Select Page

Kokosolie: niet alleen kun je het op brood smeren, erin bakken en gezond frituren, het is ook een wondermiddel voor je persoonlijke verzorging. Gebruik het als tandpasta, als deodorant, als medicijn tegen spruw en als gezichtscrème.

Soms hoor je wel eens dat het allerlei huidproblemen oplost; van eczeem en psoriasis naar acne.

Of toch niet?

Er worden zoveel wonderen aan kokosolie toegedicht dat je denkt dat er iets is met je huid, met jóu, als het bij jou niet voor die stralende huid zorgt.

Vetzuren

Alle oliën en vetten worden opgebouwd uit onder andere vetzuren. De combinatie en verhouding van deze vetzuren hebben een bepaald effect op je huid.

Kokosolie bevat veel Caprylic triglyceride. Dat is een vetzuur wat een comedogeen is; het veroorzaakt mee-eters, verstopte talgklieren en acne. En wist je dat die caprylic triglyceride ook uit kokosolie gehaald wordt en als zelfstandig ingrediënt vaak gebruikt wordt in allerlei cosmetica? Het maakt onder andere een crème lekker smeerbaar. Maar als je een acne-gevoelige huid hebt, word je er niet blij van.

“Maar kokosolie is toch ontstekingsremmend?” 

Dat hoor ik je hier denken. Deze claim komt van een onderzoek naar het vetzuur Laurinezuur. In kokosolie zit een hoog gehalte Laurinezuur.

Het klopt inderdaad dat Laurinezuur antibacterieel en ontstekingsremmend is. Maar kokosolie bevat Laurinezuur en is geen Laurinezuur. Het is meer. Zoals Caprylic triglyceride dus. 

Weetje: Er zit veel Laurinezuur in moedermelk. Moedermelk tegen acne!

Geen melk?

Kies dan voor een olie die niet comedogeen is, zoals jojobaolie.

Note: als je acne hebt, moet je voor de oplossing verder gaan dan skin deep. Dan moet je het holistische aanpakken met een persoonlijk huidadvies.