanbieden” vertelt Kaat, “Op de ene of andere manier voelde ik aan dat dit de vrouw was die me kon helpen”. Het fijne vlotte contact en het feit dat ze een vrouwelijke mede-ondernemer kon ondersteunen droeg ook bij aan haar keuze, want “ik ben van mening dat onze huidige samenleving nood heeft aan sterke vrouwelijke onderneemsters!”.

Priscilla gaf Kaat de begeleiding, raad en het advies waar zo al zo lang naar zocht. Ze hielp haar om haar receptuur te perfectioneren, met de laboratoriumtesten en ze gaf duidelijke en stap voor stap aan hoe het hele proces zou verlopen. Van safety assesments en stabilitytesten tot het opstellen van het Product Information File (PIF).

En, hoe staat het nu?

Inmiddels is Shealover al 6 maanden op de markt en het verkoopt goed! “De feedback van klanten is enorm positief”, vertelt Kaat ons, “en ‘mijn’ Shealover wordt ondertussen in een 7 tal top tattooshops verkocht waar ik enorm fier en dankbaar voor ben”.

“Voor mij staat het vast dat elk product ik ooit aan mijn lijn toevoeg via Enjoy Divine Nature zal verlopen”.

Droom jij net zoals Kaat van een eigen verzorgingsproduct of lijn? Kies ook voor de gulden middenweg tussen alles zelf uitvogelen en het uitbesteden en regel je papierwerk zelf met het Papierwerk Pakket. Klik hier voor meer informatie.

Een gezonde huid, zonder SLS

Een gezonde huid, zonder SLS

Heb jij last van een droge en jeukerige huid? Dat kan komen omdat je sodium lauryl sulfate (SLS) gebruikt. SLS is een sterk reinigend synthetisch ingrediënt dat, bijvoorbeeld, zeep en shampoo laat schuimen. Helaas heeft het als bijwerking dat het de huidbarrière verzwakt en vaak irritaties veroorzaakt. (bron)Ik kwam een tijdje terug op de markt langs een kraam met biologische voedingsmiddelen en wat verzorgingsproducten. Nieuwsgierig als ik ben, pakte ik enkele producten die ik niet kende en ging lezen. 'No chemical bleech' staat op de voorkant van de tandpasta die ik bekeek en het merk bevat de term 'Herbals'. Het pretendeert ook vegetarisch te zijn en geen parabenen te bevatten. Dan verwacht je iets goeds toch? Iets wat geschikt is voor de bewuste gebruiker die niet houdt van harde chemicaliën op haar lijf?

Helaas niet.

Deze tandpasta bevat sodium lauryl sulfate. SLS wordt in de 'Environment Canada Domestic Substance List' geclassificeerd met de verwachting dat dit giftig of schadelijk kan zijn. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit een sterk irriterend chemisch stofje is, als het te vaak of te lang gebruikt wordt. Door de jaren heen is SLS uitvoerig getest op dieren en op mensen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat SLS de huidbarrière verzwakt. Dit veroorzaakt huidirritatie, droge huid, jeuk en het maakt je kwetsbaar voor allerlei huidinfecties.

Wat is Sodium Lauryl Sulfate?

Sodium Lauryl Sulfate (in het Nederland natriumdodecylsulfaat) is een ftalaat en een super-reiniger. Het is veel gebruikt om vloeren van garages mee schoon te schrobben, omdat het heel effectief ontvet. Sodium Lauryl Sulfate heeft nog een kleiner neefje die íets (met nadruk op iets) milder is, en dat is Sodium Laureth Sulfate, afgekort SLES.

SLS is spotgoedkoop: voor 100 euro koop je 64 kg!

Hoeveel procent er precies te vinden is in een shampoo is vaak beroepsgeheim, maar in een Head 'n Shoulders is het tweede en derde ingrediënt (SLS is het tweede ingrediënt, en SLES het derde). Het is niet vreemd als dat samen 10% is. De gebruikelijke reinigende producten, zoals badschuim, douchegel, shampoo, vloeibare handzeep, maar zelfs tandpasta bestaan vooral uit water met SLS. En vergeet je huishoudelijke producten niet zoals afwasmiddel en allesreiniger. Je krijgt het op je huid, waar het voor flinke irritaties kan zorgen. Wel eens van huisvrouwen-eczeem gehoord? Dat is een contacteczeem op de handen, wat voorkomt bij mensen die voor hun beroep veel in aanraking komen met irriterende stoffen.

Evanescence

Goed wassen

SLS schuimt zo lekker. Het is het schuim waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn en ons het gevoel geven van reinheid. Dát klopt. SLS is een sterke reiniger. Dat vele schuim wast goed. Zo goed dat het ook de hydrolipidenfilm in je huidbarrière oplost. Die film heeft een belangrijke functie: het bij elkaar houden van je huidbarrière die vocht binnen houdt en slechte bacteriën en virussen buitenhoudt. Als je deze film vaak weg wast, kun je last krijgen van een droge en jeukerige huid, maar ook van eczeem en puistjes.

Jouw huid is jouw omhulsel en die moet je goed verzorgen.

Het is je grootste orgaan en beschermt je van de buitenwereld. Beschermt je tegen bacteriën, virussen, hitte, uitdroging en simpelweg houdt het ook je organen bij elkaar. Dat is een belangrijke én zware taak. Zo'n hardwerkend orgaan wil je toch niet belasten? Die wil je verwennen, verzorgen, pamperen. En dat doet SLS niet. De laatste jaren heb ik geleerd dat heel veel huidproblemen ontstaan of verergeren, omdat iemand reinigingsmiddelen gebruikt met SLS. Van afwasmiddel tot make-up remover, van het pompje handzeep naast je fonteintje tot je shampoo. Zodra iemand van deze spullen afstapt en natuurlijke huidverzorging zonder SLS gaat gebruiken, verbetert of herstelt hun huid snel.

Om problemen met schadelijke ingrediënten te voorkomen, gebruik ik natuurlijke gezichtsreinigingsproducten. Veel daarvan maak ik zelf, zonder toevoegingen van chemische goedjes die mijn huid kunnen uitdrogen of irriteren. Wil je wat inspiratie opdoen? Lees dan ook eens 12 soorten gezichtsreinigers.

Een Responsible Person volgens de cosmeticawetgeving, wat is dat?

Een Responsible Person volgens de cosmeticawetgeving, wat is dat?

Je hebt eindelijk de stap gezet en je eigen cosmetische product ontwikkeld, al dan niet met behulp van Enjoy Divine Nature. Geweldig! Nu kun je je product in een mooie verpakking verpakken en gaan verkopen. Of, toch niet? Want hoe zit het nou ook alweer met die ene EU regel dat je een Responsible Person moet aanwijzen voor je mag gaan verkopen. Wie is dat precies en wat moet die persoon eigenlijk doen?

Help! Wat is een Responsible Person?

Ok, laten we bij het begin beginnen. In 2013 besloot de Europese Unie (EU) dat het nodig was om verzorgingsproducten beter te reguleren. De bedoeling was:

 • de veiligheidseisen aan te scherpen om cosmetische producten in de EU veiliger te maken,
 • procedures voor bedrijven en regelgevers te vergemakkelijken,
 • de regels aan te passen aan de meest recente technologische ontwikkelingen, waaronder het eventuele gebruik van nanomaterialen.

De al bestaande regel uit 2009 dat alle cosmetische producten dierproef vrij moeten zijn (vanaf 2013 geldt dit ook voor de ingrediënten) bleef ook van kracht.De Cosmeticaverordening 1223/2009 was de EU regel die dit allemaal ging regelen.

De responsible person is verantwoordelijk voor dierproeven
Het testen van cosmetica op dieren is sinds 2009 verboden.

De Responsible Person is vanaf nu…verantwoordelijk!

De verordening 1223/2009 stelt dat iedere cosmeticaproducent die zijn producten in de EU wil verkopen een persoon moet aanstellen die verantwoordelijk kan worden gesteld voor het aangeboden product. Deze persoon moet ervoor zorgen dat het product aan de wet voldoet en dat:

 • het product veilig is,
 • de ingrediënten legaal zijn en duidelijk op de verpakking vermeld staan,
 • er geen dieren zijn gebruikt om het eindproduct of de ingrediënten te testen,
 • het product wordt aangemeld, en
 • het Product Information File (PIF) wordt opgesteld en bijgehouden tot wel 10 jaar na de laatst verkochte batch.
Alle ingrediënten van een product dienen veilig te zijn en duidelijk op de verpakking te staan.

Met andere woorden, deze persoon is verantwoordelijk voor het gehele product. Een Responsible Person dus.

Er zijn drie mogelijke partijen die de taak van Responsible Person op zich kunnen nemen. Welke partij dat is hangt af van waar het product gemaakt wordt of op welke manier het verkocht wordt.

 • de fabrikant (als deze gevestigd is binnen de EU),
 • de importeur (als de fabrikant buiten de EU gevestigd is),
 • de distributeur (als het product onder hun eigen merknaam op de markt gebracht wordt).
 • een aangewezen persoon of bedrijf.

Voor alle opties geldt dat de Responsible Person gevestigd moet zijn binnen de EU en moet worden aangewezen door een schriftelijk mandaat en dat deze rol schriftelijk aanvaard moet worden.

Brexit! Hoe zit dat eigenlijk?

Let op! Sinds 1 februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU (Brexit) en dus is het raadzaam even goed te bekijken wat dit eventueel voor jouw producten en Responsible Person kan betekenen.

Dat lukt me nooit!

Als je dit leest is er een grote kans dat je zelf cosmetische producten vervaardigd en je na het lezen van deze blog en alle referentie websites afvraagt, "Help, hoe ga ik dat ooit klaarspelen?! Ik heb al zo weinig tijd!". Zeker als je weet dat het opstellen van een Product Information File alleen al wel 4 maanden kan duren!

Enjoy Divine Nature biedt hulp.

Wil je meer leren over de cosmeticawetgeving zonder uren lang op internet te zoeken naar alle relevante informatie? Volg dan onze online Masterclass Cosmeticawetgeving. Je hebt 6 maanden lang toegang tot alle materialen waarmee je alles rond de registratie van je cosmeticaproduct kunt leren en regelen.

Wil je toch liever het werk uit handen geven? Ook dat kan via Enjoy Divine Nature! We bieden een service waarbij we al het papierwerk regelen voor het opstellen van jouw Product Information File.

De ware prijs voor schoonheid: kinderarbeid in Mica mijnen

De ware prijs voor schoonheid: kinderarbeid in Mica mijnen

Mooie sprankelende make-up, oogschaduw, wit glanzende tandpasta en schitterende metallic auto’s. Wonder mineraal mica zorgt ervoor dat we goed voor de dag komen. En, we betalen veel geld om er zo goed uit te zien en in een mooie auto te rijden.

Maar, wie betaalt er echt de prijs?

Het mica mineraal is een bijzonder mineraal wat uit mijnen gedolven wordt. Het is bestand tegen hoge temperaturen, geleid elektriciteit en heeft een prachtige glans. Vanwege deze eigenschappen wordt het veelvuldig gebruikt in de auto-industrie, voor het vervaardigen van huishoudelijke apparatuur en in make-up.

Ruim 20.000 kinderen werken in mica mijnen

Hoewel er mica mijnen over de hele wereld te vinden zijn, wordt het overgrote merendeel van het mica gedolven in China en India. Ongeveer een kwart van de totale wereldwijde micaproductie komt uit India, waarvan 75% uit de regio's Jharkhand en Bihar, de armste regio's van India. In de mijnen werken ruim 20.000 kinderen die de werkelijke prijs betalen om ons mooier voor de dag te laten komen. Het werk is gevaarlijk, het loon minimaal en doordat ze niet naar school kunnen, wordt hen de kans op een sprankelende toekomst afgenomen.

Officieel mogen in India kinderen onder de 14 niet in mijnen werken, maar het merendeel van de mijnen is illegaal en worden niet gecontroleerd. Armoede drijft kinderen ertoe in deze meestal gevaarlijke mijnen te gaan werken. Terre Des Hommes is actief bezig om kinderen uit de mijnen en in scholen te krijgen, zodat ze aan een betere toekomst kunnen werken.

Uiteraard willen wij van Enjoy Divine Nature geen mica uit illegale mijnen gebruiken in onze producten!

Wil jij kinderarbeid vrije cosmetica laten ontwikkelen? Ontvang een vrijblijvende prijsopgave.

Eerlijke mica zonder kinderarbeid

Wij hebben daarom onze leverancier, Merck KGaA uit het Duitse Darmstadt, gevraagd hoe zij ervoor zorgen dat het mica die wij gebruiken, eerlijke mica is. Dat er geen kinderen worden uitgebuit om de mooie producten voor al onze klanten te maken. En, dat de mensen die in de mijnen werken een eerlijk loon krijgen en op een veilige en menswaardige manier kunnen werken.

Mica zonder kinderarbeid

Voor Merck, lid van het door Terre Des Hommes geïnitieerde The Responsible Mica Initiative, bleek het minstens net zo belangrijk als voor ons dat de mica die ze leveren eerlijk en op een gezonde manier gedolven wordt. Ze zetten een protocol op om de naleving van sociale en milieunormen te onderzoeken en te controleren.

Allereerst werd een directe zakelijke relatie opgebouwd met de mijnen van wie ze mica afnamen, waarin duidelijke verwachtingen gecommuniceerd werden. Zo worden meerdere malen per maand de mijnen, onaangekondigd, bezocht. Er wordt dan gelet op verschillende punten, waaronder de werkomstandigheden en naleving van de wet op kinderarbeid.

Verder stelde Merck in dat mijnwerkers beschikking hebben over veilig drinkwater, dat er genoeg toiletten zijn en dat er geen diep mijnbouw plaatsvindt, maar alleen open mijnbouw. Ze nemen werknemer interviews af om zich ervan te verzekeren dat er geen gedwongen arbeid plaatsvindt, loon wordt dagelijks uitbetaald en is boven de standaardlonen voor hetzelfde werk.

Fantastisch nieuws dat kinderen niet langer gedwongen kunnen worden om in de mijnen te werken en dat de mensen die nog wel in de mijnen werken, waaronder vaak de ouders, goed betaald krijgen! Maar zonder scholen kunnen ze nog steeds geen opleiding volgen natuurlijk.

Onderwijs is de lange termijn oplossing

Ook daar heeft Merck een plan voor opgesteld en succesvol geïmplementeerd. In het gebied waar Merck zijn mica laat delven staan inmiddels 4 scholen met in totaal 700 leerlingen die hard op weg zijn naar een betere toekomst. Ook is er een gezondheidscentrum opgezet waar dagelijks een dokter en een verpleegster goede gezondheidszorg bieden aan de 20.000 inwoners van het gebied.

Middels deze, en vele andere, initiatieven streven Merck en The Responsible Mica Initiative er, samen met nog 60 andere organisaties, naar om "…onaanvaardbare werkomstandigheden (in de mica mijnen) een halt toe te roepen en kinderarbeid uit te roeien voor 2022".

En, wat kunnen wij doen?

Dat is altijd het lastige, nietwaar? Het is namelijk lang niet altijd mogelijk om na te gaan waar ruwe materialen vandaan komen en hoe ze worden gedolven. Hierdoor zijn we ons vaak niet bewust wat het werkelijk kost om de door ons gekoesterde producten te produceren. We kunnen enkel vragen stellen aan leveranciers en producenten en hopen dat we snel en eerlijk antwoord krijgen. En dat kost soms veel tijd.

Wij hebben nauw contact met onze leveranciers. Hier geeft Christine Eykmans van Merck een presentatie in onze locatie aan geïnteresseerden en geeft antwoord op onze kritische vragen over dierproeven en kinderarbeid.

Werk samen met partijen die jouw waarden delen

Een goede oplossing om zeker te stellen dat een gekocht product eerlijk geproduceerd is, is om partners te kiezen die betrouwbaar zijn en die dezelfde normen en waarden hebben als jij. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor Merck gekozen en zo ben jij bij ons terecht gekomen. Op die manier kun je erop vertrouwen dat ook jouw product eerlijk en kinderarbeid vrij is. Zonder de moeite.

Wil jij een ethische verzorgingslijn starten? Vraag hier een vrijblijvende prijsopgave.

Wat gaat 2020 brengen?

Wat gaat 2020 brengen?

Het is de zaterdag na kerst en mijn wekker gaat. Vandaag is de dag dat ik plannen ga maken. Plannen voor Enjoy Divine Nature en daarmee ook ingrijpende plannen voor ons gezin. Ons gezin is nogal een geoliede machine die soms zucht en kraakt. We bewegen met een bijna fulltime werkende vader, een bijna fulltime ondernemende moeder, thuisonderwijs, een gastouder en 3 werknemers. Dat kost planning.

Ik draai me nog eens om en glij mijn hand onder de dekens vandaan om mijn telefoon te pakken. Even Facebook checken voordat ik de kou in stap. In mijn tijdlijn valt mijn oog op een video van een man die ik niet ken met een tekst in beeld die het niet echt doet voor me. Maar onder de dekens is het lekker warm dus ik klik. En bam. Recht in het hart. Dit is hoe ik mijn planning dag moet beginnen.

Mijn plannen voor Enjoy Divine Nature

Ik voelde me vaak schuldig en incapabel als ondernemer: ik heb namelijk geen eind doel. Geen roeping. Over iets meer dan een jaar ben ik, net als Tim Minchin, 37,9 jaar oud. Ik heb gezocht naar mijn missende puzzelstukje tot ik zeker 30 was.

Zoekend naar de Heilige Graal die me verlichting zou geven ging ik Marie Forleo's B-school doen en leerde dat ik gewoon moest kiezen. Kies iets wat je leuk vind en commit.

Ik genoot van het maken van DIY verzorgingsproducten, dus daar gaf ik commitment aan. Iets leuks werd een passie en de passie werd een obsessie. En een obsessie werd een bedrijf. Nu weet ik dat ik gewoon verder moet en dat ik al doende leer wat de volgende stap is.

De volgende stap

Ik weet nu dat als je de beste ingrediënten kiest en met liefde & passie formuleert, je mensen laat stralen. Dat gaan we meer doen in 2020!

Veel vrouwen dromen ervan om een eigen bewuste verzorgingsproduct of cosmeticalijn op de markt te brengen.

Als ze hun weg vinden naar labs, worden deze vrouwen vaak niet serieus genomen. Hun ethische wensen worden afgewimpeld als ondoenbaar, ze worden niet serieus genomen of ze worden letterlijk de deur uit geholpen omdat ze niet willen starten met een investering van een ton. Ze krijgen het gevoel dat hun wensen onmogelijk zijn en hun droom onbereikbaar.

Wij geloven in vrouwenpower. We luisteren naar je wensen en onderzoeken iedere keer weer wat mogelijk is. Vegan en natuurlijk zijn onze grondwaarden. Wij gebruiken de beste kwaliteit ingrediënten die we kunnen vinden en investeren in fair trade projecten. We leren constant en delen wat we leren met jou in een platform vol informatie.

Van marketing tot een duurzame verpakking: wij zijn er voor je. Bij onze kleinschalige productiestudio kopen we gezamenlijk ingrediënten in, zodat we samen gebruik kunnen maken van die bulkkortingen zodat ook jij een fair trade salaris krijgt.

De grote jongens kunnen nu wel op hun tellen gaan passen, want nu kom jij met jouw unieke lijn die met liefde & zorg voor de wereld en jouw klanten gemaakt is.

Met liefde & passie

Liefde & passie zijn de kern van mijn productontwikkeling. Om al mijn liefde & passie te kunnen geven, weet ik nu dat ik niet meer ieder productontwikkeling plan aan kan nemen. Daarom neem ik beperkt opdrachten aan in 2020.

Heb jij een geweldig idee voor een prachtig natuurlijk verzorgingsproduct? Wacht niet langer en neem contact met me op. Laten we van 2020 een geweldig jaar maken.

Vacature: Blogger gezocht

Vacature: Blogger gezocht

Ben jij in je hart een schrijver en zie je woorden als je droomt? Is humor je tweede taal en komen er mooie Nederlandse volzinnen uit jouw pen? Heb je een groen hart met een liefde voor cosmetica? Lees dan verder, want ik heb de vacature voor jou!

Blogger gezocht

Met ons groeiende driekoppige team is content creation iets wat er steeds vaker bij inschiet. De lijst met blog ideeën is er wel, en vaak is de research ook voor handen, maar de tijd en rust om er een blogpost van te maken niet.

We zoeken een Blogger die eens per twee weken een blogpost schrijft over bijvoorbeeld:

 • Ethische kwesties rondom cosmetica (zoals vegan cosmetica, dierproeven, fairtrade ingredienten, kinderarbeid, duurzaamheid)
 • Trends (zoals glass skin, gender neutral cosmetics, etc)
 • Case study blogs

Enjoy Divine Nature zoekt iemand die creatief is en aantoonbaar ervaring heeft met het schrijven van blogs. Extra bonuspunten als je goed bent in Social Media en dat stukje marketing op kunt pakken voor ons.

Vacature vervuld

Je kunt niet meer reageren: de vacature is vervuld!

Vacature: Assistent gezocht

Vacature: Assistent gezocht

Ken je Suits van Netflix? Het is een advocatenserie en een van de hoofdrolspelers heeft Donna. Donna speelt hem vrij van veel rompslomp en zorgt dat Harvey kan focussen op zijn zaken. Donna vertelt wat Harvey NU moet doen en eigenlijk…. runt zij Harvey.

Bijna 20 jaar geleden werkte ik zelf een tijdje als junior secretaresse en keek vol bewondering naar de senior secretaresses die de partners van het bedrijf ondersteunden. Ik snak nu naar een van die vrouwen!

Ik loop over en ben soms bijna hele dagen kwijt aan mails, slack, telefoongesprekken, sales calls en andere taken die niet mijn core business zijn. 's Nachts lig ik regelmatig wakker of ik niets vergeten ben in al die projecten en soms… word ik zwetend wakker met een nachtmerrie dat ik inderdaad iemand maaaaaanden vergeten was. De horror!

Ik ontwikkel namelijk cosmetica receptuur. Daarvoor heb ik focus tijd nodig om databases af te speuren naar dát gave ingrediënt, moet ik saaie technische documenten bestuderen om te weten hoe warm ik de emulsie mag laten worden en mag ik ook uuuuuuren 'spelen' in mijn eigen lab. Maar dat laatste sta ik steeds vaker op een vrije avond of een zondag te doen, omdat ik vooral bezig ben met al die mensen.

Parttime assistent met een neus voor projectondersteuning

Management secretaresse, directiesecretaresse, executive assistant, personal assistant, virtual assistant. Zelfs met een opleiding Schoevers in mijn eigen verleden kan ik het verschil nauwelijks onderscheiden. Ik zoek iemand die aantoonbare ervaring heeft en:

 • een kei in taak managment is. Met 30+ projecten in verschillende stadia van ontwikkeling, ben jij degene die de taken in de gaten houdt en mij vertelt wat ik moet doen. Niet andersom. Ik werk nu met Taskworld, maar als jij een beter voorstel hebt, luister ik graag.
 • mijn mailbox overneemt. Hiervoor is jouw schriftelijke communicatie in Nederlands en Engels top. Iedereen maakt wel eens een tikfoutje en je hoeft echt geen Engelse wetenschappelijke teksten te schrijven, maar het is zeker professioneel, maar met luchtige toon.
 • net zoveel van mijn klanten houdt als ik. De mensen waar ik verzorgingsproducten voor ontwerp zijn me erg dierbaar. Liefde en passie zijn geheime ingrediënten in de producten en daar hoort een warme samenwerking bij. Ik wil graag dat mijn klanten snel antwoord krijgen op hun vragen en ze up-to-date houden van hun projecten. Dit wordt jouw verantwoordelijkheid.
 • grondstoffen gaat inkopen. Geen verzorgingsproduct zonder ingrediënten! Het contact met verschillende leveranciers, het opvragen van prijzen en het bestellen van ingrediënten.

We beginnen klein, zodat we allebei kunnen wennen, met 2 a 3 uurtjes per week. Je hoeft niet hier te komen, dus je kunt gewoon vanaf je keukentafel werken. Dagelijks inloggen is nodig, maar dit hoeft niet op een vast tijdstip. Je moet wel ruimte voor groei hebben, want Enjoy Divine Nature is nog lang niet uitgegroeid!

Ik heb haar gevonden!

Solliciteren kan niet meer, want ik heb haar gevonden! Ik zal haar snel voorstellen.

Met deze bedrijven kun je goed samenwerken

Met deze bedrijven kun je goed samenwerken

Zelfstandig ondernemer zijn betekent schakelen. Schakelen tussen een telefoontje, een formulatie, een blog post, administratie en zoveel meer. Dit is niet anders als je een verzorgingslijn hebt of gaat lanceren. Daarom geef ik je graag aanbevelingen voor samenwerkingen.

Schakelen staat focus werk in de weg

Een beetje schakelen hoort erbij en geeft de dag ook sjeu. Maar te veel schakelen is te vermoeiend en maakt focus werk lastig. Het schrijven van een masterclass of het uitpuzzelen van een formulatie wordt dan een opgave, terwijl dát precies is waarom ik mijn bedrijf begon!

schakelen als zelfstandig ondernemer

Voor mij een teken aan de wand dat het tijd was het niet meer alleen te gaan doen. Zo neemt Livia me uren per week uit handen door alle documentatie rondom de formulaties in orde te maken en Peter helpt me met mijn administratie. Bianca van Administratiekantoor Van der Zwet houdt de financiele gezondheid van mijn bedrijf in de gaten.

Hulp inschakelen om te kunnen groeien

Ik wil de helft van mijn werktijd in mijn lab staan om te doen waar ik voor gevraagd word. Mijn dagen bestaan, net als die van jou, uit 24 uur per dag en aan het einde van mijn werkdag heb ik ook nog energie nodig voor mijn grote gezin.

Nu rinkelt mijn telefoon steeds vaker met nieuwe opdracht vragen (yes!!!!) en dat is fantastisch. Maar deze telefoontjes kunnen niet tussendoor als ik nét een lastige formulatie sta uit te puzzelen, een emulsie sta te draaien of op een mama dag kwaliteit tijd heb met de kinderen. Ik kan niet 24/7 bereikbaar zijn én een leuke moeder zijn én mooie producten ontwikkelen.

Daarom is het team nu uitgebreid met een telefooncentrale. En niet zomaar één, maar een centrale die mijn bedrijf heeft leren kennen zodat ze écht vragen kunnen beantwoorden. Een bedrijf die in kan schatten dat een telefoontje NU naar mij doorgeschakeld moet worden of dat het kan wachten tot na mijn focus tijd. Dit voelt voor mij als loslaten en een grote stap, maar wel een die ik moet zetten om de productontwikkeling te beschermen.

Je hoeft het echt niet alleen te doen

Toen ik begon als ondernemer in 2009 dacht ik nog dat ik het allemaal alleen moest doen. Zelf een website bouwen, zelf marketing en sales doen, zelf de administratie doen en alle andere taken. In de 10 jaar dat ik onderneem, weet ik dat het niet hoeft.

samen hebben we succes

Als je een cosmetica merk begint of een lijn lanceert, hoeft dit ook niet. Huur een professional in die het design doet, als dat niet jouw forte is. Regel een fulfillment center die de pakketjes inpakt en verstuurd, zodat jij je kunt richten op jouw taken. Maak tijd voor de ontwikkeling, of besteed dit uit als marketing je beter ligt. Kies wijs en kies de juiste mensen om je heen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Aanbevelingen

Nettl Leiderdorp – de allereerste hulp die ik zakelijk vroeg, was van Sandra. Sandra is een van drie partners van Nettl Leiderdorp. Sandra is dé beelddenker die mijn woorddenken aanvult. Sandra maakt de mooiste logo's, huisstijlen, etiketten, omdoosjes, presentatiemateriaal maar vooral de beste websites. Ze zijn super goed en super snel en ik zou niemand anders mijn branding in handen durven geven.

Administratiekantoor Van der Zwet – Bianca gaat beyond boekhouding. Ze helpt je zelf je boekhouding op te zetten en te leren hoe je een goede administratie kunt voeren, maar haar echte kracht zit bij de financiele gezondheid van je bedrijf. Ondernemen vanuit geldstromen en vooruitzien zodat je echt kunt groeien. Mijn bedrijf ging van verliesdraaiend naar maandelijks salaris sinds ik samenwerk met Bianca.

Ben jij een fulfilment center voor kleine ondernemers? Heb jij een etiketteringsbedrijf? Verkoop jij duurzame cosmetica verpakkingen? Ben jij geweldig in social media marketing of copy writing?

Ik leer je graag kennen om wellicht samen te werken en/of je aan te bevelen bij de Indie brands waar ik mee samenwerk. Mail me op priscilla@enjoydivinenature.com of plan een belafspraak in.

Bijna in tranen belde ze me op

Bijna in tranen belde ze me op

Vorige week sprak ik iemand die meer informatie wilde voor productontwikkeling en productie. Ze heeft al een bedrijf en verkoopt al cosmetica producten die door een ander laboratorium worden geproduceerd.

Ze had een horrorverhaal die niet bij Halloween past.

Heb jij ook zo'n horror verhaal en wil je die delen? Ik hoor het graag, zodat ik mijn dienstverlening kan tweaken en aanscherpen om flitsend en snel te blijven 😉 Je kunt me het beste bereiken via priscilla@enjoydivinenature.com

Met warme groet,
Priscilla 
Jouw natuurlijke verzorgingsontwerper