Select Page

Jeuk is een sensatie. Zoals je warmte voelt, zoals je pijn voelt, voel je jeuk. Jeuk wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de huid, zoals histamine, neuropeptiden en prostaglandinen. 

Jeuk is een veel voorkomend symptoom. Soms is het heel duidelijk waarom je jeuk of kriebel hebt: je hebt een bijvoorbeeld een allergische reactie, een huidziekte, schimmelinfectie of een droge huid. 

Weet je niet waarom je jeuk hebt?

Bezoek je huisarts en overleg. Jeuk wordt vaak weggewimpeld als iets onschuldigs, maar het kan een vlaggetje zijn voor een ziekte of een bijwerking zijn van medicatie.

Wat doe je tegen jeuk?

Grofweg kun je 2 dingen doen tegen jeuk:

  1. De oorzaak aanpakken.
  2. De jeuk uitschakelen

Oorzaak aanpakken

Komt jouw jeuk door een droge huid of huidproblemen? Pak dan de oorzaak van de jeuk aan. Vermijd de 3 ingredienten die je huid schaden, hydrateer je huid van binnenuit en pak plantaardige olien in plaats van producten op basis van minerale olie

Jeuk uitschakelen

Jeuk kun je tijdelijk uitschakelen. Jeuk wordt door aparte jeukzenuwen naar je hersenen vervoerd. Deze zenuwen zijn ook gevoelig voor warmte, wat verklaart dat jeuk minder wordt als je gaat koelen. Een koud bad of koude douche, een koud kompres of verkoelende kruiden die menthol bevatten zoals pepermunt helpen tijdelijk. 

Als je jeuk hebt omdat er histamine in je huid zit, zoals bij een allergie of insectenbeet, kun je antihistaminica inzetten. Je kunt synthetische pilletjes via de huisarts halen, maar er zijn ook veel antihistaminica te krijgen zonder recept.

3 kruiden tegen jeuk

Brandnetel 

Dit prikkelende kruid kun je inwendig én uitwendig gebruiken. Het werkt goed bij eczeem en allergische reacties. Een hele simpele manier is 3 keer per dag een kop Brandnetelthee en op de huid een kompres maken van Brandnetelthee. Drenk dan een schone doek in Brandnetelthee en stop het in de vriezer. Leg een droog schoon doekje tussen je jeukende huid en het ijskoude Brandnetelkompres. 

Calendula aka Goudsbloem

Goudsbloem verzacht, ontsmet en heeft een huidherstellende werking. Dit is niet een kruid wat direct tegen de jeuk helpt, maar bij de oorzaak van jeuk. Zoals bijvoorbeeld bij eczeem: waar de huid droog en ontstoken is. Dát jeukt. Calendula helpt tegen die jeukende ontsteking. Je kunt Bloemengoud kopen, of het zelf maken.

Vogelmuur

Vogelmuur is hét kruid tegen jeuk! Deze kleine schoonheid is bijna het hele jaar te oogsten en groeit bijna overal. Je kunt hem gebruiken bij alle soorten jeuk. Je kunt hem vers op je huid wrijven, je kunt sap ervan persen en invriezen en de ijsklontjes ervan over de huid wrijven. Of een Vogelmuur maceraat of zalf gebruiken.

Stil je jeuk met deze kruiden en pak ondertussen de oorzaak van de jeuk aan!

Heb je een jeukende huid? 

Indemne Gimme Clean! is speciaal gemaakt voor de jeukende huid en hoofdhuid. Het brengt rust. 

Indemne is door de etherische olien niet geschikt voor kleine kinderen. Voor kleine kinderen zijn de Grahams eczeemproducten erg fijn. 

Wist je dat je met een paar kleine aanpassingen je huid kunt verbeteren? Minder droog kunt maken bijvoorbeeld? Ik geef je graag tips.