De 4 meest gestelde vragen over intiem sponsjes

 • Geplaatst op
 • Door Priscilla Rolvers
 • Geplaatst in FAQ, menstruatie
 • 13
De 4 meest gestelde vragen over intiem sponsjes

Tampons, maandverband met vleugels, menstruatiecups, wasbaar maandverband, maandverband met een luchtje...

In mijn vruchtbare leven heb ik ze allemaal wel geprobeerd en gebruikt. Voordat ik kinderen kreeg, was er nog geen maandverband met een luchtje en toen ik dat (per ongeluk) een keertje gebruikte schrok ik me dood. Wat een chemische bedoeling in mijn onderbroek ineens!!

 

Ik heb 5 jaar lang met veel tevredenheid een cup gebruikt, maar na mijn derde zwangerschap zat 'ie niet meer lekker. Ik heb nog een andere maat gekocht, het steeltje afgeknipt, nóg een andere maat gekocht, maar het zat gewoon niet meer goed.

 

Een paar maanden terug kreeg ik een proefsetje Intiemsponsjes toegestuurd. Ik was sceptisch, maar ik ben te nieuwsgierig om iets niet te proberen. En ik ben LAAIEND enthousiast!! Ik voel het niet zitten, ik blijf lang droog en ik krijg geen chemische troep binnen. En ik vind het verschonen minder kliederig dan met mijn cup.

 

Ik kocht een doosje voor in de winkel en het liep storm! Binnen een paar dagen kochten tientallen vrouwen intiemsponsjes en mijn mailbox en Facebook ontplofte met vragen. Ik zette de belangrijkste vragen op een rij:

 


Zijn er nog zaken waar ik op moet letten of kan ik het sponsje gewoon inbrengen?


Vooraf maak je het sponsje nat onder de kraan en knijp je hem goed uit, daarna kun je hem gewoon inbrengen. Je kunt hem niet te diep inbrengen.

 


Hoe verwijder je het sponsje?


Je kunt het sponsje verwijderen door hem bij zijn 'nekvel' te pakken. Dat vond ik veel makkelijker dan dat ik had verwacht.

 

Je kunt ook vrijen terwijl je het sponsje draagt. Daarna zit het sponsje wel wat dieper, maar je kunt het nog steeds zelf verwijderen.

 

Vind je het spannend om zonder touwtje het sponsje in te brengen? Dan kun je ook met een naald een katoenen draad door het midden van de spons rijgen.

 


Maar lekt het niet? En hoe lang kun je het dragen voordat het gaat lekken?


Menstruatiesponsjes nemen meer op dan reguliere tampons en ongeveer net zoveel als een cup. Ik heb zelf een gemiddelde menstruatie en kan 8 uur tussen verschoning laten.

 

Natuurlijke zeesponzen kunnen heel veel vocht absorberen, dat is echt verbluffend!

 

 

Hoe doe je dat als je onderweg bent en geen kraan bij de hand hebt?


Er zit een plastic zakje bij het setje. Dan doe je het sponsje in het plastic zakje en breng je een 'verse' in. Het scheelt ook heel erg veel dat je niet iedere paar uur hoeft te verschonen.Heb jij nog vragen? Stel ze gerust hieronder en ik beantwoord ze met liefde.

Reacties

 1. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  Omdat sponsjes zo zacht en flexibel zijn, is een maat veel minder belangrijk dan met een cup. De meeste vrouwen vinden de large sponzen prima: ze absorberen genoeg en vormen zich aan je lijf. Voor hele jonge meisjes kun je de large spons doormidden knippen en de helft gebruiken. Voor vrouwen die geen kind gebaard hebben en niet zo veel menstrueren is een medium sponsje meestal wel fijn.

 2. Nynke Nynke

  Je verkoopt twee verschillende sponsgroottes. Heb je tips welk grootte voor welke vrouw geschikt is? Bij menstruatiecups heb je een wander maat nodig als je een (of meer) kind(eren) hebt gekregen. Is dat bij de sponsjes ook zo?

 3. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  Dank je wel voor je vragen Emma. Je voelt niet zoals bij tampons dat je moet verschonen helaas, het is een beetje uitvinden wat jouw tijdspanne is. Je weet dat je aan een nieuw sponsje toe is als je merkt dat hij doormidden kan gaan (hij scheurt dan echt niet bij het verwijderen, maar je ziet bij het uitspoelen dat hij doormidden gaat).

 4. Emma Emma

  Hoe weet je dat je verschonen moet ? Bij tampons voel ik dat, bij maandverband zie je het. Hoe gaat dat hier ? En hoe weet je dat je sponsje vervangen moet worden ? Valt hij dan uit elkaar ? Heeft de manier van reageren invloed op de gebruiksduur ?

 5. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  Hi Iris, de leverancier zegt : "Sponsjes met spiraaltje kan waarschijnlijk geen kwaad - ik heb er nog nooit klachten over gehoord. In principe moet het gewoon kunnen, wel langzaam en voorzichtig verwijderen. "

 6. iris bakker iris bakker

  Hoi! Kun je een spons gebruiken icm een spiraal? Ik begreep dat dat met n cup niet kan (of je moet de touwtjes laten inkorten maar daar heb ik geen zin in). Hoe zit dat met een spons? Groetjes iris bakker

 7. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  joh! Je hebt gelijk! Ze zijn weg! En ik heb zooooveel mooie recensies. Daar ga ik NU achteraan. Dank je voor het opmerken Noël!

 8. Noël Noël

  Hai Priscilla,

  Ik mis de mooie recensies, komen die weer terug of zijn ze verloren gegaan bij het vernieuwen van je site (mooi geworden!)

 9. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  Hoi Moira! Ik herken wat je schrijft over de cup: dat is wat mij irriteerde. In mijn ervaring zakt de spons niet. Ik heb ook van een paar andere klanten gehoord die last hadden van een 'zakkende cup', dat dit bij de spons niet gebeurde. De spons grijpt zich een beetje vast, zonder vacuum te zuigen en wordt niet zwaar.

 10. Moira Moira

  Hey Priscillavrouw

  Net als jij heb ik ook kinderen gebaard. Het cupje was al een super verbetering op de tampons en toch zat ie niet heel lekker of anders: het cupje zakte langzaam naar beneden omdat (ik vermoed) mijn spieren verslapt zijn na de laatste bevalling.
  Mijn vraag is Hoe het met het spons zit, kan deze langzaam naar beneden zakken net als het cupje?

 11. Ellen Ellen

  Ik heb de sponsjes gebruikt maar uiteindelijk lek ik toch door. Als ik het sponsje eruit haal is hij maar halfvol gezogen. Doe ik iets verkeerd?

 12. Priscilla Rolvers Priscilla Rolvers

  Hoe je je spons schoonmaakt hangt van af hoe je hem gebruikt. Kies een methode die het beste bij jou past.
  Schoon: Was de spons goed onder warm water en laat hem dan goed aan de lucht drogen.
  Nog Schooner: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje met 1:10 water (appel)azijn mix.
  Helemaal Schoon: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje water met 1 lepel baksoda (natriumbicarbonaat). Dit verfrist en herstelt de spons. Spoel de spons na deze reiniging wel heel goed uit om de baking soda helemaal uit tes poelen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden