Select Page

Hydrolaten zijn zo veelzijdig, en toch hebben de meeste mensen er nog niet van gehoord. Wil je weten hoe ze gemaakt worden? Lees dan eerst het blog ‘Wat zijn hydrolaten?‘. 

Hydrolaten in bad

Een paar eetlepels in een vol bad geven vooral een aromatherapeutisch effect. Je kunt ook een half kopje melk of room nemen, aanvullen met hydrolaat en daar een paar druppels essentiële olie in verwerken voor een super deluxe wellness bad. 

Een Lavendelhydrolaat laat je dan heerlijk ontspannen, Oranjebloesemhydrolaat werkt troostend en Rozenhydrolaat brengt je in de stemming voor een romantische avond. 

Hydrolaten zijn ontsmettend

Hydrolaten zijn licht desinfecterend, wat ze heel erg fijn maakt om niet alleen je handen mee te wassen, maar ook om babybilletjes mee schoon te maken. 

Tip: drenk een klein gastendoekje in je favoriete hydrolaat en neem deze mee in een ziplock bag als je reist. Na een vliegreis is niets zo lekker als even je gezicht en handen schoonmaken voordat je uitstapt. 

Als geurtje op je wasgoed

De meeste wasverzachters bevatten synthetische parfums die niet goed zijn voor je huid. Er zijn veel mensen allergisch voor deze stoffen en sommigen krijgen er zelfs ademhalingsproblemen van.

Wil je toch een geurtje op je wasgoed? Spray je favoriete hydrolaat op het wasgoed voordat je de droger aanzet, gebruik het hydrolaat als strijkspray of spray gewoon voordat je het kledingstuk gaat dragen. 

Geweldig als toner

Voor de gezondheid van je huid raad ik je aan een toner te gebruiken. Een toner balanceert de zuurgraad van je huid waardoor je de kans op irritaties vermindert. 

Een hydrolaat is geweldig als toner te gebruiken. Ik heb een aantal hydrolaten voor je in een overzicht gezet, zodat je makkelijk kunt kiezen welk hydrolaat het beste bij jou past. 

Tip: gebruik een Rozenhydrolaat om mee af te koelen als je een opvlieger hebt. Dit verzorgt je huid én verkoelt tegelijk! 

Na het scheren als aftershave

Na het scheren heeft de huid verzachting en verzorging nodig… en als je een beetje op mij lijkt, zeker ook ontsmetting! Kleine wondjes worden door een hydrolaat ontsmet en verzorgt. Een Hamameliswater werkt samentrekkend, dus helpt ook wondjes dichten. 

Om je baby te verzorgen

Hydrolaten zijn echt perfect voor de verzorging van je baby: geen troep, zacht genoeg en toch erg effectief. 

Een eetlepel Rozenwater in het babybadje werkt verzachtend en verzorgend, een eetlepel Lavendelwater erin is perfect voor een ontspannend slaapbadje. 

Het heerlijke Lindebloesemwater en Oranjebloesem zijn allebei aanraders voor de verzorging van je baby. Je kunt ze gebruiken om een doekje erin te drenken om je baby’s plooien mee schoon te maken of bij luierverschoning. Ze mogen natuurlijk ook in het badje! 

Drenk een doekje met hydrolaat om een kompres te maken

Kompressen zijn geweldige hulpmiddelen om wondjes en kneuzingen te verzorgen, zonnebrand te verzachten of ontstoken ogen mee te kalmeren. 

Ik vind hydrolaten echt heel fijn om te gebruiken als oogkompres: een wattenschijfje drenken in een hydrolaat, op je ogen leggen en een kwartiertje gaan liggen doet wonderen voor je ogen. Kamillewater is erg fijn als je geïrriteerde ogen hebt na een lange dag achter de pc en Korenbloemwater pept je oogcontouren op.