9 manieren om je hydrolaten optimaal te gebruiken

9 manieren om je hydrolaten optimaal te gebruiken

Je kunt een hydrolaat in bad doen, op jezelf of op kleding spuiten, je kunt er billendoekjes mee maken, je kunt ze (verdund!) drinken, bij het koken gebruiken en vooral gebruiken voor de verzorging van je huid.

Hydrolaten zijn zo veelzijdig, en toch hebben de meeste mensen er nog niet van gehoord. Wil je weten hoe ze gemaakt worden? Lees dan eerst het blog 'Wat zijn hydrolaten?'. 

 

Hydrolaten in bad

Een paar eetlepels in een vol bad geven vooral een aromatherapeutisch effect. Je kunt ook een half kopje met melk of room nemen, aanvullen met hydrolaat en daar een paar druppels essentiële olie in verwerken voor een super deluxe wellness bad. 

 

Een Lavendelhydrolaat laat je dan heerlijk ontspannen, Oranjebloesemhydrolaat werkt troostend en Rozenhydrolaat brengt je in de stemming voor een romantische avond. 

 

Hydrolaten zijn ontsmettend

Hydrolaten zijn licht desinfecterend, wat ze heel erg fijn maakt om niet alleen je handen schoon te maken, maar ook babybillen te poetsen. 

 

Tip: drenk een klein gastendoekje in je favoriete hydrolaat en neem deze mee in een ziplock bag als je reist. Na een vliegreis is niets zo lekker als even je gezicht en handen schoonmaken voordat je uitstapt. 

 

Als geurtje op je wasgoed

De meeste wasverzachters bevatten synthetische parfums die niet goed zijn voor je huid. Er zijn veel mensen allergisch voor deze stoffen en sommigen krijgen er zelfs ademhalingsproblemen van.

 

Wil je toch een geurtje op je wasgoed? Spray je favoriete hydrolaat op het wasgoed voordat je de droger aanzet, gebruik het hydrolaat als strijkspray of spray gewoon voordat je het kledingstuk gaat dragen. 

 

Geweldig als toner

Voor de gezondheid van je huid raad ik je aan een toner te gebruiken. Een toner balanceert de zuurgraad van je huid waardoor je de kans op irritaties verminderd. 

 

Een hydrolaat is geweldig als toner te gebruiken. Ik heb een aantal hydrolaten voor je in een overzicht gezet, zodat je makkelijk kunt kiezen welk hydrolaat het beste bij jou past. 

 

Tip: gebruik een Rozenhydrolaat om mee af te koelen als je een opvlieger hebt. Verzorgt je huid én verkoelt tegelijk! 

 

In je Muddelicious!

Muddelicious is jouw unieke kleimasker op maat. Met Muddelicious maak je stap voor stap zelf een therapeutisch kleimasker op maat die past bij jouw huid en jouw huiduitdaging. Het klei- en kruidenmengsel maak je aan met een vochtinbrenger en een waterdeel. Water heeft zelf geen toegevoegde waarde voor je huid, maar een hydrolaat wel. Het maakt je Muddelicious niet alleen lekker geurend, maar geeft het ook meer werking. 

Wil je antioxidanten in je Muddelicious tegen vrije radicalen die vervroegde huidveroudering veroorzaken? Gebruik dan de Groene Thee. Heb je last van Rosacea? Dan is Kamille de perfecte match. Als je je doffe huid wil laten stralen, kies je voor de zoete Lindebloesem.  

 

Na het scheren als aftershave

Na het scheren heeft de huid verzachting en verzorging nodig... en als je een beetje op mij lijkt, zeker ook ontsmetting! Kleine wondjes worden door een hydrolaat ontsmet en verzorgt. Een Hamameliswater werkt samentrekkend, dus helpt ook wondjes dichten. 

 

Heeft jouw huid na het scheren heel veel verzachting nodig? Meng dan in je handpalm een beetje Skin Restore Gel met een hydrolaat en gebruik het als aftershave gel. 

 

Om je baby te verzorgen

Hydrolaten zijn echt perfect voor de verzorging van je baby: geen troep, zacht genoeg en toch erg effectief. 

 

Een eetlepel Rozenwater in het babybadje werkt verzachtend en verzorgend, een eetlepel Lavendelwater erin is perfect voor een ontspannend slaapbadje. 

 

Het heerlijke Lindebloesemwater en Oranjebloesem zijn allebei aanraders voor de verzorging van je baby. Je kunt ze gebruiken om een doekje te drenken om je baby's plooien mee schoon te maken of bij luierverschoning. Ze mogen natuurlijk ook in het badje! 

 

Drenk een doekje met hydrolaat om een kompres te maken

Kompressen zijn geweldige hulpmiddelen om wondjes en kneuzingen te verzorgen, zonnebrand te verzachten of ontstoken ogen mee te kalmeren. 

 

Ik vind hydrolaten echt heel fijn om te gebruiken als oogkompres: een wattenschijfje drenken in een hydrolaat, op je ogen leggen en een kwartiertje gaan liggen doet wonderen voor je ogen. Kamillewater is erg fijn als je geïrriteerde ogen hebt na een lange dag achter de pc en Korenbloemwater pept je oogcontouren op. 

  

Inwendig als fytotherapeutisch middel

Je kunt hydrolaten als medicijn gebruiken. Het is verstandig om dan advies in te winnen bij een goede fytotherapeut; iemand met een degelijke kruidengeneeskundige opleiding zoals bijvoorbeeld Herba Sanitas. Ik verwijs je graag door naar een van mijn mede alumni's van Herba Sanitas met een fytotherapeutische praktijk. 

 

Hydrolaten zijn zó veelzijdig! Ga jij kennis maken? 

  

Nieuwsgierig geworden naar hydrolaten? Bestel een flesje!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden