Select Page

Aromatherapie kan een geweldige aanvulling zijn op je natuurlijke huidverzorging of een therapeutische toevoeging. Maar hoe vind je een weg tussen de honderden essentiële oliën en hoe gebruik je ze? 

Voordat ik vertel over deze 10 fantastische oliën, wil ik eerst een oproep tot voorzichtigheid doen. Er zijn te veel blogs en sites die doen alsof etherische oliën vallen in de categorie ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’. Dat is niet zo. Etherische oliën zijn plantenbommen en zo’n klein flesje bevat vaak de essentie van tientallen planten. Lees voor gebruik de bijsluiter, verdun altijd in een dragende olie en gebruik nooit essentiële oliën inwendig zonder advies van een professional. En dan bedoel ik een onafhankelijke aromatherapeut, geen ambassadeur van een pyramide-marketing aromamerk.

Verdunnen doe je altijd in percentages.
Een dosering van 3 % houdt in dat je 97% van een
plantaardige olie hebt en 3% van de essentiële olie.

Je rekent in grammen, niet in milliliters.

Citroen

Een frisse olie die geperst wordt uit de schillen van citroen en je het beste in de koelkast kunt bewaren. Deze olie gebruik je om je talgproductie te balanceren en is dus geschikt voor de droge of vette huid. Wat deze olie ook geweldig doet, is je haarvaatjes versterken, wat hem perfect maakt als je last hebt van couperose. Citroenolie staat ook bekend als een anti-rimpel olie!

 • Dosering: maximaal 2% voor een gezichtsproduct dat je er niet afwast
 • Let op: na gebruik niet in de zon
 • Let op: niet voor gevoelige huid

  Atlasceder

  Uit het hout van de cederboom wordt goudkleurige olie gewonnen die veel gebruikt wordt in parfums. De olie helpt tegen acne en vette huid en is de olie die je gebruikt in een massageolie tegen cellulite of om je lymfestelsel te stimuleren. 

  • Dosering: hou voor je gezicht 1% aan. Voor een cellulite massageolie kun je prima 2% gebruiken. 

  Bergamot

  Net als de citroen wordt deze olie gehaald uit de schillen van een citrusvrucht. Een prachtig klein vruchtje. Deze kalmerende olie kun je gebruiken als je last hebt van acne, vette (hoofd)huid, jeuk, eczeem en psoriasis

  • Dosering: 0,4% voor een gezichtsproduct wat je niet afspoelt
  • Let op: na gebruik niet in de zon

  Strobloem / helicryse

  Qua geur niet mijn favoriet, maar zeker onmisbaar in mijn huis. Dit is de olie voor domkoppen: ze helpt bij builen, kneuzingen en blauwe plekken en mag bij hoge uitzondering lokaal gebruikt worden. Een collega fytotherapeut maakte eens een enorme smak van de trap en haar voet werd donkerpaars. Ze kon niets maken voor haar voet, dus pakte ze het flesje helicryse en smeerde haar voet in met pure olie. Ze zag de blauwe plek meteen wegtrekken! Op je gezicht is het heel effectief bij rosacea, couperosedermatitis en eczeem

  • Dosering: maximaal 10% in een gezichtsproduct dat je niet afwast.

  Tea Tree

  Deze Australische bekendheid is geweldig tegen allerlei huidschimmeltjes, zoals zwemmerseczeem. Dat je deze olie puur op je huid kunt gebruiken, is een mythe: vroeg of laat ontstaat een overgevoeligheid die vooral veel pedicuren die het gebruikten in de behandeling tegen voetschimmel gezien en ondervonden hebben. Tea Tree werkt tegen heel veel bacteriën, wat voor mij de reden is om het in mijn eigen anti acne gezichtsolie te verwerken. Dat het ook nog eens helpt om mijn huid sneller te laten helen is een hele dikke plus. Een beetje Tea Tree (verdund!) achter de oren en in de nek maakt je haren onaantrekkelijk voor hoofdluis. 

  • Dosering: maximaal 4% bij volwassenen, 2% voor kinderen.

  Arabische wierook

  Een etherische olie die uit de wierook hars gedestileerd wordt. Hoe ouder je wordt, hoe beter deze olie bij je past. Wierrook (Frankinsence) olie is heel fijn bij een droge en oudere huid. Deze trekt je huid een beetje strak. Ze helpt ook bij zwangerschapsstriemen

  • Dosering: hou voor je gezicht of zwangere buik 1% aan.

  Lavendel

  De olie van lavendel laat de meeste mensen ontspannen en dit effect heeft het ook op de huid. Lavendel is ontstekingsremmend, wondhelend en antibacterieel. Deze olie mag je puur gebruiken op brandwondjes en schaafwondjes. Deze doe je in je gezichtsolie als je last hebt van acne, wondjes of littekens. Of omdat je gebruik wilt maken van de rustgevende eigenschappen. 

  • Dosering: Lavendel mag bij hoge uitzondering lokaal puur gebruikt worden. Hou voor een dagelijkse gezichtsolie maximaal 2% aan.
  • Heb je ernstige acne? Maak dan een olie met 16% en stip de probleemgebieden aan.

  Patchouli

  De hippie olie ;-P. Deze olie was populair in de jaren 60 en werd een lange tijd toegevoegd aan textiel uit India als handtekening: zo wist men dat het echte Indische textiel was. In een olie vind ik Patchouli wel lekker ruiken, maar in een diffuser vind ik hem muf. Deze olie helpt je huid herstellen, is geweldig bij nat eczeem, acne en een gebarsten huid. Je kunt wat Patchouli toevoegen in een neutrale shampoo als je last hebt van roos en/of vet haar. 

  • Dosering: hou 1% aan voor je gezicht en 3% in een shampoo.

  Pepermunt

  Deze frisse muntige olie wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie en is daarmee een beroemdheid. Pepermunt werkt heel goed tegen jeuk en is daarom heel fijn bij eczeem en netelroos. Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Verwerk dan deze pepermunt olie in een neutrale shampoo. 

  • Dosering: bij ernstige jeuk kun je tot 4% gaan bij volwassenen. Bouw voorzichtig op vanaf 0,1%.
  • Let op: Pepermunt is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.
  • Let op: wees voorzichtig bij een gevoelige en beschadigde huid.

  Rozemarijn

  Ik ben helemaal verliefd op de geur van Rozemarijn. De stimulerende kruidige geur kun je ‘s morgens in je aroma diffuser verspreiden om wakker te worden en jezelf klaar te maken om aan de slag te gaan. Rozemarijn op je huid helpt een droge huid herstellen en stimuleert de bloedsomloop. Dit maakt dat het heel fijn is bij allerlei chronische huidproblemen, zoals acne en rosacea.  

  • Dosering: hou 1% aan voor je gezicht
  • Let op: Rozemarijn is niet geschikt voor kinderen onder de 6
  • Niet gebruiken bij epilepsie

  Bronnen: 

  • Opleidingsmateriaal van Formula Botanica
  • Aromecum; aromatherapie van Absint tot Zonnebloem van Drs. Harmen Rijpkema

  Welke olie gebruik jij graag? 

  Pin dit:

  10 etherische olien voor een mooie huidInfographic 10 etherische olien