Liefdevolle natuurlijke huidverzorging bij acne

Liefdevolle natuurlijke huidverzorging bij acne

Bij geen enkel huidprobleem wordt zoveel agressie ingezet om het tegen te gaan dan bij acne. In Nederland vallen tienduizenden mensen dagelijks hun gezicht aan in de hoop van hun puistjes af te komen. Dat kan beter. Dat kan met een liefdevolle natuurlijke huidverzorging.

Toen ik ging puberen kreeg ik acne. Eerst een puistje op mijn kin, toen een pukkel op mijn voorhoofd en toen werd het erger. Ik knipte een pony om een deel van mijn gezicht te verbergen en kocht de drogist in de buurt van mijn middelbare school leeg. Ik ging zeker 3 keer per week naar de drogist om de schappen vol producten tegen acne af te struinen en het volgende te proberen. Ik ontdekte zo een vies rubberachtig goedje wat gemaakt was als make-up voor op je benen: dan zagen je benen eruit alsof je een panty aan had. Het stonk en ging er niet af als ik douchte. Het was een dikke ondoordringbare laag die mijn steeds slechter wordende huid van het oog van de buitenwereld onttrok.

 

Bloeden als ik lachte

‘Het wordt wel minder als je 18 wordt’  werd me vertelt. Maar nee. Niet toen ik 18 werd, niet toen ik 21 werd. Op mijn trouwfoto’s draag ik een dikke laag make-up om mijn acne te verbergen. Thuis probeerde ik geen make-up te gebruiken, want mijn huid werd er zoveel slechter van. Ik gebruikte niets meer voor mijn huid. Van alle middeltjes die ik geprobeerd had in mijn pubertijd was mijn huid alles behalve gezond geworden. Ik heb zelfs een tijdje een crème via de huisarts gehad wat mijn huid zo dun maakte dat het ging bloeden als ik lachte. 

 

Omdat ik zwanger wilde worden, stopte ik alvast met roken. En toen ik eenmaal zwanger was, werd ik steeds bewuster van voeding: waarmee voedde ik dat kleine lijfje in mij? Bewust over wat ik op mijn lijf smeerde, was ik toen nog helemaal niet. Pas toen ik jaren later kruidengeneeskunde ging studeren leerde ik over natuurlijke huidverzorging en werd woest: waarom wist ik dit niet eerder?

 

 

Stop met  je huid aanvallen

Al die middeltjes van de drogist en de huisarts waren een aanval op mijn huid. Ze maakten mijn huid droger en dunner en maakte mijn huid alleen maar kwader. En dat kwader worden was te zien als een zee van vulkanen die op uitbarsten stonden...

 

Stop met grondig wassen en ontvetten van je huid. Mijdt alle producten waar SLS (sodium lauryl sulfate of zijn neefje SLES sodium laureth sulfaat) in zit of die een basis van alcohol hebben. Kun je die anti acne tonics nog herinneren die je moest gebruiken om je huid te ontvetten? Dat is bijna alleen maar alcohol, wat je huidbarrière aantast en je huid vreselijk uitdroogt. Waardoor je talgklieren als een gek aan het werk gaan om de huid zijn belangrijkste taak te kunnen laten uitvoeren: jouw lijf scheiden van de gemene buitenwereld. Zorgen dat al het water in je lijf ook echt in je lijf blijft en alle bacteriën en ander gespuis buiten houden.

 

Kijk nu in je badkamer: welke producten vallen je huid aan? Waar staat alcohol in een van de eerste drie ingrediënten? Waar zit SLS in? Gooi deze weg en geef je huid een knuffel. Ze is jouw omhulsel en heeft liefde nodig, geen wapens.

 

 

Je acne gevoelige huid reinigen

Het is wél belangrijk dat je je huid reinigt. Puistjes ontstaan door verstopte poriën en poriën verstoppen door voornamelijk talg, dode huidcellen en viezigheid. Als je je gezicht niet reinigt, verstoppen je poriën sneller én veroudert je huid sneller. Maar reinig zachtjes en met milde producten. Kies een plantaardige olie die bij je past (bij acne is dat meestal een jojobaolie) en reinig je gezicht door middel van oilcleansing of kies voor de gespecialiseerde Miss Ella en Eau de Génie van Indemne. De producten van Indemne zijn gemaakt om samen te werken met de huid van mensen met huidproblemen. Ze maken reinigen zacht en verzorgen je huid.

 

Als je acnehuid tot rust is gekomen, kun overschakelen naar een andere natuurlijke reiniger die lief is voor je huid.  

 

 

Dode huidcellen verwijderen

De verstopte poriën die mee-eters of puistjes worden, verstoppen deels door dode huidcellen. Het is een goede routine om dagelijks zachtjes de dode huidcellen te verwijderen voordat je je gezicht gaat reinigen. Dit doe je niet met die ouderwetse ruwe scrubs, dat is niet vriendelijk voor je huid en beschadigt ook je huidbarrière. Dode huidcellen verwijderen doe je door je huid zachtjes te exfoliëren.

Een hele fijne methode om dat te doen is je gezicht te dry brushen. Met een zachte natuurlijke gezichtsborstel veeg je zachtjes over je huid om de dode huidcellen los te maken. Als je daarna je gezicht reinigt, gaan de dode huidcellen zo door het afvoerputje en kunnen ze je poriën niet meer verstoppen. Als je de producten van Indemne gebruikt om je gezicht te reinigen, kun je ze ook gebruiken met de Konjac spons om te exfoliëren.

 

 

Verzorgen

Nu heb je een gereinigde huid zonder overtollige dode huidcellen en is je huid helemaal klaar voor voeding. Less is more: je hoeft echt geen 5 verschillende producten te gebruiken. Je kunt kiezen voor dezelfde jojobaolie die je eerder voor een oilcleansing of voor Gimme Clear! Van Indemne als je een speciaal huidvriendelijk anti-acne product wilt. 

 

Als je onzuiverheden weg zijn, kun je kiezen andere verzorgingsproducten zolang deze je poriën maar niet verstoppen. Verander niet meer dan één product per keer in je routine; dan kun je precies aanwijzen hoe het komt dat je opeens weer acne krijgt. 

 

 

Je wekelijkse reinigende masker

Een gezichtsmasker is zoveel meer dan huidverzorging. Je ziet en voelt direct het enorme effect: het is huidtherapie. Een simpel kleimasker van klei met water doet al best wat, maar als je de kracht van kruiden erbij haalt, wordt het echt feest! Een wekelijks gezichtsmasker mag niet ontbreken in je routine.

 

Kleimaskers hebben een trekkend effect op je huid: ze trekken vet, viezigheid en onzuiverheden uit je huid en reinigen diep. Klei werkt ook als exfoliator: zonder te wrijven verwijdert het dode huidcellen. Sommige kleisoorten trekken zelfs bloed naar de oppervlakte van je huid. Dit is tijdelijk hoor, je blijft niet altijd met een rode boei lopen. Meer bloed in het oppervlak van je huid is goed om je huid sneller te laten herstellen en je teint op lange termijn te verbeteren.

  

Als je het kleimasker van je gezicht gewassen hebt, dan merk je direct verschil. Veel onzuiverheden zijn minder of helemaal weg. Het haalt de glimmende vette laag van je gezicht, als je daar last van hebt. Je huid voelt gladder en straalt omdat dode huidcellen die je huid er dof uit laten zien verdwenen zijn. Na een kleimasker staat je huid helemaal open om alle lekkers op te zuigen van huidverzorgingsproducten.

 

Koop een compleet Muddelicious gezichtsmasker pakket hier

 

 

Niet knijpen!

Ai… hier spreekt de loodgieter met de lekkende kraan. Knijpen, prutsen en krabben aan je huid is funest. Niet doen. Ik weet echt dat het iets is waar je je misschien niet eens meer bewust van bent en wat je voor je gevoel echt moet doen. En hoewel ik weet dat het slecht is, doe ik het zelf ook. Vertel je omgeving dat je de gewoonte van het knijpen en pulken probeert te doorbreken en of ze je erop willen wijzen als je het doet. 

 

Zullen we samen afspreken onze huid met rust te laten? 

 

De enige uitzondering zijn mee-eters. Deze moet je ook niet met je vieze handen gaan uitknijpen, maar als je schoon en zachtjes werkt, kun je een mee-eter zonder schade uit je porie laten glijden. Als je dit wilt doen, reinig je eerst je gezicht en je handen goed, desinfecteer je je mee-eter gadget (comedonen verwijderaar) en wiebel je zachtjes de mee-eter uit je huid. Zachtjes!

 

Heb je puistjes of zelfs infiltraten? Laat het verwijderen dan aan een goede schoonheidsspecialiste over, want je doet vaak meer kwaad dan goed als je zelf gaat knijpen. Je kunt ze wel aanstippen met de puistjes roller van LaDrôme om ze sneller te laten verdwijnen.

 

 

Lach

Ik snap als geen ander hoe naar acne is en hoe onzeker je ervan kunt worden. Ik haatte mijn huid, ik haatte mijn spiegelbeeld. Stukje bij beetje ben ik van mijn huid gaan houden, juist doordat ik het nu niet meer te lijf ga met irriterende stoffen. Mijn huid is mijn huis: ze houdt me bij elkaar, zorgt dat ik niet uitdroog en dat ik gezond blijf. Ze is niet alleen mijn huis, ze was ook het huis van mijn kinderen. Meer lachen is gezond voor je hele lijf, zeker ook voor je huid. Ik lach nu naar mezelf in de spiegel. Of mijn acne er minder van geworden is, weet ik niet. Maar ik voel me er wel beter door.

 

Lach jij straks ook naar jezelf?

 

Koop hier de producten tegen acne van Indemne met een bundelkorting (scroll naar beneden)

Koop een compleet Muddelicious gezichtsmasker pakket hier

 

 

N.B. Meer dan alleen huidverzorging

Acne is een huidprobleem die je niet oplost met huidverzorging alleen, ook niet met geweldige natuurlijke huidverzorging. Je hormonen, voeding en hygiëne hebben ook een enorme invloed en verschillen van persoon tot persoon. Wil je een volledig advies voor jouw acne? Boek dan een holistisch huidadvies.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden