Select Page

Sponzen bestaan al 700 miljoen jaar op aarde. Ze horen bij de simpelste organismes op aarde. Sponzen komen over de hele wereld voor; van tropisch water tot ijskoud poolwater en op iedere diepte. Er zijn nu 12.500 soorten bekend, daarvan kunnen er 7 soorten gebruikt worden voor baden en reinigen. 

Volgens de Oude Grieken was een natuurlijke spons een ‘Zoofitan’.

Een zoofitan was een unieke categorie in de biologie voor iets wat half dier, half plant is. 

Anno 2015 classificeren de meeste zoölogen sponzen tot het dierenrijk, omdat ze zich kunnen voortplanten. Maar…. ze lijken in ieder ander opzicht helemaal niet op dieren: ze planten zich namelijk aseksueel voort en kunnen van 1 overgebleven cel weer een volwaardige spons worden. Een natuurlijke spons heeft geen hersenen of centraal zenuwstelsel. Ik, als vegan, gebruik wel natuurlijke sponzen, omdat ik geen verschil zie tussen een bleekselderij en een spons.  

1. Natuurlijke sponzen zijn duurzaam 

Natuurlijke sponzen gaan veel langer mee dan nep sponzen; ze gaan niet scheuren. De Honeycomb spons gaat bij normaal gebruik wel 2 jaar mee. Hoe groot denk je dat de berg wattenschijfjes is die je in 2 jaar voor je gezicht gebruikt? 

2. Om je huid te reinigen

Je huid reinigen met een natuurlijke spons is de meest natuurlijke en verzorgende manier. Als de spons nat is, voelt het als zijde op je huid, maar toch maakt het je huid schoon zoals geen enkel washandje dat kan.  

3. Voor het luxe gevoel wat alleen een natuurlijke spons je kan geven

Het gevoel van je wassen met een natuurlijke spons is geweldig. Je in een warm bad laten zakken, je spons natmaken en een klein beetje body wash op de spons geeft een luxe gevoel. En je hebt nog veel minder body wash nodig ook! 

4. Biologisch afbreekbaar

Da’s logisch: natuurlijke sponzen zijn 100% natuurlijk en daarom ook biologisch afbreekbaar. Als ze na 2 jaar echt versleten zijn, kan de spons in de groenbak.  

Als je kiest om menstruatiesponsjes te gebruiken, scheelt dit vele kilo’s op de vuilnisbelt. Je ecologische voetafdruk wordt plots maten kleiner! 

Lees de meest gestelde vragen over menstruatiesponsjes hier

5. Natuurlijke sponzen exfoliëren

Exfoliëren betekent het verwijderen van dode huidcellen. Je huidcellen worden geboren dieper in je huid en doen er ongeveer een maand over om naar het oppervlakte te komen en steeds platter te worden. Helemaal aan het oppervlak, vormen de cellen je huidbarriére en sterven ze af. Teveel dode huidcellen zorgen voor een doffe huid, door te exfoliëren verbeter je de teint van je huid en ga je weer stralen! 

Natuurlijke sponzen hebben een structuur die helpt dode huidcellen te verwijderen zonder je huidbarrière te beschadigen. Stralen zonder zorgen. 🙂  

6. Goed voor de populatie van de natuurlijke spons 

De sponzen groeien op de zeebodem en hebben een slechte reputatie gekregen omdat malafide bedrijven de easy way namen: ze bliezen een stuk koraalrif op en visten het koraal en de sponzen met netten uit de zee om ze aan toeristen te verkopen. Daar sta ik natuurlijk niet achter en ik zou noooooooit iets verkopen wat zoveel schade aan de natuur zou brengen. Daar zou ik slapeloze nachten van krijgen. De natuur is me heel dierbaar. 

De sponzen die ik verkoop zijn geoogst op traditionele wijze, zoals het hoort. Ervaren duikers duiken 10-15 meter diep naar de sponzen en snijden ze daar bij de basis af. Zo blijven de ‘wortels’ intact en kan de spons helemaal terug groeien. Daarna worden de sponzen met de hand uitgezocht, gemeten en verpakt. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat regelmatige oogst van de sponzen de gezondheid van de populatie ten goede komt, áls dit op de oude traditionele manier gedaan wordt. 

Hydrea London wordt gevraagd om sponzen te oogsten in beschermde gebieden omdat het goed is voor de populatie van de sponzen. Hun lokale duikers hebben speciale licenties om te mogen duiken naar sponzen. Niet onbelangrijk is dat mijn leverancier ook de lokale duiker een eerlijke prijs betaalt voor hun werk. Spons-duiken is een deskundig en best gevaarlijk beroep. Het betalen van een eerlijke prijs voor lokale duikers zorgt ervoor dat de lokale gemeenschap gesteund wordt en dat de traditie van spons-duiken niet verloren gaat. Hydrea London gebruikt alleen verpakkingsmateriaal dat recyclebaar is. Alle sponzen worden geïnspecteerd door het Ministerie van Agricultuur van het betreffende land waar gedoken wordt (afhankelijk van de soort spons). 

7. Hypo-allergeen en geschikt voor de meest gevoelige huid 

Natuurlijke sponzen zijn hypoallergeen en geschikt voor de meest gevoelige huid én de huid van je pasgeboren baby.   

8. Om je liquid foundation perfect op te brengen 

De Fina spons in de set voor gezichtsverzorging heeft een hele fijne structuur, wat deze spons heel geschikt maakt voor het aanbrengen van een liquid foundation zonder strepen of vlekken te geven. Maak de spons even nat voor gebruik en knijp hem goed uit. Breng daarna de foundation aan op de spons en daarna op je gezicht. Perfect!

Pin dit!

8 manieren om een natuurlijke spons te gebruiken