Select Page

Heel veel mensen hebben last van haarroos. Er is nog geen sluitend bewijs wat de oorzaak is, maar de beste theorie is dat een gistinfectie de boosdoener is. Een van de gisten uit de familie van Malassezia zorgt voor sneeuw op je hoofd. Deze gist komt ook voor bij mensen zonder haarroos, maar bij mensen met haarroos is deze gist uit de kluiten gegroeid.

Er zijn anti-roos shampoos die zorgen dat de celvernieuwing minder snel gaat, zodat er minder snel schilfers ontstaan en meestal zit er seleniumsulfide, ketoconazol of zinkpyrithion in: synthetische ingrediënten die actief werken tegen de gist. Artsen schrijven in erge gevallen ook wel eens een corticosteroïd-lotion voor: hormoonzalf in een dunne versie.

Wat doe je tegen haarroos? 

Koop een fles H&S? 

NEEE!!!

Haarroos is een vorm van eczeem. Eczeem wordt erger door een droge huid. Je huid droogt uit van sterk reinigende middelen, zoals shampoo’s waar SLS inzit. En raad eens wat er veel in die reguliere antiroos-shampoos zit? Juist. SLS. Oké, de overgroei aan gist wordt doodgemaakt of de huidvernieuwing vertraagt, maar de totale huidflora van je hoofdhuid gaat achteruit. Voor *nu* is de haarroos weg, maar zodra je stopt met dit product komt het weer terug omdat de hoofdhuid nog steeds een lekker plekje is voor de gist om een beetje rond te gaan groeien.

Voor haarroos raad ik aan om in eerste instantie de gist uitwendig te lijf te gaan. Dit kun je doen door een of meerdere kruiden te gebruiken die gistdodend zijn. 

Pau d’Arco

Pau d’Arco is een prachtige boom die rond Midden-Amerika groeit. In de bast zit een stof die tegen gisten werkt. Niet alleen tegen de haarroos-gist, maar ook tegen de Candida albicans die spruw veroorzaakt. Geen thee gebruiken, want dat werkt nauwelijks. Capsules voor inwendig gebruik of tinctuur voor de buitenkant. Gooi wat tinctuur in een natuurlijke, neutrale shampoo zoals PHB Ethical Beauty Scent Free Shampoo with Oats & Aloe Vera. 5% tinctuur in een shampoo maakt een flinke indruk op de gisten. In een fles van 250 ml verwerk je dan 12,5 ml tinctuur.

Wilde Bergamot

Wilde Bergamot is een soort citrusvrucht met een heerlijke geur. Je kunt je haren spoelen met thee die je ervan trekt of je gebruikt een tinctuur op de manier zoals ik hierboven heb beschreven. Was je haren met shampoo met Pau d’Arco en spoel na met een thee van Wilde Bergamot. Top combi!  

Tea Tree

Tea Tree; een beroemdheid. Naar mijn mening te veel gebruikt en meestal onzorgvuldig, maar ik ga hem daar niet voor overslaan. De etherische olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Autralische Melaleuca alternifolia.

Volgens heel veel bronnen mag je deze olie puur gebruiken, maar de meningen zijn hier erg over verdeeld en de ervaringen lopen uiteen. Bij veel mensen gaat dit goed, maarrrrrrr… er worden steeds meer mensen allergisch. Vast omdat het te pas en te onpas puur opgesmeerd wordt bij iedereen, óók bij kleine kinderen. Niet doen. Etherische oliën zijn een soort bommetjes in een klein flesje. Gebruik ze met zorg én kennis.  

Voor volwassenen kun je de goede Tea Tree olie mengen in een conditioner die je niet uit hoeft te spoelen, zoals de scent free conditioner van PHB. Dan hou je een dosering aan van 2%. Dat is dus 5 ml op die hele fles van 250 ml, die gelijk enorm gaat ruiken naar Tea Tree.

En verder?

Nu heb je die gist zijn nek om gedraaid, maar zit je nog steeds met een jeukende ontstoken hoofdhuid. Tegen de jeuk kun je wat etherische olie van Pepermunt in je shampoo verwerken. 5 druppels in die fles van 250 ml is genoeg. Aloë Vera en Havermout zijn allebei verzachtend en helpen tegen de jeuk. En deze zitten al in de shampoo en conditioner van PHB

Niet krabben

Het jeukt, dus je wilt krabben. Probeer dit echt te vermijden, want de infectie kan er erger van worden. Probeer zo min mogelijk stylingsproducten in je haar te gebruiken. Je haarroos wordt er erger van en de flora van je hoofdhuid slechter. Als je iets wilt hebben wat een beetje plakt, gebruik dan de gel uit de Aloë Vera bladeren als haargel. Is gelijk goed voor je hoofdhuid!

In mijn ervaring gebeurt het regelmatig dat iemand die al een hele tijd tobt met haarroos niet reageert op deze behandeling of andere gistdodende behandelingen. De kans is dan heel erg groot dat je geen haarroos hebt, maar psoriasis op je hoofdhuid. Psoriasis wordt niet veroorzaakt door een gist, dus het is logisch dat het niet minder wordt als je de gist te lijf gaat.

In de alternatieve hoeken zie ik vaak het advies terug om je haren te spoelen met appelciderazijn, maar ik kan het niet onderbouwen met onderzoek. Appelciderazijn is op zich echt prima en ik vermoed dat het komt omdat de gist niet van de zuurgraad van appelciderazijn houdt. Het is goed voor de conditie van je haren en ze gaan ervan glanzen. Klik hier voor een recept voor een haarspoeling.

Laat je me weten of het voor jou werkt?