Rosacea in de spotlight

Rosacea in de spotlight

1 op de 5 mensen heeft last van de chronische huidaandoening Rosacea. Wat in het begin lijkt op een beetje blozen, kan steeds vervelender worden en blijvende zwellingen geven. Ik ga op de bres om Rosacea bekendheid te geven, want met een paar aanpassingen en goede natuurlijke huidverzorging kun je verergering voorkomen.

Rosacea steekt meestal zijn kop op rond het dertigste levensjaar. Dan lijkt het alsof je bloost, terwijl er geen ‘bloosmoment’ is. Je wangen, neus en kin worden rood. Het komt en het gaat, met ups & downs. Couperose (haarvaatjes die als spinnetjes zichtbaar blijven) is ook Rosacea. Het ene moment heb je een 'flare-up' waarbij je gezicht rozerood tot paarsrood wordt, die gepaard kunnen gaan met puistjes, huidverdikking of (soms blijvende) zwelling van het weefsel van je neus, wangen en kin. Dan kom je weer in een remissie en is je huid een stuk rustiger. Hoewel de meestal mensen alleen last van Rosacea hebben op hun neus, wangen en kin, kan het ook op je voorhoofd, nek, borst, hoofdhuid en oren komen.

 

Vaak denken mensen dat ze last van acne hebben: het zijn immers puistjes. Maar iemand met acne heeft mee-eters, en de puistjes die door Rosacea komen gaan niet gepaard met mee-eters. Je huid is ook niet vettig, maar droog.

 

Rosacea is chronisch: de klachten nemen langzaam maar zeker toe. De klachten zijn vervelend en je kunt je flink ongemakkelijk voelen, maar Rosacea heeft gelukkig geen ernstige gevolgen. De roodheid wordt intenser en blijft langer en bloedvaatjes kunnen zichtbaar blijven. Het kan wel zijn dat je last van ogen krijgt en dat je hoornvlies erdoor kan beschadigen.

 

Het is onbekend wat de oorzaak is van Rosacea en er is geen geneesmiddel voor. De behandeling van Rosacea is gericht om verergering te voorkomen. Gelukkig kun je heel veel doen met kruidentherapie en natuurlijke huidverzorging om erger te voorkomen en er goed mee te kunnen leven. Maar het belangrijkste is dat je weet wat je hebt en wat bij jou flare-ups veroorzaakt zodat je die kunt voorkomen of in de kiem kunt smoren.

 

 

Demodex mijt

Demodex mijt naast haarEr zijn wel theorieën over de oorzaak van Rosacea. Steeds vaker wordt er een verband gelegd tussen Rosacea en de Demodex folliculorum mijt.

 

Het klinkt vies, ik snap het. Maar ieders huid zit vol met bacteriën, schimmels en ook mijten. Over de Demodex mijt (haarfollikelmijt) weten we niet veel. De mijt hoort bij een normale huidflora, maar komt bij mensen met Rosacea veel meer voor, gemiddeld vier keer meer.

 

Hij huist het liefst in haarzakjes en talgklieren en maakt 's nachts wel eens een wandelingetje over je gezicht. Het is maar een ukkie hoor, tussen de 0,1 en 0,4 mm lang. Slaap lekker vanavond!

 

 

Vrije radicalen

Er zijn theorieën dat ook vrije radicalen een (mede) oorzaak kunnen zijn van Rosacea.

 

We leven in een wereld met lucht om ons heen. Letterlijk lucht. Ongeveer 21% daarvan is o2, wat zorgt voor oxidatie. Oxidatie in de chemie is dat een atoom, molecuul of ion een elektron verliest. Als een atoom, molecuul of ion een elektron verliest, wordt dit een ‘vrije radicaal’ waardoor ze sneller op andere atomen, moleculen of ionen reageren. Onder invloed van zon, stress, ongezonde make-up, luchtvervuiling, roken en medicatie kunnen er meer vrije radicalen ontstaan.

 

Een paar vrije radicalen is echt niet het einde van de wereld, maar als er veel vrije radicalen in je lijf zitten, dan gaan al die vrije radicalen elektronen plunderen bij andere cellen en laten een spoor van vernieling achter. Vrije radicalen zijn de plunderaars in je lijf.

 

Een aantal veroorzakers van vrije radicalen kun je kleiner maken of vermijden door goede natuurlijke huidverzorging te gebruiken en je huid te reinigen voordat je naar bed gaat en door goede zonbescherming te gebruiken. Gebruik je natuurlijke make-up, natuurlijke zonnebrand en reinig je je gezicht voor het slapen, dan verklein je het aantal vrije radicalen al flink. Zorg je ook nog eens voor voldoende slaap en ontspanning en beperk je alcohol en sigaretten, dan doe je je huid heel veel goed. Je Rosacea vlamt dan minder vaak op.

 

 

Types van Rosacea

In veel onderzoek en patiënten informatie wordt er gesproken van verschillende types Rosacea. Ze hoeven elkaar niet op te volgen, maar doen dat vaak wel. Eigenlijk zijn het stadia.

 

(voor de afbeelding hierboven maak ik gebruik van het citaatrecht. Deze afbeelding is afkomstig van de website UA)

 

Pre-rosacea

In de eerste afbeelding hierboven zie je iemand in het stadium van pre-rosacea. Je ziet couperose; de haarvaatjes in het gezicht zijn duidelijk te zien. Het gezicht krijgt wel rode plekken, maar die gaan ook weer weg.

 

Stadium 1

Op de tweede foto zie je de het eerste stadium van Rosacea. Haar klachten zijn blozend rood worden en aanhoudende roodheid.

 

Stadium 2

Bovenop de symptomen van de persoon met het eerste stadium, komt een hobbelige huid met puistjes. Je kunt duidelijk het verschil met acne zien, omdat je geen mee-eters hebt, die bij acne wél aanwezig zijn. Op de derde foto is dit te zien.

 

Stadium 3

De huid wordt dikker en zwelt op. Meestal is het de huid van de neus die als eerste dikker wordt en meer weefsel krijgt. Je ziet iemand met dit stadium op het vierde foto in de afbeelding hierboven.

 

Bij Rosacea is het ook heel goed mogelijk dat de ogen mee gaan doen. Ze worden droog, geïrriteerd en de oogleden kunnen opzwellen. Je hebt dan veel kans op ‘strontjes’ (medische term hordeolum) bij hun ogen. Dit zijn kleine ontstekingen die op puistjes lijken. Het komt voor dat er schade aan het hoornvlies komt.

 

 

Reguliere behandeling van Rosacea

Inwendig worden regulier tetracycline-antibiotica voorgeschreven. Men weet niet waarom het werkt, maar het vermindert de symptomen van Rosacea. Uitwendig wordt een antibiotica voorgeschreven of azelaïnezuur, die de hoornlaag van de huid verweekt en verbetering laat zien. Ik vermoed dat de uitwendige behandeling (ondanks dat Rosacea geen bacteriële infectie is) komt doordat de haarfollikelmijt ook gedood wordt.

 

 

Heb jij last van Rosacea en wil je een natuurlijke aanpak?

Kies dan voor natuurlijke huidverzorging speciaal voor Rosacea

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden